Šport
7 ogledov

Zlato Italijanu! Ivo šokiral, Jerry 16.

Najboljši trije na superveleslalomu: drugi Reichelt, prvi Innerhofer in tretji K
1/22
Žurnal24 main
Novi svetovni prvak v superveleslalomu je Christoph Innerhofer. V Garmischu je srebro osvojil Hannes Reichelt, z bronom je presenetil Ivica Kostelić. Slovenci so končali izven prve petnajsterice.

Švicar Didier Cuche (četrti) in Avstrijec Michael Walchhofer (enajsti) na svojem zadnjem superveleslalomu za svetovno prvenstvo nista upravičila vloge favorita in celo ostala brez kolajne. Tako se v Garmischu svojega prvega zlata veseli južni Tirolec Christopf Innerhofer. Zanj je to pravi obliž na rano za nehvaležno četrto mesto s superveleslaloma na prejšnjem SP v Val d'Isèru, ko je stopničke zgrešil za pet stotink. Postal je drugi italijanski prvak v tej disciplini (pred štirimi leti je to uspelo Patricku Staudacherju). Drugouvrščenega Avstrijca Hannesa Reichelta (zmagovalca prejšnje tekme v tej disciplini) je premagal za 60 stotink. Bronasta kolajna pa gre vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala, Hrvatu Ivici Kosteliću, ki sprva v svoji najslabši disciplini na tem SP sploh ni nameraval nastopiti.

"Želel sem si odličja, ki se mi je zaradi tega, ker nisem bil stoodstoten, doslej izmikalo. Tudi tokat ni šlo povsem gladko, toda po napakah sem se dodatno spodbujal in očitno sem jih napravil najmanj med vsemi. Pogoji so bili odlični, saj imam rad ledeno progo," je v ciljnem izteku razlagal novi svetovni prvak. Bronasti ni skrivan presenečenja: "To je bilo pa povsem nepričakovano. V hitri disciplini res nisem računal na kolajno. Proga je bila zelo zahtevna. Boril sem se od starta do cilja. Moj cilj na SP je zlata kolajna v slalomu, to je bil le bonus." In v cilju je bila zadovoljna tudi Janica Kostelić (v galeriji).

Osmoljenec tekme je Američan Bode Miller. Na polovici proge je izgubil palico, a nato vseeno povečeval prednost. Nekaj vratc pred ciljem je sledila še ena velika napaka in Bode se je kar vdal, a v cilj prišel s solidnim rezultatom, ki je zadostovalo za končno 12. mesto. Zapravil je priložnost za stopničke.

Tekmovalec mora biti samozavesten in meni to manjka. Ne zaupam si. In na tako težki progi je zato težko. Samo boril sem se s progo, nisem pa zares napadal.
Aleš Gorza

Potihoma smo pričakovali dve slovenski uvrstitvi med 10. Sprva je kazalo dobro, ko sta bila po nastopu sedmih tekmovalcev Andrej Jerman in Aleš Gorza na prvem in drugem mestu. A ko so na progo prišli najboljši, se je izkazalo, da sta bila njuna nastopa preveč zadržana, s težko progo sta se borila in je nista napadala. Jermanu je končal na 18. mestu (to je njegova najboljša uvrstitev na SP v superveleslalomu), Gorza pa na 22. ""Ko sem prišel v cilj, sem si dejal, da to ni za nikamor. Videl sem sicer, da sem krepko povedel, kljub tem pa sem vedel, da bodo pravi mojstri bistveno hitrejši. Že zgornji del mi ni uspel, tudi srednji ni bil optimalen, zadnji ovinek pa je bil zelo težak in tam sem izgubil še več kot devet stotink, kolikor sem jih potreboval za petnajsterico, kar bi bilo pomembno zaradi točk za startno listo," je vzrok za slabši nastop v pogovoru za nacionalno televizijio našel Jerry.

Andrej Križaj težke proge ni izpeljal, Andrej Šporn, ki je sam verjel v deseterico, pa je s številko 28. s skoraj štirimi sekundami zaostanka prišel na 18. mesto in bil po nastopu vseh 73 tekmovalcev 20. "To je bila ena mojih najslabših letošnjih voženj, saj nisem ujel pravega ritma. Prevozil sem že 10, 12 vratc, preden sem ujel ritem, v dveh ključnih delih pa sem šel preveč naravnost in to je bila še taktična napaka. Startna številka po mojem mnenju ni bila pomembna. Prve številke so imele več sence in manj informacij o progi, mi pa nekaj boljšo vidljivost ter kakšno luknjo in informacijo več. Tudi na smuku pričakujem podobno borbene nastope, pravi pretep od starta do cilja. Upam pa, da bo manj napak, ker bomo imeli še treninge," je menil Šporn.

Garmisch, SP v alpskem smučanju, superveleslalom:

1. Cristoph Innerhofer (Ita) 1:38,31
2. Hannes Reichelt (Avt) +0,60
3. Ivica Kostelić (Hrv) +0,72
4. Didier Cuche (Švi) +1,03
5. Benjamin Raich (Avt) +1,34
6. Romed Baumann (Avt) +1,48
7. Carlo Janka (Švi) +1,72
8. Werner Heel (Ita) +1,82
9. Peter Fill (Ita) +2,03
10. Adrien Theaux (Fra) +2,13
11. Michael Walchhofer (Avt) +2,20
12. Bode Miller (ZDA) +2,75

16. Andrej Jerman (Slo) +3,04
20. Andrej Šporn (Slo) +3,89
22. Aleš Gorza (Slo) +4,14
Odstop: Andrej Križaj (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.