Šport > Zimski športi
35844 ogledov

Zapuščena lepotica bo doživela temeljito preobrazbo

Copper Peak Inc.
Največji skakalni objekt na zahodni polobli naj bi že v nekaj letih gostil tekme celinskega pokala.

Zanimanje za smučarske skoke se povečuje tudi onkraj luže, kar dokazuje predvidena 20-milijonska investicija v prenovo zapuščene "letalnice" Copper Peak v Ironwoodu.

Skakalni objekt s 73 metrom visokim stolpom ima že skoraj tri desetletja status turistične atrakcije, zdaj pa so državni zakondajalci v zvezi državi Michigan odločili, da bo delček 4,8-milijardne infrastrukturne investicije namenjen tudi za obnove nekoč slovite naprave.

Copper Peak | Avtor: Copper Peak Inc. Copper Peak Inc.
Skakalnico Copper Peak so zgradili leta 1969 in predstavlja največji skakalni objekt na zahodni polobli. Jeklena struktura, ki tehta 300 ton, je ime dobila po mineralnih snoveh, ki so jih odkrili med gradnjo.

Leta 1981 so na tem prizorišču izpeljali dve tekmi za svetovni pokal, kasneje pa je Copper Peak gostil tekme nižjega ranga in ameriškega državnega prvenstva. Rekord naprave znaša 158 metrov. Postavila sta ga Avstrijca Mathias Wallner in Werner Schuster leta 1994, ko so bili tam tudi zadnjič smučarski poleti. 

Velikost skakalnice je 180 metrov, kritična točka pa je pri 160 metrih, kar po trenutno veljavnih predpishi ne zadošča kriterijem letalnice, saj bi morala biti K-točka vsaj pri 166 metrih, velikost naprave pa najmanj 185 metrov.

Prizadevanja za obnovo skakalnice segajo že v leto 2013, ko je takratni predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fia) Gian Franco Kasper izrazil željo, da bi se smučarski skoki vrnili na Copper peak. Po letih negotovosti je zdaj končno prišlo do prvih konkretnih premikov. "Poleti bodo Fisovi inženirji pregledali stanje in oblikovali načrte za obnovo," je razkril predsednik organizacijega odbora Bob Jacquart.

Obnova skakalnice bo predvidoma končana poleti 2024, prve tekme pa naj bi skakalnica gostila pozimi 2025. Organizatorji se nadejajo, da bo skakalnica postala tudi prizorišče finala celinskega pokala, kar bi povečalo zanimanje za smučarske skoke in privabilo več turistov. Po nekaterih ocenah naj bi prihodki od obiska gledalcev v štirih letih presegli 50 milijonov dolarjev.

 | Avtor: Artur Bała Artur Bała

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 09:03 01.april 2022.

    To ni nobena lepotica, lepotica je Planica, katera je na naravnem terenu, ne pa to štrleče železje, katero kvari naravo.