Šport > Zimski športi
34 ogledov

Žan Košir na Rogli drugi

žan košir bad gastein deskanje slovenska zastava EPA
Slovenski deskar Žan Košir je na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu na Rogli osvojil drugo mesto in s tem ponovil lanski dosežek.

Koširja je v finalu ga je premagal Avstrijec Lukas Mathies. Tim Mastnak je s četrtim mestom dosegel uspeh kariere, v polfinalu pa ga je izločil prav Košir. Med ženskami je bila najboljša Čehinja Ester Ledecka.

Rok Marguč, najbolje uvrščeni slovenski deskar po kvalifikacijah, je zasedel sedmo mesto, Rok Flander je bil na koncu osmi, v četrtfinalu ga je izločil Košir.

Preostali Slovenci so tekmo pred domačimi gledalci končali v kvalifikacijah. Jernej Demšar je bil 19., Izidor Šušteršič 44., Jure Hafner 46., Jure Retuznik 57., Črt Ikovic je bil diskvalificiran. Od štirih deskark je bila najbližje izločilnim bojem Gloria Kotnik na 19. mestu, Patricija Mastnak je bila 45., Iva Polanec 47., Mia Čebulj pa 50.

Košir: Tekmujem sam s sabo

"Kazalo je, da bom zelo hitro zaključil tekmovanje, ampak sem se 'izlizal'. Ko se je začel finale, se nisem nadejal, da bo steklo, ker nisem čutil eksplozivnosti v nogah. Ko so se začeli slovenski boji, sem dobil motivacijo in začel voziti bolje. Na koncu bi moral potlačiti konje. Če bi peljal bolj počasi, bi mi zneslo za zmago. Tako pa sem hotel dokazati, da sem sposoben zmagati za sekundo ali dve," je uvodoma dejal Košir, ki je tudi lani na Rogli končal na drugem mestu. Na drugi stopnički je zdaj stal že štirikrat. "Zanimivo je, da na koncu tako padem noter, da tekmujem sam s sabo. Ugotavljam, kje so meje, koliko sem sposoben. Mogoče izpade kot da vedno izgubim, ampak na koncu se bodo moje vožnje dvignile še za eno raven višje." Košir je z drugim mestom sicer izgubil majico vodilnega tekmovalca v skupnem seštevku, za vodilnim Mathiesom zdaj zaostaja 90 točk.

Mastnak izločil nekaj zvenečih imen

Kljub megli, dežju in mrazu je slovenske deskarje vzpodbujalo kar nekaj navijačev, posebej veliko jih je imel Mastnak. Dvaindvajsetletni Celjan, nekdanji mladinski svetovni prvak v veleslalomu, je pred današnjim četrtim mestom tekmo svetovnega pokala najvišje končal lani na Rogli, ko je bil 15., tokrat je v polfinalu izgubil proti Koširju, v boju za tretje mesto pa proti Francozu Sylvainu Dufourju, pred tem pa ugnal tudi večkratnega svetovnega prvaka in zmagovalca svetovnega pokala, Avstrijca Benjamina Karla, ter zmagovalca zadnje tekme v Bad Gasteinu, Rusa Vica Wilda.

"Ko je v igri tretje mesto, potem si na koncu malo potrt. Ko bom strnil misli in vožnje, bom sigurno vesel, ker je to lepa popotnica za naprej," je po uspehu kariere povedal Mastnak. "Zelo sem zadovoljen z vožnjami. Upam, da bom tudi naprej tako vozil," je še dodal Mastnak, ki je po prihodu v cilj priznal, da je domača proga velika prednost, posebej v takšnih vremenskih razmerah, kot so bile danes. "Prednost je res ogromna. Tukaj sem vsak dan, tudi ko ne treniram se tu zabavam. To je moj domač teren, to je velika prednost v taki megli in takšnih razmerah."

Flander zadovoljen, Marguča navdušila proga

Slovenski uspeh sta dopolnila še Marguč in Flander, predvsem slednji je bil z rezultatom zadovoljen. "Opazil sem, da sem zlomil smučarski čevelj, tudi zaradi tega sem imel ponesrečene vožnje. Sicer pa je Žan najbolj neugoden nasprotnik za četrtfinale. Težko bi kaj naredil, deževni pogoji mi ne ustrezajo. Osmo mesto je dober pokazatelj pripravljenosti, veselim se že olimpijskih iger."

Nekoliko manj je bil z rezultatom zadovoljen Marguč, bolj je bil navdušen nad gledalci in progo: "Vzdušje je neverjetno. Pohvala organizatorjem za tako dobro progo. Marsikje v tujini bi na taki progi, ob taki količini dežja, bila katastrofalna. Za večji uspeh bi potreboval boljšo drugo vožnjo v četrtfinalu. Bilo je preveč napak, danes pa je bila loterija. Končal sem med osem, ampak ni to kar sem si želel."

Naslednja tekma pred zimskimi olimpijski igrami in zadnja v svetovnem pokalu bo 1. februarja v nemškem Sudelfeldu.

Svetovni pokal, Rogla, paralelni veleslalom (M):

1. Lukas Mathies (Avs)
2. Žan Košir (Slo)
3. Sylvain Dufour (Fra)
4. Tim Mastnak (Slo)
5. Vic Wild (Rus)
6. Andreas Prommegger (Avt)
7. Rok Marguč (Slo)
8. Rok Flander (Slo)
...
19. Jernej Demšar (Slo)
44. Izidor Šušteršič (Slo)
46. Jure Hafner (Slo)
57. Jure Retuznik (Slo) 

Skupni seštevek (paralelni veleslalom):

1. Lukas Mathies (Avt) 1600
. Žan Košir (Slo) 1600
3. Anton Unterkofler (Avt) 1020
4. Rok Marguč (Slo) 860
5. Vic Wild (Slo) 810
...
9. Tim Mastnak (Slo) 500
18. Rok Flander (Slo) 320
24. Jernej Demšar (Slo) 190
43. Jure Hafner (Slo) 35
55. Izidor Šušteršič (Slo) 17
68. Jure Retuznik (Slo) 13

Skupni seštevek (svetovni pokal):

1. Lukas Mathies (Avt) 2940
2. Žan Košir (Slo) 2850
3. Sylvain Dufour (Fra) 2500
4. Vic Wild (Rus) 1965
5. Andreas Prommegger (Avt) 1800
6. Simon Schoch (Švi) 1642
7. Benjamin Karl (Avt) 1610
8. Rok Marguč (Slo) 1590
...
19. Rok Flander (Slo) 697
22. Tim Mastnak (Slo) 557
32. Izidor Šušteršič (Slo) 391
38. Jernej Demšar (Slo) 205

Svetovni pokal, Rogla, paralelni veleslalom (Ž):

1. Ester Ledecka (Čeh)
2. Tomoka Takeuči (Jap)
3. Julia Dujmovits (Avt)
4. Ina Meschik (Avt)
...
19. Gloria Kotnik (Slo)
45. Patricija Mastnak (Slo)
47. Iva Polanec (Slo)
50. Mia Čebulj (Slo) 

Skupni seštevek (paralelni veleslalom):

1. Tomoka Takeuči (Jap) 1600
2. Patrizia Kummer (Švi) 1400
. Ester Ledecka (Čeh) 1400
4. Ina Meschik (Avt) 1000
...
25. Glorija Kotnik (Slo) 142
50. Patricia Mastnak (Slo) 17
51. Iva Polanec (Slo) 16

Skupni seštevek (svetovni pokal):

1. Patrizia Kummer (Švi) 3800
2. Ester Ledecka (Češ) 3250
3. Jekaterina Tudegeševa (Rus) 2220
4. Marion Kreiner (Avt) 2220
5. Julia Dujmovits (Avt) 2130
...
21. Glorija Kotnik (Slo) 598