Šport
10 ogledov

Zlata generalka ze EP: zmaga Mitje

Mitja Petkovšek Petkovsek Sašo Bertoncelj Benjamin Kovač
Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je z odliko opravil zadnji večji preizkus pred majskim evropskim prvenstvom v Montpellierju. Na svetovnem pokalu v Osijeku v športni dvorani Gradski vrt je Petkovšek v finalu bradlje z oceno 15,625 točke osvojil prvo mesto, ki si ga je razdelil z Mehičanom Danielom Corralom.

S tem je Mitja Petkovšek ponovil uspeh iz Osijeka izpred dveh let, lani pa je bil na bradlji drugi. Tako je na zmagovalnem odru spet dočakal Zdravljico. "Že včeraj mi je bilo zelo všeč, ko sem slišal Zdravljico za Saša (Bertoncelj je zmagal v sobotnih finalih na konju z ročaji, op. a.), zase pa ne pomnim, kdaj so mi jo nazadnje vrteli, saj v svetovnem pokalu na redko kateri tekmi vrtijo himne," je takoj po nastopu povedal 35-letni Ljubljančan.

Petkovšek je kot zadnji, osmi poprijel za orodje, tako da je sklenil današnji finale na bradlji. Tik pred njegovim nastopom je Daniel Corral prejel visoko oceno 15,625 točke, Romun Daniel Berbercer pa 15,600. "Bilo mi je zelo neprijetno čakati na oceno, saj je bil Enis (Hodžić, slovenski mednarodni sodnik, op. a.) eden glavnih sodnikov in dali so mu navodila, naj bo zelo, zelo strog. Tako kar se tiče izvedbe kot tudi priznavanja elementov. Sam sem imel namreč v vaji en kritičen element, ko sem malenkost zastal pri tippeltu. Če me kdo od sodnikov res ne bi maral, bi mi ga mogoče lahko ne priznal. Tako da sem bil kar na trnih ob čakanju, a na koncu so mi na srečo vse priznali, vse se je lepo izšlo in tako je tudi prav," je o finalni vaji povedal Petkovšek, nato pa odhitel na dopinško kontrolo.

Telovadec Narodnega doma pravi, da večje treme pred tekmami nima več: "Z Edijem (Kolar, Petkovškov trener, op. a.) se na tekmah zelo zabavava in težko, da bi se kakšne bal. Se mi zdi, da so moji tekmeci precej bolj živčni kot jaz. Morda sem kar malo premalo živčen, saj se mi zdi, da imam takrat, ko je prisotno malo treme, precej več moči. Očitno je je bilo danes ravno prav."

Kljub novi zmagi v svetovnem pokalu, ima jih že precej več kot 30, koliko natančno, sploh ne ve, Petkovšek ostaja na realnih tleh. "Lepo je, ko zmagaš, a sam vedno ostajam prizemljem. Zavedam se, da bi bila lahko danes pri meni polomija. Sam pri sebi vem, da bi bilo kljub istemu počutju in pripravljenosti lahko tudi drugače. Težko je nato razložiti vsem okoli tebe, ki kar naenkrat od tebe pričakujejo in celo zahtevajo kolajno. A danes je bilo super, kar je lepa popotnica tudi za evropsko prvenstvo," je dejal Petkovšek, ki bo v Franciji meril na še peti evropski naslov.

Telovadka Saša Golob je v finalu na parterju z oceno 13,250 točke zasedla šesto mesto, v današnjih finalih pa je nastopila tudi Teja Belak, ki je med najboljšo osmerico na gredi z oceno 13,400 zasedla četrto mesto. "V kvalifikacijah Osijeka sem nastopila le na enem orodju in moj cilj je bil finale. Vedela sem, da moram vajo prikazati zelo dobro, če želim med najboljšo osmerico, saj je konkurenca močna," je po uspešnem nastopu dejala Golobova in ocenila svoj današnji nastop: "Sama sem imela danes boljši občutek glede današnjega nastopa, a so mi potem povedali, da sem naredila nekaj več manjših napak kot včeraj. Z nastopom sem zadovoljna, a vidi se, da bi morala za preboj na stopničke dvigniti izhodiščno oceno."

Za slovensko gimnastično vrsto je izjemno uspešen preizkus pripravljenosti pred prvenstvom stare celine, saj je že v soboto svojo sedmo zmago v karieri na tekmah svetovnega pokala na konju z ročaji osvojil Sašo Bertoncelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.