Šport
19 ogledov

Zmaga Slovenije za finale

Zoran Dragić Slovenija Črna gora Bonifika Saša Despot
Slovenski košarkarji so na Stankovićevem pokalu premagali domačo reprezentanco in se uvrstili v ponedeljkov finale.

Slovenski košarkarji so na prvi tekmi Stankovićevega pokala presenetljivo klonili proti pomlajeni ruski izbrani vrsti, dan kasneje pa so visoko premagali Angolo, ki bo tekmec izbrancev Jureta Zdovca tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Dober začetek Slovenije

Slovenci so tudi proti Kitajski dobro odprli dvoboj. Do polovice prve četrtine so si tako že priigrali devet točk prednosti (9:0), a so se gostitelji turnirja vrnili v igro s petimi zaporednimi točkami. Ob slabem skoku, Slovenija ga je v prvi četrtini dobila z 12:3, se Kitajci vseeno niso uspeli še bolj približati gostom. Ti so po prvi četrtini vodili z 19:12, prednost pa bi bila lahko tudi večja, a je Miha Zupan zgrešil trojko ob zvoku sirene.

Po trojki v napadu razpoloženega Eda Murića so Slovenci sredi druge četrtine prvič povedli za dvomestno število. Po dveh izgubljenih žogah in protinapadu ter trojki Kitajcev je prednost slabi dve minuti do polčasa skopnela na šest točk. Domačini so sicer v prvem polčasu odlično zadevali za tri točke, uspešni so bili tudi v zadnjem napadu (36:41), žoga je namreč petkrat od sedmih poizkusov šla skozi obroč. Na drugi strani so slovenski košarkarji zadeli le dva od 11 metov za tri točke.    

Kitajcem preobrat ni uspel 

Drugi polčas se je začel s petimi zaporednimi točkami Kitajcev in prvim izenačenjem na tekmi, po deveti izgubljeni žogi slovenskih košarkarjev pa je tekmec tudi povedel. Po delnem izidu 0:9 (45:41) je bil selektor Zdovc prisiljen vzeti minuto odmora. Po trojki Domna Lorbka je bil rezultat izenačen na 47:47, po dveh odličnih obrambnih potezah in osmih zaporednih točkah Zorana Dragića pa so Slovenci povedli s 55:51. 

V zadnjo četrtino so gostje vstopili s prednostjo treh točk, po trojki Jureta Balažića in dveh prostih metih Jake Klobučarja povedli za šest točk, a je po nekaj neuspešnih napadih Slovenije Kitajska odgovorila z delnim rezultatom 7:0 (65:64). Po novi Zdovčevi minuti odmora pa so slovenci zaigrali kot prerojeni v obrambi, ukradli dve žogi, nasprotnikov koš pa so zadeli Klobučar, Lorbek in Dragić, tri točke pa je dodal še Alen Omić (65:73). V zadnjo minuto so slovenski igralci vstopili s šestimi točkami naskoka, pol minute kasneje pa so po dveh zadetih prostih metih Klobučarja že vodili za osem. Kitajci so odgovorili s trojko, nato pa so s prekrški poskušali prisiliti goste v napake pri izvajanju prostih metov. A Dragić, Balažić in Lorbek so bili natančni.

"Na začetku tekme smo zelo hitro povedli, potem napravili prednost desetih točk, na odmor med polčasoma pa odšli s petimi točkami naskoka, potem ko smo nekoliko padli in v zadnjih sekundah prejeli trojko. Tretjo četrtino smo ponovno začeli s slabo igro v obrambi. Kitajci so povedli, selektor pa je segel po minuti odmora, v kateri smo se znova zbrali, si po njej priigrali prednost in jo do konca zadržali. Res je, da smo igrali proti Kitajski B-ekipi, a je ta sestavljena iz zelo mladih košarkarjev, ki so precej perspektivni. Upam, da se v ponedeljkovem finalu še enkrat pomerimo z Rusi, saj na prvi medsebojni tekmi nismo pokazali pravega obraza," je po tekmi dejal Dragić, z 21. točkami prvi strelec dvoboja.

Slovenija bo tako imela ob svojem tretjem nastopu na Stankovićevem pokalu možnost, da ga še tretjič tudi osvoji.

Stankovićev pokal, (3. kolo):

Kitajska : Slovenija74:82 (19:12, 41:36, 59:56)
KitajskaXiaoju 4, Ailun11 (5 podaj), Quan 8, Xiaočuan 7, Janjuhang, Peng 16, Muhao 7, Xiaoxu 5 (9 skokov), Žonghao, Qi 2, Želin 10, Tailong 4.
Slovenija: Balažič 12, Slokar, Murić 12 (8 skokov), Blažič 2, Zupan 4, Z. Dragić 21, D. Lorbek 11, Klobučar 11 (4 podaje), M. Nikolić, A. Nikolić 2, Omić 7 (6 skokov), Rebec.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.