Šport
14 ogledov

Zmaga Fourcada, Fak le 37.

Martin Fourcade EPA
Biatlonci so z zasledovalnima tekmama končali preizkušnje svetovnega pokala v Östersundu. Danes sta se zmag veselila Francoz Martin Fourcade pri moških in Norvežanka Tora Berger pri ženskah. Med Slovenci je bila najboljša Teja Gregorin na 21. mestu, Jakov Fak je bil 37., Janez Marič pa 43.

V moški konkurenci je slavil Martin Fourcade, čeprav je sprintersko preizkušnjo končal na desetem mestu. Na nedeljski 12,5-kilometrski zasledovalni tekmi pa je dosegel drugo zmago v sezoni. Vodilni v skupnem seštevku je z enim zgrešenim strelom za sedem desetink sekunde ugnal Nemca Andreasa Birnbacherja, tretji pa je bil Rus Anton Šipulin, ki je zaostal 3,3 sekunde.

Fak je na 37. mestu zaostal 2:58,4 minute s petimi zgrešenimi tarčami, zato po nastopu ni bil zadovoljen. "Ni mi uspelo zadeti tarč, le drugi strelski postanek je bil takšen, kot si ga želim. Tudi tek je bil žal le povprečen, brez posebnih svetlih točk. Ostajam brez besed, po drugi strani pa verjamem, da so problemi le trenutni. Upam, da bodo tekme naslednji teden v Hochfilznu pokazale drugačno sliko," se nadeja Fak.

Marič se je v kazenskem krogu zavrtel trikrat (1, 1, 0, 1) in s skromnega 59. startnega izhodišča nadoknadil 16 mest ter se prebil na 43. mesto. "Zelo hladno vreme nama obema z Jakovom povzroča nekaj preglavic. Če bi zgrešil še tarčo manj, bi se lahko potegoval tudi za točke svetovnega pokala. Vendarle sem zadovoljen, saj imam vsak dan boljši občutek in s tekme v tekmo stopnjujem svoj tempo. Izhodišče je bilo pač slabo, zato se tudi ni dalo narediti več," meni Marič.

Gregorinova zelo dobra v prvi polovici

Pri dekletih je še tretjo zmago v konkurenci posameznic pobrala Tora Berger, ki je vodila od začetka do konca tekme. Edina slovenska predstavnica Teja Gregorin je končala svoj nastop na 21. mestu. Gregorinova je bila zelo uspešna v prvi polovici tekme, ko je pokrila vse tarče v ležečem položaju.

S 17. startnega mesta je napredovala že vse do osmega. Potem pa se ji je nekoliko zalomilo v položaju stoje, kjer je deset nabojev zadelo le sedem tarč. Do konca tekme je tako izgubila kar nekaj mest, tudi zaradi padca v kazenskem krogu, ko ji je smučko pohodila Rusinja Olga Zajceva.

Martin Fourcade | Avtor: EPA EPA
"Tekma bi morala v celoti izgledati kot prva polovica, da bi bila zares lahko zadovoljna. Na tretjem in četrtem obisku strelišča sem naredila preveč napak, zato je bil tudi strelski izkupiček slab. Zadnji strel sem še 'cuknila' in skupaj s padcem v kazenskem krogu je bila to zgolj pika na i neuspelega zaključka tekme," je povedala Gregorinova.

"Takrat so naju z Zajcevo prehitele štiri tekmovalke, pa še približno petsto metrov sem porabila, da sem se vrnila v tekaški ritem. Tudi sicer imam še rezervo v teku, za katero upam, da jo bo aktiviralo nekaj dni počitka pred naslednjimi tekmami. Na uvodu sezone sem si želela vsaj ene uvrstitve med deseterico, zato sem le delno zadovoljna."

V sredo že proti Hochfilznu

S popolnim izkupičkom zapušča Švedsko Bergerjeva, ki ji danes kljub obisku kazenskega kroga (0, 0, 0, 1) nista mogli ogroziti zmage Darja Domračeva (0, 0, 1, 0) in Andrea Henkel (0, 0, 0, 0). Resda sta Belorusinja in Nemka napredovali s petega oziroma sedmega mesta, vendar je bila nosilka rumene majice premočna za vse zasledovalke.

Slovenska ekipa se bo v ponedeljek vrnila v Slovenijo, v sredo pa se bo že podala na pot proti avstrijskemu Hochfilznu na Tirolskem, kjer se bodo v petek, soboto in nedeljo zvrstile naslednje tekme svetovnega pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.