Šport > Zimski športi
28 ogledov

''Želela sem se vreči na glavo''

ilka štuhec st. moritz EPA
Okoliščine kombinacijske tekme za svetovno prvenstvo v St. Moritzu niso bile pisane na kožo najboljši slovenski smučarki Ilki Štuhec.

Ilka Štuhec je po napaki v uvodnem delu slalomske proge ostala brez uvrstitve na kombinaciji za svetovno prvenstvo v St. Moritzu. Mariborčanka, ki je decembra lani zmagala na edini dosedanji kombinaciji v Val d'Iseru, je smuk končala a drugem mestu in si pripravila lepo izhodišče za napad na odličja.

Proga v njeni paradni disciplini ni bila povsem po Ilkinem okusu, saj so prireditelji zaradi slabega vremena start premaknili nižje in črtali položnejši začetek, ki bi zavoljo vrhunske tehnike drsenja moral ustrezati slovenski šampionki.

O spremembi, ki je bila pisana na kožo slalomistkam, je po smukaškem delu kombinacije spregovorila edina Slovenka s končno uvrstitvijo Maruša Ferk (8. mesto). ''Zdaj se izognemo že prvemu skoku, na drugem pa skoraj nič ne skočimo, tam kjer smo včeraj šle kar daleč. Tekma je zdaj popolnoma drugačna,'' je povedala Ferkova.

Tudi Štuhčeva, ki je bila v kraljevski disciplini počasnejša le od Sofie Goggie, s svojim nastopom na smuku ni bila povsem zadovoljna. ''Ni bilo najboljše, čutila sem, da bi se dalo kje odpeljati tudi malo drugače. A to je zdaj za mano. Osredotočena sem na slalom,'' je dejala.

Dvojna švicarska zmaga

Pred nastopom zadnjih dveh tekmovalk sta vodili domačinki Wendy Holdener pred Michelle Gisin. Vremenski pogoji so se še poslabšali in pričelo je močneje snežiti.

maruša ferk | Avtor: EPA EPA
Štuhčeva je kljub nesrečnim okoliščinam začela agresivno, a že po nekaj vratih zdrsnila in pristala v snegu. ''Vesela ravno nisem, a nimam si kaj očitati. Pripravila sem se in se želela vreči na glavo, žal pa se je vse končalo hitreje, kot sem želela,'' je povedala slovenska favoritka v St. Moritzu.

''Ampak tak je šport, tak je slalom, grem pozitivno naprej,'' je dodala Štuhčeva in se ozrla proti smukaški preizkušnji, ki bo v nedeljo. ''Moramo se zmeniti za jutri, ali grem na trening ali ne, ali se rajši malo spočijem, glede na to, da neprestano smučam že od ponedeljka. Bo trener povedal, kaj bo najbolj pametno narediti,'' je zaključila.

Z odstopom Ane Bucik in Štuhčeve je slovensko čast z osmim mestom rešila Ferkova. ''Slalom je bil precej kočljiv, če se lahko tako izrazim. Od starta dol so bili malo daljši slalomski zavoji, sneg pa je bil zelo agresiven. Zelo moraš paziti, čim si malo narobe postavljen, te lahko takoj katapultira čez smuči. V tisti ravnini pred ciljem pa so bila vrata na 15 metrov narazen, se pravi slalom, ki je bolj postavljen za smukačice. Gremo naprej optimistično,'' je dejala slovenska smučarka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.