Šport
21 ogledov

Zmaga Vinokurovu, hrabri Brajkovič 20.

vinokurov olimpijske igre 2012
1/11
Reuters
Kazahstanec Alexandr Vinokurov je olimpijski prvak. Rigoberto Uran je bil drugi in Alexander Kristoff tretji. Med ubežniki je bil tudi Jani Brajkovič, ki je na koncu pristal na 20. mestu. Švicar Fabian Cancellara je zoprno padel v enem od ostrih ovinkov približno 12 kilometrov pred ciljem.

Na najdaljši cestni dirki na olimpijskih igrah (250 kilometrov) je bil najhitrejši kazahstanski veteran Alexandr Vinokurov. Jani Brajkovič je bil 20. Borut Božič (45.), ki je med prvimi čestital Kazahstancu, in Grega Bole (78.) sta prišla v cilj z glavnino.

Dirka je postregla še z enim presežnikom, saj si jo je ob progi ogledalo kar milijon obiskovalcev, kar je zagotovo posledica domačih zvezdnikov, Bradleyja Wigginsa in Marka Cavendisha. Slednji, aktualni svetovni prvak, je tokrat sodil med glavne favorite olimpijske preizkušnje, a se ta ni izšla po pričakovanjih domačinov. Britanci so poskušali nadzorovati potek dirke, a se jim je to v zaključnih kilometrih ponesrečilo. Tik pred zadnjim vzponom na Box Hill je pobegnila trideseterica kolesarjev, ki si je prikolesarila minuto prednosti pred glavnino slabih 30 kilometrov do cilja. Med njimi je bil tudi Brajkovič. Belokranjec je bil sicer zelo aktiven tudi v uvodni ubežni skupini, ki je napadla že na začetku dirke in bežala kar 200 kilometrov.

jani brajkovič olimpijske igre | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Med ubežniki pred zaključkom dirke je bil tudi Fabian Cancellara, ki pa je kakšnih ducat kilometrov pred ciljem grdo padel in sanj o tretji olimpijski kolajni je bilo zanj konec. Švicar je bil nepreviden v enem izmed ovinkov in končal z glavo v ograji. Njegov nastop na kronometru, kjer je Cancellara kot vedno sodil med favorite, je bržkone vprašljiv.

Nato sta napadla Kazahstanec Vinokurov in Kolumbijec Rigoberto Uran. Tekmeci na njun napad niso odgovorili, v ciljnem sprintu pa je bil boljši Kazahstanec. Ta po tej sezoni namerava skleniti kariero, po Sydneyju, kjer je moral zmago prepustiti takratnemu moštvenemu kolegu Janu Ullrichu, pa je 12 let kasneje tako prišel še do naslova olimpijskega prvaka. Tretji je ciljno črto prečkal Norvežan Alexander Kristoff.

Niti v najboljšem scenariju si nisem nisem zamišljal takega zaključka kariere. Predlani sem že napovedal slovo, praktično sem že končal športno pot, a sem se premislil in se vrnil na tekmovališča. To je bila res prava odločitev, niti v sanjah si nisem mislil, da se mi bo tako obrestovala. Ponosen sem, da bolj ne bi mogel biti. Vedel sem, da ne smem čakati na sprint, moral sem napasti in noge so me poslušale. Moram pohvaliti ekipo in tudi organizatorje, ki so pripravili res lepo dirko. Ne prelahko, ne pretežko. Tudi gledalcev je bilo ogromno, res je za mano lep dan,” je po presenetljivi zmagi dejal Vinokurov.

jani brajkovič olimpijske igre | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
"Že včeraj sem rekel, da bo veliko skokov, in to se je dejansko zgodilo. A Britanci in Sky so večine dirke delovali suvereno, tako da nismo verjeli, da se bodo zlomili. A zadnjih 500 metrov zadnjega vzpona so počepnili in naredila se je razlika, ki je nismo mogli nadoknaditi, saj Britanci enostavno niso več delovali močno. Škoda. Jaz sem bil danes zelo močan, žal sem naredil taktično napako, da na vzponu nisem šel s tistimi, ki so glavnini ušli. To je bil odločilen trenutek dirke," pa je bil zaradi zamujene priložnosti nekoliko razočaran Božič.

 

Rezultati cestne dirke:

1. Aleksandr Vinokurov (Kaz)
2. Rigobert Uran (Kol)                        isti čas
3. Alexander Kristoff (Nor)                   + 0:08
...

20. Jani Brajkovič (Slo) + 0:08
45. Borut Božič (Slo) + 0:40
78. Grega Bole (Slo) + 0:40

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.