Šport
18 ogledov

Zmaga Degenkolbu; nesreča Paolinija

John Degenkolb EPA
Nemec John Degenkolb (Argos Shimano) je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Italiji. Drugo mesto je na 203 km dolgi preizkušnji od Cosenze do Matere zasedel Španec Angel Vicioso Arcos (Katjuša), tretje pa Nemec Paul Martens (Blanco). Slovenec Grega Bole (Vacansoleil-DCM) je osvojil deveto mesto.

Rožnato majico je zadržal Italijan Luca Paolini (Katjuša), čeravno je bil 1,5 km pred ciljem udeležen v skupinski padec. Na skupnem drugem mestu je Kolumbijec Rigoberto Uran (+0:17), na tretjem pa Španec Benat Intxausti Elorriaga (+0:26).

Na letošnji 96. dirki po Italiji poleg Boleta, ki je na današnji etapi zasedel deveto, v skupni razvrstitvi pa je na 87. mestu (+ 19:20), nastopata še Luka Mezgec (Argos Shimano) in Robert Vrečer (Euskadi). Mezgec je danes zasedel 67., Vrečer pa 79. mesto. V generalni razvrstitvi je Vrečer (+ 26:41) na 107., Mezgec (+ 32:24) pa na 135. mestu.

 Luca Paolini  | Avtor: EPA EPA
Današnje močne padavine so prebivalcem Matere povzročile hude preglavice, a tudi kolesarski karavani na italijanski pentlji. Predvsem nevaren odsek je bil zadnji ovinek približno 1,5 km pred ciljem, ki je zagrenil življenje številnim tekmovalcem, ki so se spogledovali z etapno zmago. Na spolzkem cestišču so oprijem izgubili številni kolesarji, med njimi tudi vodilni v skupni razvrstitvi Paolini, ki pa zavoljo kolesarskih pravil ni izgubil najbolj želene majice na Giru.

V teh okoliščinah je imel največ sreče 24-letni Nemec Degenkolb, sicer nosilec nehvaležnega četrtega mesta z lanske cestne dirke na svetovnem prvenstvu v nizozemskem Valkenburgu in zmagovalec petih etap na lanski Vuelti, ki je prvi prečkal ciljno črto v Materi.

"Končnica dirke je bila izjemno hitra, zaradi rahlega vzpona pa tudi izjemno naporna. Etapa se je razpletla po mojih željah, čeravno moram priznati, da so mi na koncu že začele pojenjati moči," je ob prihodu v cilj dejal zmagovalec današnje preizkušnje.

V četrtek bo na sporedu pretežno ravninska preizkušnja med krajema Mola di Bari in Margherita di Savoia v dolžini 169 km.

Dirka po Italiji, peta etapa:

1. John Degenkolb (Nem/Argos-Shimano) 4:37:48
2. Angel Vicioso Arcos (Špa/Katjuša)
3. Paul Martens (Nem/Blanco)
4. Sergio Luis Henao Montoya (Kol/Sky)
5. Matteo Trentin (Ita/Omega Pharma-Quick Step)
6. Jarlinson Pantano (Kol/Colombia)
7. Daniel Oss (Ita/BMC)
8. Jens Keukeleire (Bel/Orica-GreenEdge)
9. Grega Bole (Slo/Vacansoleil-DCM)
10. Tanel Kangert (Est/Astana)
...
67. Luka Mezgec (Slo/Argos Shimano)
79. Robert Vrečer (Slo/Euskadi) vsi isti čas

Skupno:

1. Luca Paolini (Ita/Katjuša) 19:56:39
2. Rigoberto Uran (Kol/Sky) + 0:17
3. Benat Intxausti Elorriaga (Špa/Movistar) 0:26
4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 0:31
5. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin-Sharp) 0:34
6. Bradley Wiggins (VBr/Sky)
7. Giampaolo Caruso (Ita/Katjuša) 0:36
8. Sergio Luis Henao Montoya (Kol/Sky) 0:37
9. Mauro Santambrogio (Ita/Vini Fantini-Selle Italia) 0:39
10. Cadel Evans (Avs/BMC) 0:42
...
87. Grega Bole (Slo/Vacansoleil) 19:20
107. Robert Vrečer (Slo/Euskaltel Euskadi) 26:41
135. Luka Mezgec (Slo/Argos Shimano) 32:24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.