Šport > Zimski športi
25 ogledov

Žirija končala tekmo po nastopu 37 skakalcev

Kaelin Kuusamo svetovni pokal padec nesreča EPA
Organizatorji so morali po nastopu 37 skakalcev odpovedati sobotno tekmo smučarskih skokov v Kuusamu, potem ko so zaradi močnega vetra odpadle že kvalifikacije.

Tekmo v Kuusamu je odprl prvi skakalec iz finskega "nacionalnega paketa", Sami Heiskanen, a je bilo takoj jasno, da bodo tekmovalci znova trpeli na vrhu zaletišča, kjer jih je ustavljal izjemno spremenljiv veter. Takoj po skoku Heiskanena je namreč žirija tekmo znova ustavila do 17.30. Sporočila je tudi, da bodo za točke svetovnega pokala šteli le dosežki prve serije, ker druge v nobenem primeru ne bodo izpeljali.

Zelo dobro je nastopil Matjaž Pungertar, ki je s skokom dolgim 132,0 metra napovedal najboljšo uvrstitev sezone. Po nastopu dobrih 30 skakalcev so tekmo znova za dalj časa prekinili, ko je z daljavo večera vodil Poljak Stefan Hula (138,0 m). Jaka Hvala je sicer prišel na vrh zaletišča in se že pripravljal na skok, a ni dobil zelene luči, žirija pa je kasneje odločila, da skupaj s preostalimi tekmovalci ne bo nastopil.

Tepeš: "Veter premočen, premori predolgi"

Izmed slovenskih orlov sta poleg Pungertarja nastopila tudi Tomaž Naglič (126 m/114,7) in Jernej Damjan (116,5/102,4), nato pa je žirija tekmovanja pod vodstvom direktorja Walterja Hoferja pred nastopom Hvale s startno številko 38, ki je sprva že sedel na zaletišče, nato pa se moral zaradi premočnega vera umakniti z rampe, tekmo odpovedala.

"Odločili smo se za odpoved tekme. Veter je namreč premočen in tudi premori med posameznimi nastopi tekmovalcev so predolgi, zato danes tekme ne bo moč izpeljati," je Hoferju po zadnjem zasedanju žirije tekmovanja prek radijske zveze sporočil Miran Tepeš.

Več sreče v Lillehammerju?

Žirija tekmovanja je v Kuusamu najprej zaradi premočnega vetra prestavljala že začetek kvalifikacij, nato pa se je po 45 minutah odločila, da bodo v prvi seriji današnje tekme nastopili vsi skakalci. Vvetrovna napoved pred tekmo ni bila ugodna. Že dopoldan je v smučarskem središču Ruka odpadla ekipna tekma nordijskihkombinatorcev, ki bo na sporedu v nedeljo.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v olimpijskem Lillehammerju. V svetovnem pokalu po dveh postojankah, Klingenthalu in Kuusamu, vodi Poljak Krzysztof Biegun s 113 točkami, drugi je Nemec Marinus Kraus (112), tretji pa lanski zmagovalec svetovnega pokala Avstrijec Gregor Schlierenzauer (100), ki je dobil petkovo tekmo v Kuusamu.

Od Slovencev je v "top 10" Jurij Tepeš (74) na sedmem mestu, točke pa so na uvodu v olimpijsko sezono osvojili še Robert Kranjec (48) na 13., Peter Prevc (32) na 16. in Hvala (4) na 39. mestu v skupni razvrstitvi.

Svetovni pokal, Kuusamo, rezultati: 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.