Šport
22 ogledov

Zlati slovenski dvojec v finalu

bled sp 2011 čop špik Saša Despot
Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta se prebila v nedeljski finale dvojnih dvojcev na drugi tekmi svetovnega pokala v Luzernu. V svojem polfinalu sta v napeti končnici osvojila tretje mesto za Francijo in Latvijo, iz prvega polfinala so se v veliki finale prebili čolni Avstralije, Nemčije in Velike Britanije.

Iztok Čop in Luka Špik sta bila tokrat pred nepričakovano težko nalogo. Na polovici proge sta bila Blejca celo v vodstvu, a so bile zelo blizu posadke Francije, Latvije, Norveške in Nove Zelandije. Do 1500-metrske znamke se je vrstni red pomešal, Francoza Cederic Berrest in Julien Bahain sta se prebila naprej, Slovenca sta bila druga, iz boja za najvišja mesta pa sta počasi odpadla Novozelandca.

V sklepnem finišu so Francija, Latvija, Slovenija in Norveška ciljno črto prečkale v razmaku manj kot sekunde, nesrečno četrto mesto pa je pripadlo Norvežanoma. "V bistvu je bila to zelo težka tekma, na kar sva tudi računala. Norvežana sta vmes že zaostajala za dva čolna, a to razliko spet znala nadoknaditi. Midva sva zelo dobro opravila s sredino, na koncu pa nekako nisva znala odgovoriti na napade, bila sva premalo odločna," je po tekmi ocenil Čop.

"Podobno kot v Beogradu bo v finalu šest zelo izenačenih posadk, kar je tudi po časih pokazal polfinale. Uvrstitev je zato težko napovedati, a seveda bi bila rada čim boljša," je še napovedal za nedeljski finale.

Jan Špik in Matej Rojec pa se dopoldan iz četrtfinala nista prebila v polfinale in bosta nastopila v finalu C. Rojec je bil v močni skupini, v kateri je zmagal Novozelandec Mahe Drysdale, brez možnosti za preboj med najboljše tri. V končnici je branil četrto mesto, ki ga je napadal Oscar Vasque Ochoa iz Čila, a je bil slovenski tekmovalec močnejši.

V drugem četrtfinalu je bil razred zase Nemec Marcel Hacker, Špik pa se je z Američanom Kennethom Jurkowskim in Litovcem Midaugasom Girsikonisom, v drugem delu predvsem s slednjim, boril za tretje mesto. V končnici se je najboljšim priključil Še Brazilec Anderson Nocetti, a je bil najmočnejši Litovec, Špik je bil četrti, Brazilec pa peti.

Slovencema nato ni šlo niti v finalu C, kjer sta osvojila zadnji mesti, peto in šesto, skupaj pa 17. in 18. v Luzernu. Špik se je v prvi polovici še boril za vidnejšo uvrstitev, Rojec pa je vseskozi veslal na zadnjem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.