Šport
58 ogledov

Zlata kolajna za slovenskega talenta

svetovni mladinski prvak Blaž Kelnar
1/8
Žurnal24 main
Slovensko kolesarstvo ima novega junaka. To je Blaž Bogataj, ki je na šestem evropskem prvenstvu Sloveniji priboril prvo mladinsko kolajno. V Ankari je bil prepričljivo najboljši v sprintu cestne dirke.
Tako srečnega fanta še niste videli. Blaža poglejte v dodani galeriji.

"Fantastično. Za to sem treniral ves čas sezone in kariere, temu sem podredil moje športno življenje. Vedel sem, da sem med favoriti, a zaradi tega nisem imel nobene treme ali pritiska. Zaupal sem vase in v ekipo, ki je res opravila fantastično delo. Sredi dirke sem sicer pomislil, da mi ne bo uspelo, saj sem imel težave s pedalom, a smo težave rešili kar med dirko, trener mi je dal lepilo, s katerim sem okvaro vsaj začasno popravil. V samem sprintu pa nisem imel težav. To bo vsekakor prelomnica v moji karieri, je dokaz, da moram vztrajati in da lahko postanem profesionalni kolesar," je bil po igranju slovenske himne ponosen Blaž Bogataj, ki ga imajo nekateri za največjega slovenskega upa vseh časov.

"Blaž je hitrejši, kot je bil Zoran Klemenčič v svojih časih," meni selektor mladinske reprezentance Marko Polanc, a sam kolesar vendarle ni ravno takega mnenja. "Nisem tip kolesarja za lahke proge. Dobro grem tudi v klanec, kar se je tu dobro videlo. Tudi pri tem, da klasični sprinterji niso bili pri vrhu. Sprint je bil namreč nekoliko 'na gor', desetkrat pa smo morali prevoziti tudi nekaj klancev. Vsekakor proga ni bila lahka," je dejal Škofjeločan, ki se s kolesarstvom ukvarja pet let, ves čas je pri kranjski Savi. Njegova vzornika sta Paolo Bettini in Tom Boonen.

Za velik uspeh Škofjeločana pa je prav gotovo zaslužnih še šest drugih slovenskih tekmovalcev (Uroš Beg, Jan Polanc, Nejc Bešter, Tim Mikelj, Doron Hekič, Andrej Rajšp). Pokazali so složnost, taktično so hitro dirko, polno napadov, odpeljali brez napak (pri tem so veliko prostora in pohval dobili tudi na turški televiziji, ki je dirko neposredno prenašala). Z izjemo dvakrat so bili v veliki vročini vselej zraven pri številnih poskusih pobega (največja prednost ubežnikov je bila 15 sekund), ves čas so bili tudi na čelu glavnine. Do živega jim niso mogli niti številni padci, po enem je bilo videti, da bo v ozadju ostal ravno Bogataj. A ga je počakal Uroš Beg in hitro sta bila spet med skupino. Od Slovencev je padel tudi Andrej Rajšp, kar pa se je na koncu celo izkazalo kot sreča v nesreči, saj je dva kilometra pred ciljem prepolovil ekipo, najbrž so zadaj ostali tudi kakšni sprinterski specialisti, medtem ko so bili trije Slovenci na čelu z Bogatajem v ospredju.

Za to sem treniral ves čas sezone in kariere, temu sem podredil moje športno življenje. Zaupal sem vase in v ekipo, ki je res opravila fantastično delo.
Blaž Bogataj
"Vedel sem, da imam ekipo, ki je zmožna popeljati Blaža na sam vrh. To so mi fantje dokazali in zares si zaslužijo čestitke. Igrali smo le na eno karto: pripeljati Bogataja spočitega v skupinski sprint. V glavi nismo imeli prav nobene druge kombinacije. In izšlo se nam je. V predzadnjem od desetih krogov sem vedel, da se nam bo, saj pobegi niso uspeli, ker pa so imeli tudi Italijani in Francozi sprinterske ambicije, je bilo jasno, da v zadnjem delu tudi ne bodo. Po dolgih letih upanj in visokih pričakovanj, smo končno prišli do želene kolajne, a ne samo do odličja, ampak tudi do zlata. Bogataj je velik sprinterski up, prepričan sem, da je pred njim velika kariera. Hitro bo odšel v kakšno dobro ekipo, saj je tip kolesarja, ki ga imajo šefi moštev najraje. Prepričan sem, da bo tudi v članski kategoriji v klasičnih sprintih krojil sam vrh," je dejal Polanc. Uspeh mladincev je prav gotovo tudi spodbuda za nedeljsko dirko mlajših članov. Če bodo ponovili vožnje mladincev, si v slovenskem taboru lahko obetajo novo kolajno. Marko Kump namreč sodi med najboljše evropske sprinterje v tej kategoriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.