Šport
37 ogledov

Življenja športnikov za lastno promocijo

Manfred Höppner je bil eden izmed vodilnih mož zloglasnega dopinškega programa v Žurnal24 main
V soboto bo minilo 12 let, odkar si je morala Heidi Krieger zaradi jemanja steroidov spremeniti spol. Nekdaj izjemna športnica je takrat razkrila, kaj vse se je dogajalo v Vzhodni Nemčiji.
 
 

Najhuje je, da nisem vedela, da mi dajejo poživila. Lagali so mi. Trener mi je dejal, da so tablete samo vitamini.

Rica Reinisch, plavalka (tri zlate medalje na OI 1980)

 
Kaj vse bi človek naredil za lastno promocijo? Nekateri bi bolj v šali kot zares dejali, da bi za določeno stvar celo ubijali. Seveda ne bi mislili resno, medtem ko so v preteklosti nekateri prav res storili vse, da bi si popravili svoj ugled. Vzhodna Nemčija je bila po drugi svetovni vojni povsem na dnu. Ljudje so plačevali grehe svojih predhodnikov in politiki so si bili enotni, da je treba nekaj storiti predvsem na področju promocije in izboljšanja imena svoje države v svetu. Kmalu so ugotovili, da bodo to lahko dosegli s pomočjo športa,v katerem bi premagovali svoje največje tekmice. Seveda so morali v tem biti najboljši, zato so v 60. letih začeli izvajati dopinški program.


Heidi Krieger je postala Andreas Krieger. © AFP

 
Pred 12 leti je zgodbo o (ne)uspehu in početju njenih trenerjev razkrila gostja tokratnega Časovnega stroja Heidi Krieger , ki se je odločila, da spremeni spol in postane Andreas . Nekdanja evropska prvakinja v metanju krogle se je za to potezo odločila, ker so bile posledice dolgotrajnega jemanja steroidov in moških hormonov prehude. Njeno telo so nedovoljena poživila, ki jih je jemala vse od 12. leta starosti, povsem spremenila.

Prav Heidi je priskrbela številne dokaze zoper Manfreda Ewalda in Manfreda Höppnerja , ki naj bi bil mož, zadolžen za vodenje strogo zaupnega programa, v katerem naj bi sodelovalo celo več državnih ministrstev. Za dodatno varnost podatkov naj bi skrbela celo tajna policija STAS, večina dokumentov s sestankov pa je bila uničena, tako da se še danes ne ve vseh podrobnosti o tem, kaj se je v resnici dogajalo na vzhodni strani berlinskega zidu . Da bi dosegali dobre rezultate, so ustanovili šole, v program pa je bilo vključenih več kot tisoč športnikov, zdravnikov, strokovnjakov na področju športne medicine, farmacevtskih podjetij …

 

Hude posledice

Jemanje nedovoljenih poživil je imelo hude posledice. Večja poraščenost po telesu, globlji glas, rast mišic, neplodnost, rak na pljučih in modih, težave s srcem in ledvicami …

Strokovnjaki so posebno pozornost posvečali mladim športnicam, saj so ugotovili, da lahko s pomočjo "pripomočkov" naredijo največji napredek. "Ne morem pozabiti, kaj so mi počeli," je dejala Martina Gottschalk , ena izmed 32 žensk, ki so se na procesu zoper prej omenjeni osebi izpovedale: "Trikrat na teden smo morali z močno sladkanim čajem jemati majhne modre tabletke. Dejali so, da so vitamini, vendar so nam proti naši volji dajali nedovoljena poživila."


Strokovnjak na področju mikrobiologije Werner Franke je bil tisti, ki je eden izmed prvih – takoj po padcu berlinskega zidu – razkril, kaj se je zares počelo s športniki. © AFP

 
Pravzaprav je le malokdo vedel, kaj športnice jemljejo, saj so obstajali t. i. nivoji obveščenosti, tako da se je zaupnost podatkov lažje ohranila. Tudi trenerji so samo upoštevali navodila bolj izobraženih ljudi. Iz programa sta v vsej zgodovini izstopili samo dve športnici. Ena zaradi hudih težav z zdravjem, drugi pa je uspelo pobegniti v Zahodno Nemčijo . Tiste, ki so ostale, so seveda dosegale izjemne rezultate. Höppner je poudaril, da je bila večina medalj na večjih tekmovanjih vse do padca berlinskega zidu dosežena s pomočjo dopinga. Obenem pa se je nemški strokovnjak opravičil vsem žrtvam njegovega početja …

 

Večje doze kot pri moških

Heidi naj bi jemala skoraj dvakrat večjo količino anabolika Oral Turinabol kot na primer padli grešnik Ben Johnson.

Mogoče celo pohvale vredna poteza, še posebej, če upoštevamo, da Ewald česa podobnega ni storil. Vsekakor pa nobeden od njiju ne more več vrniti pravega življenja športnikom in športnicam iz nekdanje Vzhodne Nemčije. Marsikdo izmed njih namreč še danes težko sprejme dejstvo, da je rekorde in zmage dosegal s pomočjo dopinga in ne samo po zaslugi trdega dela. Mnogi, tudi Heidi, so zato poskušali storiti samomor, drugi – preko 140 jih je – pa so tolažbo poiskali v tožbah zoper vodilne ljudi tega programa. Vsekakor pa so se skoraj vsi soočili s hudimi stranskimi posledicami jemanja anabolikov, ki jih je proizvajalo predvsem farmacevtsko podjetje Jenapharm , ki se je kasneje soočalo s številnimi tožbami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.