Šport
15 ogledov

Zlato in srebro cimroma, Prevc 17.

Thomas Morgenstern
1/13
Žurnal24 main
Thomas Morgenstern je novi svetovni prvak na srednji skakalnici. V Oslu je srebro osvojil njegov cimer Andreas Kofler, bron pa Adam Malysz. Slovensko čas je s 17. mestom ubranil Peter Prevc.

S skokoma dolgima 101,5 in 107 metrov je najboljši skakalec letošnje zime Avstrijec Thomas Morgenstern osvojil zlato kolajno na prvi od štirih skakalnih tekem na SP v Oslu. Bil je devet točk boljši od svojega cimra iz avstrijske reprezentance, Andreasa Koflerja (99,5 m in 105 m). Finale ni ponudilo spremembe niti na tretjem mestu, katerega je zadržal Poljak Adam Malysz (97,5 m in 102 m). Švicar Simon Ammann je za tri točke ostal brez odličja na četrtem mestu. Z osmim mestom je razočaral zmagovalec 34 tekem svetovnega pokala Avstrijec Gregor Schlierenzauer (93,5 m in 98), saj je v poizkusni seriji s 110 metri postavil rekord srednje naprave na Holmenkollnu.

Od trojice Slovencev na tekmi se je v finale prebil le debitant na svetovnih prvenstvih Peter Prevc, ki je s skokoma dolgima 94 in 95 metrov zasedel sodilno 17. mesto. "Z nastopom nisem najbolj zadovoljen, vem pa, kje so bile napake. Upam, da jim bom popravil," je po finalnem nastopu dejal Prevc.

Matjaž Zupan je pred tekmo stavil na najizkušenejšega: "Kranjec je na zadnjih skokih pokazal največ stabilnosti. Tudi drugi kažejo posamične dobre skoke, a več zapovrstjo jim jih ne uspe povezati." Žal ni imel prav! Robert Kranjec je pristal pri 90,5 metra in tekmo končal že po prvi seriji. "Skok se mi ni zdel tako zelo napačen. Težko povem, kaj je šlo narobe. Veter se je čisto umiril. Žal sem bil prekratek. Pač, tako je bilo," v pogovoru za nacionalno televizijo razloga za slab skok ni znal najti na koncu 32. Kranjec. Brez finala najboljših 30 je ostal tudi Mitja Mežnar. 85 metrov je zadostovalo za 40. mesto. Podobno se je zgodilo tudi branilcu zlate kolajne, Avstrijcu Wolfgangu Loitzlu.

"To je težko, to je emocija, ko tekmovalec težko vidi povsem realno sliko. Tekmovalci takoj po nastopu vedno ne vedo točno, kaj naredijo napak, in zdi se jim, da je vse v redu. Ampak z Robijem sva pozneje že govorila in videl je, da je vseeno naredil nekaj napak, ki so ga stale boljše uvrstitve. Fantje si želijo veliko, od tekme ogromno pričakujejo in potem nekoliko preveč emocionalno nastopijo," je po tekmi menil trener Zupan. Tako je slovensko čast reševal najmlajši v ekipi, 18-letni Prevc, ki je sploh prvič nastopil na članskem SP. "Ne, današnja tekma res ni šla po naših načrtih. Želeli smo si še vsaj kakšen rezultat bližje najboljše deseterice," je uvodoma dejal Zupan in dodal: "Petra lahko le pohvalim, še sploh glede na skoke, ki jih je tukaj kazal v minulih dneh, ko se je precej lovil, danes pa je naredil ene svojih boljših skokov tukaj."

Nastopov preostale trojice - Jernej Damjan ga je polomil že v kvalifikacijah - pa Zupan ni ocenil pozitivno: "Robi je sicer kazal veliko več, ampak glede na to, da se je tekma v drugi polovici prve serije prelevila v precej težjo, kot je sprva kazalo, saj ni dopuščala veliko napak, smo bili tudi mi žrtev tega. Prav tako so jo 'skupili' še nekateri dobri tekmovalci, ki so te dni kazali dobre skoke, pa so prav tako izpadli iz trideseterice. Mitja ni naredil takšnih skokov, kot jih je sposoben, Jerneja pa smo izgubili že v kvalifikacijah, tako da se nam tekma res ni izšla."

"V tem trenutku uspeha še ne morem povsem dojeti. Neverjetno, danes je res lep dan! Seveda ima vsak človek živce, tudi mene je stiskalo pri srcu pred finalnim skokom, vendar sam menim, da malo živčnosti oziroma treme pred nastopi ne škodi, saj ti to da dodaten elan. Veseli me, da mi gre na tem prvenstvu vse tako gladko od rok. Naslov prvaka mi je v veliko čast in mi ogromno pomeni. Vedno sem si želel osvojiti posamični naslov in danes so se mi sanje uresničile. Ves čas sem verjel, da bom imel še kakšno priložnost," je bil po današnjih nastopih vzhičen zlati Morgenstern.

V nedeljo bo na srednji skakalnici v Oslu na sporedu še ekipna tekma.

SP v Oslu, skoki na srednji napravi:

1. Thomas Morgenstern (Avt) 269,2 točke (101,5/107,0 m)
2. Andreas Kofler (Avt) 260,1 (99,5/105,0)
3. Adam Malysz (Pol) 252,2 (97,5/102,0)
4. Simon Ammann (Švi) 247,6 (97,5/101,5)
5. Tom Hilde (Nor) 244,8 (94,0/101,5)
6. Kamil Stoch (Pol) 240,5 (94,0/101,0)
7. Severin Freund (Nem) 239,2 (95,5/100,0)
8. Gregor Schlierenzauer (Avt) 235,2 (93,5/98,0)
...
17. Peter Prevc (Slo) 224,6 (94,0/95,0)
Izven finala:
32. Robert Kranjec (Slo) 100,2 (90,5)
40. Mitja Mežnar (Slo) 91,2 (85,0)
 

Kombinacija: Frenzlu zmaga, Jelenko 27.
Nemški nordijski kombinatorec Eric Frenzel je zmagovalec posamične preizkušnje na SP v Oslu. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Tino Edelmann, tretji pa je bil Avstrijec Felix Gottwald. Najboljši Slovenec je bil mladi Marjan Jelenko na 27. mestu, Mitja Oranič je bil 36., Gašper Berlot 37., Jože Kamenik pa 54. Jelenko je po sedmem mestu po skokih v teku nazadoval za 20 mest. Od tekmovalcev letnika 1991 je bil od njega višje le Nemec Johannes Rydzek na četrtem mestu. Naslednja tekma nordijske kombinatorce čaka v ponedeljek, ko bo na sporedu ekipna preizkušnja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.