Šport > Zimski športi
2720 ogledov

Nesrečnega Tandeja vsaj še nekaj tednov ne bo na spregled

daniel andre tande Epa
Norveški skakalec, ki se je hudo poškodoval na tekmah svetovnega pokala v Planici, je uspešno prestal operacijo ključnice.

Danile Andre Tande je v bolnišnici na obrobju norveške prestolnico uspešno prestal operativni poseg zlomljene ključnice.

"Operacija je bila uspešna. Glede na vse okoliščine je pacient v dobrem stanju," je sporočila zdravnika Guri Ranum Ekaas. "Zdaj potrebuje samo čas za okrevanje po poškodbah, ki jih je pridobil v tem hudem padcu," je dodala.

Tande v nesreči ni utrpel možganskih poškodb, a bo bo zaradi silovitega udarca vseeno moral vsaj še nekaj tednov slediti navodilom zdravniške stroke. "Po tako močnem udacu priporočamo omejitev časa pred ekrani in izogibanje vsem dejavnostim, ki zahtevajo povečano stopnjo koncentracije. Tudi ko bo enkrat zapustil bolnišnico, vsaj še nekaj tednov ne bo na voljo za pogovore z mediji," je napovedala zdravnica.

Daniel Andre Tande Planica padec | Avtor: Epa Epa
Tande je padel v četrtek, 25. marca, v poskusni seriji. Pri hudem padcu si zlomil ključnico in utrpel poškodbe pljučnega krila. Norvežana so v po padcu najprej oskrbeli v izteku letalnice, nato pa s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljani. V reševalno vozilo so ga sprejeli nezavestnega, morali so ga intubirati.

Po stabilizaciji so ga s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so skakalca obdržali v umetni komi, a že v dan kasneje sporočili, da je njegovo stanje stabilno.

Po treh dneh so 27-letnika začeli prebujati iz umetne kome. Kot je takrat potrdila zdravnica norveške skakalne ekipe Guri Ranum Ekaas, so Tandeja lahko odklopili z respiratorja in vse je potekalo brez težav. Slab teden dni padcu so ga z oddelka za intenzivno nego preselil na travmatološki oddelek, nato pa so ga 2. aprila prepeljali v Oslo, kjer ga čaka dolgotrajna rehabilitacija.

Norvežan je sicer že dal vedeti, da ga grozovit padec, ki si po njegovih zagotovilih nima namena ogledati, ne bo odvrnil od nadaljevanja kariere v smučarskih skokih.

Daniel Andre Tande Planica padec | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.