Šport > Zimski športi
128 ogledov

Zmaga Fourcada, za Fakom dobra generalka pred OI

martin fourcade Epa Martin Fourcade
Zmaga Francoza pred dvema Norvežanoma. Jakov Fak soliden.

Francoz Martin Fourcade (40:18,6/2) je zmagovalec biatlonske preizkušnje svetovnega pokala s skupinskim startom na 15 km v Anterselvi. Drugo mesto je osvojil Norvežan Tarjei Boe (+2,8/2), tretji je bil njegov rojak Erlend Bjoentgaard (+ 5,1/2). Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 12. mestu (+ 47,7/1).

Najboljših 30 biatloncev se je v Anterselvi na tekmi s skupinskim startom pomerilo še na zadnji tekmi svetovnega pokala pred nastopom na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Med najboljšimi je kot tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala še naprej tudi Fak, ki je po sobotnem dnevu počitka danes znova odšel v boj za nove točke.

Začel je odlično, s petimi zadetimi streli na prvem strelskem postanku, kar je pomenilo šesto mesto med 11 tekmovalci, ki so pokrili prvih pet tarč. Tudi na drugem strelskem postanku je Fak upravičil sloves najboljšega strelca v svetovnem pokalu, znova je pokril vse tarče, z zaostankom 24,5 sekunde pa se je prebil na peto mesto. Nezgrešljiva sta bila le še Arnd Peiffer in Emil Hegle Svendsen.

Fak je držal stik z najboljšo deseterico, po tretjem streljanju pa je bil edini, ki je pokril vse tarče, z zaostankom 29,7 sekunde pa je v predzadnji krog krenil na sedmem mestu. Z enim zgrešenim strelom je vodil Martin Fourcade, Johannes Tingnes Boe pa je že na prvih dveh streljanjih zgrešil po dvakrat in je zasedal 14. mesto z zaostankom 53 sekund.

Na zadnji strelski postaji je Fak zgrešil drugi strel, kar je pomenilo padec na 11. mesto z zaostankom minute za vodilnim Fourcadom, ki je pred zadnjim krogom imel pol minute naskoka pred Tarjeiem Boejem. Mlajši Boe je s petimi zgrešenimi streli tekel na sedmem mestu. V zadnjem krogu je Fak še zmanjšal zaostanek za Fourcadom, ki je komajda ubranil tri sekunde naskoka pred Boejem in je na cilj prišel na 12. mestu z zaostankom 47,7 sekund. Do devetega mesta ga je ločilo le šest sekund. Tretje mesto je osvojil Norvežan Erlend Bjoentegaard. Za Francoza je ta zmaga šesta v sezoni, skupno pa že 67. v karieri.

Fak: Na progi nisem konkurenčen

"Ves december in januar nisem naredil nobenega treninga, s katerim bi lahko dvigoval formo. Lahko sem le tekmoval in tu vidim glavni razlog tega, da na progi nisem konkurenčen. To bom zdaj moral narediti do olimpijskih iger. Najprej se bom dobro spočil, potem sledi malce baze in nato en del specialnih treningov, kjer hitrost mora biti hitrejša od mojega trenutnega tekmovalnega tempa. Le tako lahko dvignem raven pripravljenosti. Preplaha glede tega, da na koncu ne bi bilo vse v redu, ni. Danes je bilo malce bolje, ni pa to raven, ki si je želim. Na strelišču moram prav tako še malce dvigniti hitrost," je Fak ocenil današnjo tekmo in zadnje obdobje pred igrami.

"Mislim, da je bil znova med najboljšimi strelci, nikogar ni bilo, ki bi pokril vse tarče, malo jih je bilo, ki so zgrešili samo enkrat. Mislim, da je dal maksimum. Lahko bi zadel tudi vseh 20 strelov, a mislim, da je bil danes to maksimum. Ta rezultat je primeren trenutnemu stanju in mislim, da je to zelo dober rezultat," pa je bil zadovoljen glavni trener Tomaš Kos.

Skupno je na prvem mestu v svetovnem pokalu Martin Fourcade z 834 točkami, Johannes Thingnes Boe jih ima 780, Fak pa 467, a se mu je že zelo približal četrti Anton Šipulin; Rus je danes končal pred Fakom na devetem mestu, ima pa 460 točk.

Svetovni pokal, skupinski start 15 km (M), izidi:

1. Martin Fourcade (Fra) 40:18,6/2
2. Tarjei Boe (Nor) + 2,8/2
3. Erlend Bjöntegaard (Nor) 5,1/2
4. Benedikt Doll (Nem) 16,0/2
5. Johannes Kühn (Nem) 18,3/2
6. Johannes Thingnes Boe (Nor) 29,2/5
7. Emil Hegle Svendsen (Nor) 33,5/3
8. Dominik Windisch (Ita) 36,3/4
9. Anton Šipulin (Rus) 41,8/3
10. Simon Desthieux (Fra) 44,4/3
...
12. Jakov Fak (Slo) 47,7/1

Svetovni pokal, skupno:

1. Martin Fourcade (Fra) 834
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) 780
3. Jakov Fak (Slo) 467
4. Anton Šipulin (Rus) 460
5. Arnd Peiffer (Nem) 443
6. Tarjei Boe (Nor) 434
7. Simon Desthieux (Fra) 382
8. Lukas Hofer (Ita) 377
9. Benjamin Weger (Švi) 371
10. Simon Schempp (Nem) 365
...
45. Klemen Bauer (Slo) 79
68. Miha Dovžan (Slo) 25

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.