Šport
15 ogledov

Zlomi kosti se vrstijo, Voeckler v rumenem

Aleksander Vinokurov
1/12
Reuters
Deveto etapo Toura, prvo letos z več vzponi, je dobil Luis Leon Sanchez, Thomas Voeckler, ki je končal pet sekund za njim, pa bo oblekel rumeno majico. Znova ni manjkalo padcev, odstopiti sta tako morala še dva favorita Jurgen van der Broeck in Aleksander Vinkourov.

Norvežan Thor Hushovd se je poslovil od rumene majice vodilnega v skupnem seštevku Toura 2011. Deveto etapo polno vzponov je končal kar šest minut in 47 sekund za zmagovalcem etape Špancem Luisom Leonom Sanchezom. Slednji je imel v ciljnem vzponu več moči od preostalih dveh ubežnikov Francozov Thomasa Voecklerja in Sandyja Casarja. Prva zasledovalna skupina, katere sprint je dobil Belgijec Philippe Gilbert, je zaostala štiri minute in pet sekund, v njej ali v drugi skupini, ki je zaostala še osem sekund več, so bili vsi preostali favoriti. Slovencev ni bilo v ospredju. Pred dnevom odmora bo Voeckler oblekel majico vodilnega in to z več kot minuto prednosti pred Casarjem. Prvega favorita Španca Alberta Contadorja z več kot tremi minutami zaostanka ni v prvi deseterici.

Padcem na kolesarski dirki po Franciji ni videti konca. Deveta etapa je pomenila konec za Belgijca Jurgena van der Broecka in Kazahstanca Aleksandra Vinokurova. Slednji ima zlomljeno medenico, Belgijec pa ključnico. Bila sta žrtvi množičnega padca 90 kilometrov pred koncem etape, ki se je zgodil ob spustu s prelaza Pas de Peyrol. Že četrtič je na dirki padel tudi Alberto Contador, toda pri tem ni utrpel kakšnih poškodb, tako da je s pomočjo moštvenih kolegov hitro ujel stik z glavnino. Odstopili so tudi Španec Amets Txurruka, Rus Pavel Brutt in Belgijec Wouter Poels. Približno 37 kilometrov pred ciljem se je zgodil neverjeten dogodek, ki je vplival tudi na končni vrstni red. Avtomobil francoske televizije, ki je spremljal ubežno skupino petih kolesarjev, je nenadoma zapeljal desno, zbil Španca Juana Antonia Flecho in Nizozemca Johhnyja Hoogerlanda, ki se sicer nista težje poškodovala, a se za najvišja mesta nista mogla več boriti.

Tour, izidi 9. etape:

1. Luis Leon Sanchez (Špa/Rabobank) 5:27:09
2. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) +0:05
3. Sandy Casar (Fra/FDJ) +0:13
4. Philippe Gilbert (Bel/Omnega Pharma) +3:59
5. Peter Velits (Slk/HTC-Highroad)
6. Cadel Evans (Avs/BMC Racing team)
7. Andy Schleck (Luk/Leopard Trek)
8. Tony Martin (Nem/HTC-Highroad)
9. Fränk Schleck (Luk/Leopard Trek)
10. Damiano Cunego (Ita) isti čas
...
97. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) +12:50
170. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) +21:11
171. Grega Bole (Slo/Lampre) isti čas

Tour, skupni vrstni red:

1. Thomas Voeckler (Fra/Europcar) 38:35:11
2. Luis Leon Sanchez (Špa/Rabobank) +1:49
3. Cadel Evans (Avs/BMC Racing team)+2:26
4. Fränk Schleck (Luk/Leopard Trek) +2:29
5. Andy Schleck (Luk/Leopard Trek) +2:37
6. Tony Martin (Nem/HTC-Highroad) +2:38
7. Peter Velits (Slk/HTC-Highroad) isti čas
8. Andreas Klöden (Nem/Radioshack) +2:43
9. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma) +2:55
10. Jakob Fuglsang (Dan/Leopard Trek) +3:08
...
58. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) +16:03
147. Borut Božič (SloVacansoleil) +50:24
148. Grega Bole (Slo/Lampre) +51:24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.