Šport > Zimski športi
758 ogledov

Zajc: "Letos se bo pokazalo, kdo je res najboljši letalec"

Timi Zajc Epa
Slovenski skakalec Timi Zajc se po izjemni lanski sezoni, v kateri je osvojil dva naslova svetovnega prvaka, v novo tekmovalno zimo podaja z visokimi rezultatskimi pričakovanji.

Eden od junakov slovenske skakalne reprezentance zadnjih let Timi Zajc, ki je letos v Planici postal dvakratni svetovni prvak, ima tudi pred novo sezono visoke cilje. Kljub le 23 letom je skakalec iz Hramš v karieri osvojil skoraj vse, kar se osvojiti da na največjih tekmovanjih, letos pa je osredotočen na novoletno turnejo in SP v poletih.

"Vse, kar šteje v letošnji sezoni, je pravzaprav v novi zimi na koledarju od začetka do konca januarja. Zagotovo bo tako lažje tempirati formo, kot če bi odločali prva in zadnja tekma v sezoni," se je ozrl na prvi mesec novega leta.

Zajc je preteklo izjemno sezono kronal še z zmago na finalu v Planici. Kot pravi, je pred novo sezono na to že pozabil. "To je bila češnjica na torti. Vendar je od takrat minilo že toliko časa, da sem na to že malo pozabil. Zdaj gremo vsi z ničle. Nihče ne bo imel prednosti."

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa
Nova, že 45. sezona svetovnega pokala se po lanski maratonski z aprilskim finalom spet vrača v ustaljene tirnice. "Vse skupaj bo bolj stisnjeno, kar meni ustreza. Lani smo imeli res veliko tekem. Letošnja bo krajša, vendar pa to obenem pomeni tudi manj priložnosti za dober uspeh. Glede počutja pa mislim, da bo malo lažje."

Po koncu sezone si je privoščil dvotedenski odklop na Sejšelih. "To mi je zelo prijalo. Povsem sem se odmaknil od skokov, od sveta, bil sem brez telefona. Lahko sem si napolnil baterije in se res spočil od zelo dolge in naporne sezone. Nazaj sem prišel napolnjen z energijo in motiviran za nove izzive," je dejal Zajc, za katerega so se kmalu za tem začele priprave na novo zimo.

Prva tekma Zajca in reprezentančne kolege Anžeta Laniška, Žigo Jelarja, Petra Prevca in Domna Prevca čaka v soboto, že danes pa so na sporedu kvalifikacije. Po koncu lanske sezone je večkrat poudaril, da ga v karieri zanima le še zlati orel, medtem ko kristalnemu globusu ne namenja veliko pozornosti.

"Seveda si ga (zlatega orla, op. a.) želim imeti tudi jaz enkrat doma, vsak dan delam za ta cilj, ampak na koncu vemo, da se mora za takšen uspeh 'poklopiti' veliko stvari," je pred začetkom nove sezone o prvem od treh vrhuncev razmišljal Zajc.

Priprave so bile, pravi, uspešne. "Zelo sem zadovoljen s tem, kjer sem trenutno. Po koncu poletne velike nagrade mi je uspelo uskladiti opremo, raven skakanja je precej višja, kot je bila poleti. Zelo sem miren in se veselim, da bom to lahko pokazal že na prvih tekmah."

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa

Kot je dodal, na vsaki tekmi meri na zmagovalni oder. Nič drugače ne bo na prvih tekmah na Finskem. Največji vrhunec sezone bo brez dvoma svetovno prvenstvo v poletih konec januarja na Kulmu, Zajc pa bo eden glavnih favoritov in se prvenstva zelo veseli. Nenazadnje bo z reprezentančnimi kolegi branil ekipno zlato, sam pa naslov podprvaka.

"Letalnica na Kulmu mi je zelo všeč. Ni ravno med največjimi, ampak je zelo lepa. Lani sem bil tam drugi in mislim, da letalnico zelo dobro poznam. Zelo se že veselim dolgih poletov."

Kot je dodal, bodo na velike daljave vplivale tudi spremembe pri opremi. "Tudi pri skokih prek 200 metrov bodo pomembno vplivala nova pravila glede dresov. Zagotovo se bo poznalo, saj so dresi precej drugačni. Oprema vsako leto napreduje. Bomo pa videli kako bo to vplivalo na hitrosti v zraku in tudi v smučini."

Eden od izzivov sezone bo letos tudi boj za mali kristalni globus za polete, saj bo kar osem tekem na letalnicah. Poleg letalnice na Kulmu bodo skakalci nastopili še v Oberstdorfu, Vikersundu in na finalu v Planici.

"Letos se bo pa lahko pokazalo, kdo je res najboljši letalec, saj bomo nastopili na vseh, ki jih imamo. Zdi se mi, da je to tudi malo bolj zanimivo tako za gledalce kot za nas," je sklenil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.