Šport
15 ogledov

Zmaga Dillierja, Polanc ostal v modrem

Giro d'Italia šesta etapa Reggio Calabria Profimedias
Kolesarji so opravili s šesto etapo jubilejnega stotega Gira.

Švicarski kolesar Silvan Dillier (BMC Racing team) je zmagovalec šeste, 217 km dolge etape dirke Po Italiji, od Reggio Calabrie do Terme Luigiane. Drugi je bil v času zmagovalca Belgijec Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), tretji pa Avstrijec Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), ki je zaostal 12 sekund.

Kolesarji na dirki Po Italiji so se preselili na Apeninski polotok, nekatere ekipe, ki so prespale v Messini na Siciliji, so dopoldne imele težave s prihodom v Reggio Calabrio, saj je pihal močan veter. Veter tudi ni bil zaveznik kolesarjev v bolj ali manj ravninski etapi, z dvema večjima vzponoma na prvih 80 kilometrih in več manjšimi v zaključku.

Že kmalu po startu je pobegnila peterica kolesarjev. V skupini sta bila ob Dillierju, Stuyvenu in zmagovalcu uvodne etape Pöstlbergerju še Danec Mads Pedersen (Trek-Segafredo) in Italijan Simone Andreetta (Bardiani-CSF), ki so med etapo nabrali že sedem minut prednosti, 25 km pred ciljem pa so pred glavnino bežali štiri minute. Ker v ospredju ni bil nihče, ki bi bil nevaren za skupni vrstni red, v glavnini ni bilo prave složnosti, da bi se podale v lov za ubežniki, ki je tako imela nekoliko olajšano delo.

Najprej sta se od možnosti za etapno zmago poslovila Andretta in Pedersen, dobrih dvesto metrov pred ciljem pa je prvi napadel Dillier, ki mu je sledil le Stuyven, medtem ko se je Pöstlberger zadovoljil s tretjim mestom. V sprintu je imel več moči 26-letni belgijski kolesar, za katerega je bila to prva zmaga na dirki Po Italiji.

"Etapa se zame ni začela obetavno, saj se mi je kmalu po startu predrla zračnica, tako da sem moral vložiti kar nekaj napora, da sem ulovil glavnino. V nadaljevanju smo bili v begu složni, še zdaj pa ne morem verjeti, da mi je v zaključku etape uspelo premagati Stujvena. Prepričan sem, da je to največja zmaga v moji karieri. To je težko opisati z besedami," je bil ob uspehu karieri vzhičen švicarski kolesar.

Polanc najboljši med Slovenci

Glavnina je v cilj prišla z 39 sekundami zaostanka, v njej pa so bili tudi vsi trije vodilni v skupnem seštevku. Nosilec rožnate majice Luksemburžan Luksemburžan Bob Jungels (Quick-Step Floors) je v cilj prišel kot osmi ter ohranil prednost pred Britancema Geraintom Thomasom (Sky) in Adamom Yatesom (Orica-Scott), ki zaostajata za šest oziroma deset sekund.

Slovenski junak četrte etape Jan Polanc (UAE Emirates) je po pričakovanjih ohranil modro majico najboljšega na gorskih ciljih in tako bo verjetno do nedelje, ki se bo končala z vzponom prve kategorije na 1665 m visoki Blockhaus. Na današnji etapi je bil najboljši slovenski kolesar z 32. mestom (+0:50), v skupnem seštevku pa je ostal na 19. mestu (+1:09).

Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) je etapo končal na 49. mestu (+1:12), Luka Pibernik (Bahrain Merida) je bil 106. (+4:27), Matej Mohorič (UAE Emirates) 115. (+6:03), Luka Mezgec (Orica-Scott) 129. (+7:46) in Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) 161. (+13:43).

Giro d'Italia, 6. etapa (Reggio Calabria - Terme Luigiane, 217 km):

1. Silvan Dillier (Švi/BMC Racing Team) 4:58:01
2. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo) isti čas
3. Lukas Pöstlberger (Avt/Bora-Hansgrohe) +0:12
4. Simone Andreetta (Ita/Bardiani CSF) 0:26
5. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac) 0:39
...
32. Jan Polanc (Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 0:50
49. Jan Tratnik (Slo/CC Sprandi Polkowice) 1:12
106. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 4:27
115. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 6:03
129. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 7:46
161. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 13:43
...

Skupni vrstni red:

1. Bob Jungels (Lux/Quick-Step Floors) 28:20:47
2. Geraint Thomas (VB/Sky) +0:06
3. Adam Yates (VB/Orica-Scott) 0:10
4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) ...
5. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) ...
...
19. Jan Polanc (Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 1:09
102. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 27:45
104. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 28:15
127. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 32:32
134. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 35:37
140. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 36:55
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.