Šport
2676 ogledov

Zlatko Zahović suspendiran!

Zlatko Zahović Ljudski vrt Profimedias
Zlatko Zahović do nadaljnega ne bo več opravljal službe športnega direktorja NK Maribor.

Upravni odbor Nogometnega kluba Maribor se je na sinočnji seji seznanil s problematiko sobotne novinarske konference po porazu Maribora proti Krškem, kjer je športni direktor Zlatko Zahović besedno obračunal z novinarjem Ekipe SN Dejanom Mitrovićem. Upravni odbor je zato športnega direktorja do nadaljnjega suspendiral.

Dokončno odločitev glede statusa športnega direktorja bo upravni odbor sprejel v naslednjih dneh, ko bo z njim opravljen razgovor, so na spletni strani še zapisali vijoličasti.

Že v popoldanskih urah se je v primer vpletla tudi Nogometna zveza Slovenije, ki je uvedla disciplinski postopek zoper športnega direktorja NK Maribor, Zlatka Zahovića. Razlog za uvedbo postopka je bilo dogajanje na uradni novinarski konferenci po tekmi Prve lige Telekom Slovenije med Mariborom in Krškim (0:2), ki je bila odigrana v soboto v Mariboru. Na njej je Zahović obračunaval z novinarjem športnega dnevnika Ekipa SN Mitrovićem.

Med hujše disciplinske prekrške uradnih oseb disciplinski pravilnik NZS uvršča nešportno in neetično vedenje (1. alineja 24. člena) in kakršnokoli spodbujanje ali razpihovanje rasnega, narodnostnega, etničnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega ali drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva posameznika in skupine (26a. člen DP NZS), je obrazložila NZS.

Z uvedbo disciplinskega postopka NZS sledi načelu ničelne tolerance do rasnega, narodnostnega, etničnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega in drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva posameznika in skupine, obenem pa se bo NZS še naprej zavzemala za spoštovanje v medsebojnih odnosih, ter obsojala vsakršen napad na človeško dostojanstvo, je še sporočila NZS.

V skladu s svojimi pristojnostmi bo na podlagi prijave organov NZS o zadevi Zahović odločal disciplinski sodnik NZS.

Zahovićeve izjave novinarju, ki je nedavno tragično izgubil očeta, so v slovenski javnosti naletele na ogorčenje in obsojanje, pri mariborskem klubu so se zato opravičili, obsodili so jih praktično vsi največji slovenski mediji in tudi Društvo novinarjev Slovenije, Društvo športnih novinarjev Slovenije in Nogometna zveza Slovenije.

Zahović je sicer že v nedeljo v odzivu za Večer povedal, da opravičilo novinarju po njegovem ni potrebno. Njegovo stališče do izjave se ni spremenilo, da pa bo sprejel vse, kar mu bo klub izrekel. Zahović ima s klubom pogodbo do leta 2024.

Zahovićevim izjavam je bržkone botrovalo tudi dejstvo, da klubu v spomladanskem delu na igriščih ne gre vse po načrtih, saj se zaostanek za vodilno Olimpijo po dveh zaporednih porazih veča in znaša že visokih deset točk.

Komentarjev 5
 • Fucky 09:45 20.marec 2018.

  Yugo-Transport

 • Avatar Zala
  Zala 08:59 20.marec 2018.

  Na Zahoviću pade ali ostane ničelna toleranca do verbalnega in fizičnega nasilja.

 • Papaja Popi 08:45 20.marec 2018.

  Upam, da bo suspenz veljal za vedno.