Šport > Zimski športi
22 ogledov

Zmagal Osborne-Paradis

Osborne-Paradise je dosegel svojo drugo smukaško zmago v karieri. (Foto: AFP) Žurnal24 main
Na supreveleslalomu svetovnegega pokala v Lake Louisu je prvo mesto osvojil Kanadčan Manuel Osborne-Paradis, ki je v cilj prismučal pred Avstrijcema Benjaminom Raichom in Michealom Walchhoferjem.

Nihče od slovenskih predstavnikov ni prišel do točk svetovnega pokala. Aleš Gorza je bil z zaostankom 2,27 sekunde najboljši od Slovencev na 32. mestu, Andrej Jerman (+2,62) je bil 38., Rok Perko (+3,32) 45., Andrej Križaj in Andrej Šporn pa sta odstopila.

Zato pa je sijajno svojo nalogo opravil 25-letni Osborne-Paradis, doma iz 500 km oddaljenega Vancouvra, ki je osvojil svojo prvo superveleslalomsko zmago in s sedmimi stopničkami sploh drugo zmago v svetovnem pokalu; marca v Kvitfjellu je bil prvi na smuku.

Nova bolj veleslalomska kot smukaška postavitev slovenskemu adutu Jermanu ni ustrezala. S startno številko šest ob prihodu v cilj z 1,68 sekunde zaostanka ni prehitel nobenega tekmovalca, nato pa se je njegov zaostanek le še kopičil. Za Jermana ter tudi za preostale člane moške odprave bo najbolje, da čim prej pozabijo
Lake Louise, in se osredotočijo na ameriški Beaver Creek, kamor se konec prihodnjega tedna seli smučarska karavana.

Po grdem padcu T.J. Lanninga, ki je zasenčil razplet sobotnega smuka, je na drugi tekmi padel Kanadčan John Kucera, ki so ga morali tako kot nesrečnega Američana v bolnišnico prepeljati s helikopterjem. Po zadnjih informacijah se je Lanning hudo poškodoval, strgane ima vse kolenske vezi, ugotovili pa so tudi zlomljeno vratno vretence, o zdravstvenem stanju Kanadčana še ni informacij.

Zmagovalca lanskih tekem letos nista nastopila. Italijan Peter Fill po poškodbi namreč šele te dni prvič stopa na smuči, Avstrijec Hermann Maier pa je pred dobrim mesecem končal svojo bogato športno kariero.

Aktualni svetovni prvak v superveleslalomu
Didier Cüche, ki je to zimo zmagal tako na söldenskem veleslalomu kot na uvodnem smuku, ni nadaljeval zmagovitega niza še v superveleslalomu, ko je bil deseti (+0,99).

Aktualni lastnik velikega kristalnega globusa Norvežan Aksel Lund Svindal po poškodbi kolena še ni ujel prave forme. Svindal ni potrdil rdeče majice minule sezone. Zasedel je 14. mesto z zaostankom 1,15 sekunde, v smuku pa se sploh ni uvrstil v trideseterico. Ne gre niti Američanu Bodeju Millerju, ki je denimo zmagal na superveleslalomu v Lake Louisu leta 2004. Dvakratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala je bil slabši celo od Jermana na 39. mestu (+2,64).

Izidi:
 1. Manuel Osborne-Paradis (Kan)  1:32,93 min.
 2. Benjamin Raich (Avt)     +0,24
 3. Michael Walchhofer (Avt)  0,62
 4. Erik Guay (Kan)  0,75
 5. Robbie Dixon (Kan)  0,79
...
32. Aleš Gorza (Slo)  2,27
38. Andrej Jerman (Slo)  2,62
45. Rok Perko (Slo)  3,3

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (po štirih tekmah):
 1. Didier Cüche (Švi)   226 točk
 2. Benjamin Raich (Avt)  165
 3. Carlo Janka (Švi)      160
:..
41. Mitja Valenčič (Slo)   20
63. Rok Perko (Slo)  8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.