Šport
23 ogledov

Zlato in srebro za slovenske strelce

Veselka Pevec MIZŠ/Twitter
Slovenska strelka Veselka Pevec je na paraolimpijskih igrah v Riu z zračno puško stoje v disciplini R4 v kategoriji SH2 osvojila zlato medaljo, slovenski uspeh v tej disciplini pa je dopolnil še Franček Gorazd Tiršek s srebrno medaljo.

Slovenca sta bila že v kvalifikacijah zelo visoko, Veselka Pevec je v kvalifikacijah dosegla 634,9 kroga in postavila nov paraolimpijski rekord, le 0,4 kroga pa je za njo kot drugi zaostal Franček Gorazd Tiršek (634,5).

V finalu, kjer se po novih pravilih osmerica meri na izpadanje, pa sta Slovenca poskrbela za pravo dramo. O zmagi je odločil zadnji strel, po katerem je Pevčeva za skupno 0,2 kroga premagala Tirška (211,0 - 210,9).

Pred tem je Tiršek dolgo časa vodil, tudi že za več kot krog, Pevčeva pa se je držala tretjega mesta, vmes zdrsnila na četrto, a je nato v odločilnih trenutkih z zbranim streljanjem poskrbela za največji uspeh v karieri.

"Nisem si niti v sanjah mislila, da se bo tako odvilo. Velikokrat sem ga lovila na treningih, saj velikokrat skupaj treniramo, premagala pa sem ga danes, ko je najbolj pomembno. S paraolimpijskim rekordom sem se uvrstila v finale. In evo - zlata. Ko sem vmes pogledala tablo z rezultati, sem se skušala zbrati. Uspelo mi je. Še zdaj ne vem, kako. A se je izplačal ves trud, ki sem ga vložila. Tudi po osem ur sem sedela na strelišču. Ni in ni mi šlo, a nisem hotela razočarati na paraolimpijskih igrah," je naporno pot do Ria in zlata opisala Pevčeva.

Tiršek ponovil London

Pred zadnjo serijo dveh strelov je Tiršek vodil za 0,3 kroga, potem pa ustrelil 10,4 in 10,1. Ta zadnji strel je odločil slovenski interni boj za paraolimpijsko krono, saj je njegova reprezentančna kolegica, a tudi tekmica, bila bolj natančna. Strela 10,3 in 10,7 sta pomenila, da je na koncu razlika šla v njeno korist, bila pa je minimalna - le 0,2 kroga.

"To je dokaz, da v športu sreča kroji rezultate. Jaz sem danes naredil vse prav, a me je sreča zapustila. Bilo je, kot je bilo. Če bi mi kdo pred tekmovanjem ponudil srebrno medaljo, bi podpisal, a zdaj ne morem biti zadovoljen. Puška se je sprožila v nepravem trenutku. Lahko si najboljši, a če nimaš sreče, ne zmagaš," pa je bil po srebru vseeno nekoliko razočaran Tiršek.

Za Tirška je to druga paraolimpijska medalja po Londonu 2012, kjer je prav tako srebrn v tej disciplini, za novinko na največjih tekmovanjih za športnike invalide Pevčevo pa je današnja medalja prva v karieri.

V tej kategoriji je danes nastopil tudi Damjan Pavlin, ki je bil v predtekmovanju 22., vendar so ga pozneje diskvalificirali zaradi nepravilne opreme.