Šport
12 ogledov

Zmaga Vivianiju, Mezgec odličen četrti

Elia Viviani EPA
Italijan Elia Viviani je zmagovalec druge etape kolesarske dirke po Italiji.

Kolesar ekipe Sky je bil najhitrejši v sprintu v Genovi, kjer se je etapa po 177 kilometrih končala. Drugo mesto je zasedel Nizozemec Moreno Hofland, tretje Nemec Andre Greipel, odličen četrti pa je bil Luka Mezgec, kolesar ekipe Giant-Alpecin.

Slovenski uspeh je z 11. mestom dopolnil Grega Bole (CCC Sprandi), tretjega slovenskega predstavnika Jana Polanca (Lampre) pa ni bilo v ospredju.

Skupno vodstvo je od moštvenega kolega pri ekipi Orica GreenEdge in avstralskega rojaka Simona Gerransa prevzel Michael Matthews, ki je nosil rožnato majico najboljšega že na začetku lanske dirke.

"Svojo glavno željo na dirki sem izpolnil. Prvič sem oblekel rožnato majico, kar je velik obliž na rane, ki sem jih dobil s poškodbo na začetku sezone, zaradi katere sem bil veliko časa brez tekmovanj. Mislim, da jo bom moral že danes predati moštvenemu kolegu Matthewsu, ki je najboljši sprinter v naši ekipi," je pred etapo napovedal Gerrans in ni se zmotil. Matthews je na enak način skupno vodstvo prevzel že lani, ko je njegova Orica dobila moštveni kronometer, nato pa je v drugi etapi v sprintu zasedel osmo mesto, kar je bilo dovolj za skupno vodstvo.

Strokovnjaki so bili prepričani, da bo tudi letošnjo drugo etapo, ki je potekala ob Tirenskem morju, odločal sprint. Tako je razmišljala tudi večina kolesarjev v karavani, ki jo je začela ležerno, že na začetku je dovolila, da jim je ušla peterica kolesarjev slabših ekip. Ti so imeli že po 25 kilometrih osem minut prednosti, nekaj pozneje pa tudi devet minut in 12 sekund, kar je bila tudi njihova največja prednost.

A najbrž so se tudi sami zavedali, da imajo možnost le osvojitve modre majice najboljšega na gorskih ciljih, ki je po etapi pristala na hrbtu Nizozemca Berta Jana Lindemana (LottoNL Jumbo). Etapa je vsebovala le en gorski cilj, še ta je bil četrte kategorije, tako da selekcije ni mogel narediti. Zato pa so jo nekaj naredili padci, ki so iz igre izključili kar nekaj sprinterjev. Etapa je bila namreč v zadnjem delu zelo nervozna, tekmovalci so si želeli pripraviti čim boljši položaj za zaključni sprint.

Najbolj pametno strategijo so pripravili pri ekipi Tinkoff Saxo. Ves čas so vodili karavano, s tem pa obvarovali svojega glavnega aduta Alberta Contadorja, da mu ne bi že takoj upanje za zmago razblinila neumnost kakšnega kolesarja. Sprinterskim ekipam tako ni bilo potrebno loviti ubežnikov (glavnina jih je ujela 11 kilometrov pred ciljem), v ospredje so prišle šele v zadnjem kilometru. Posebnih vlakov pa vendarle ni bilo, tekmovalci so se morali znajti po svoje. Mezgec se je, s četrtim mestom je dokazal, da sodi med najboljše sprinterje, še za boljšo etapno uvrstitev pa bo imel zagotovo še možnosti.

"Noge so bile dobre. V zaključku je bilo veliko padcev, tudi naši fantje so bili udeleženi, tako da sprinterski vlak ni bil organiziran. Na koncu sem imel dober položaj, toda potrošil sem preveč energije za to. Ciljni sprint je bil rahlo navzgor, zato je bilo težko zmagati," je po etapi dejal Mezgec, ki priznava, da bo imel letos v boju za kašno zmago težko delo, saj je konkurenca sprinterjev zelo močna. Prvi sprint je dobil Viviani, ki je s tem dosegel svoj prvo zmago na največjih dirkah.

Dirka po Italiji, 2. etapa:

 1. Elia Viviani (Ita/Sky) 4:13:18
 2. Moreno Hofland (Niz/LottoNL-Jumbo)
 3. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
 4. Luka Mezgec (Slo/Giant-Alpecin)
 5. Alessandro Petacchi (Ita/Southeast Pro)
 6. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek Factory Racing)
 7. Michael Matthews (Avs/Orica GreenEdge)
 8. Davide Appollonio (Ita/Androni Giocattoli)
 9. Daniele Colli (Ita/Nippo - Vini Fantini)
10. Paolo Tiralongo (Ita/Astana)
11. Grega Bole (Slo/CCC Sprandi Polkowice)
...
102. Jan Polanc (Slo/Lampre Merida) +   1:09

Skupni vrstni red:

 1. Michael Matthews (Avs/Orica GreenEdge) 4:32:44
 2. Simon Gerrans (Avs/Orica GreenEdge)
 3. Simon Clarke (Avs/Orica GreenEdge)
 4. Johan Chaves (Kol/Orica GreenEdge) isti čas
 5. Roman Kreuziger (Češ/Tinkoff-Saxo) + 0:07
 6. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo)
 7. Michael Rogers (Avs/Tinkoff-Saxo)
 8. Manuele Boaro (Ita/Tinkoff-Saxo)
 9. Ivan Rovni (Rus/Tinkoff-Saxo)
 10. Paolo Tiralongo (Ita/Astana)  0:13
 ...
 58. Grega Bole (Slo/CCC Sprandi) 0:45
 64. Luka Mezgec (Slo/Giant-Alpecin) 0:49
110. Jan Polanc (Slo/Lampre) 2:08

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.