Šport
22 ogledov

Zmaga vredna končnice, poraz Jesenic

Tavželj Žiga Pance Tilia Olimpija Acroni Jesenice Anže Petkovšek
Tilia Olimpija je na izjemno pomembni tekmi v boju za drugi krog tekmovanja v Ligi Ebel premagala druge najbližje zasledovalce VSV Beljak (4:1). Tekmo je zaznamoval tudi povratek kapetana Žige Panceta. Acroni Jesenice izgubile pri KAC Celovcu (0:2).

Ljubljanska zasedba je novo leto začela z zmago na Dunaju in tesnim porazom v Salzburgu, tokrat pa je prvič v letu 2012 igrala doma. Tekmec je bil beljaški VSV, domači pa so zmago nujno potrebovali, saj so se tekmeci v boju za šesto mesto, ki še neposredno vodi v končnico, spet nekoliko približali.

Začetek dvoboja je bil po okusu domačih ljubiteljev hokeja. Tilia Olimpija je namreč v četrti minuti izkoristila prvo prednost igralca več na ledu, ko je od daleč močno in natančno meril branilec Brad Cole. V nadaljevanju je bil obračun precej enakovreden, nekoliko več dela pa je imel domači vratar Jean Philippe Lamoureux. V osmi minuti je bil pred vrati sam Mario Altmann, v 15. pa po prodoru slovenski reprezentant Tomaž Razingar, a je prvič domači vratar strel ubranil, drugič pa je šel plošček čez gol. Pri zmajih je bil v prvem delu najbolj aktiven Petr Šachl, vendar iz nekaj priložnosti ni znal ugnati Bernharda Starkbauma.

V nadaljevanju pa so zeleno-beli pritisnili na plin. Prvi strel Aleša Mušiča, ki je tudi po vrnitvi Žige Panceta po prestani kazni ostal kapetan zmajev, je Starkbaum še ubranil, drugega v 26. minuti pa ne: Mušič je iz bližine zbezal plošček med vratnico in vratarjem v mrežo. Le minuto pozneje je bilo na semaforju 3:0 po podobni akciji, najprej je streljal Mušič, vratarju Beljaka je plošček ušel iz roke in se ustavil na golovi črti, od koder ga je Justin Taylor potisnil v gol. A strelskega niza domačih še ni bilo konec, saj je po strelu Mateja Hočevarja Starkbaum v 33. minuti plošček le odbil, v prazno mrežo pa ga je pospravil branilec Damjan Dervarič. Gostje so bili vseeno še nevarni, a je bil ob prodorih Benjamina Pertika in Craiga Wellerja na pravem mestu Lamoureux.

Ritem tekme in igre je v zadnji tretjini precej padel. Domači hokejisti so, zadovoljni z visokim vodstvom, manj ogrožali Starkbauma, Beljačani pa so poskušali na vsak način priti vsaj do kakšnega častnega gola, a je bila obramba Olimpije dokaj zanesljiva, tudi ob power-playu tekmecev. Ko je že kazalo, da bo vratar Lamoureux ubranil vse strele in mrežo ohranil nedotaknjeno, pa so gostje minuto in pol pred koncem le prišli do častnega zadetka za končnih 4:1. V naslednjem kolu bo Olimpija v nedeljo gostovala v češkem Znojmu.

Pred peklom Zagreba poraz železarjev

Jeseničani so v mini karavanški turneji (v prejšnji tekmi so gostili Beljak, tokrat pa so odšli v Celovec) po daljšem času lahko računali na nekaj več igralcev, saj so se v postavo vrnili doslej poškodovani Jaka Ankerst, Klemen Pretnar, Nik Pem in Andrej Tavželj.

Jeseničani so bili v tako številčni zasedbi na začetku povsem enakovredni, strelov na gol pa so imeli celo več kot domači. Domači vratar Andy Chiodo je imel precej več dela kot Michal Fikrt, toda jeseniškim hokejistom kljub številnim poskusom ploščka ni uspelo spraviti za hrbet domačega vratarja, ki ga je po strelu Tomija Hafnerja rešila tudi vratnica, prvi del pa se je končal brez zadetkov.

Tako kot se je končala prva tretjina, se je začela tudi druga. Z napadi gostov, ki pa niso našli prave poti do mreže domačih. V drugi polovici tretjine so Celovčani vendarle počasi prevzeli pobudo, kar so nato tudi izkoristili za zadetke. Za vodstvo in veselje domačih navijačev je najprej poskrbel Johannes Reichel po sprehodu skozi jeseniško obrambo, na 2:0 pa je povišal Gregor Hager, ki je izkoristil dva igralca več na ledu. Še pred tem se je Žigi Grahutu ponudila lepa priložnost celo z dvema igralcema manj, toda domači vratar je bil v njunem dvoboju uspešnejši.

Dva zadetka zaostanka sta pomenila težko delo za železarje, ki pa so imeli že po desetih sekundah zadnje tretjine lepo priložnost, poskus Židana iz neposredne bližine pa je Chiodo še ubranil. Igra se je preselila pred vrata Michala Fikrta, saj so se Jeseničani potegnili nekoliko bolj v obrambo, priložnosti pa so iskali predvsem v protinapadih. Manjkali pa so nevarni streli, ki bi jim prinesli priključek. Varovanci Heikkija Mälkiäja so se trudili doseči vsaj častni zadetek, a zaman, neuspešen pa je bil tudi poskus brez vratarja v zadnji minuti in pol.

Jeseničani bodo v nedeljo gostovali v Zagrebu, kjer se bo s to tekmo začela serija tekem hokejske vročice, ko bo Medveščak tekme igral v Areni pred 12 tisoč gledalci.

Liga Ebel, 38. kolo:

KAC Celovec : Acroni Jesenice 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Reichel (34), Hager (36)

Tilia Olimpija : VSV Beljak 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)
Cole (3), Mušič (26), Taylor (27), Dervarič (32); Wiedergut (59)

Orli Znojmo : Salzburg 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Sapa Fehervar : Gradec 6:3 (1:1, 2:0, 3:2)

Dunaj : Medveščak 3:2* (1:0, 0:2, 1:0, 1:0)
* - po podaljšku

Linz je bil prost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.