Šport
7 ogledov

Zmagal bo pogumnejši

Slovenija Grčija EuroBasket Stožice Ljubljana Maljković EPA
Selektor Božidar Maljković od svojih izbrancev zahteva le, naj se bojujejo po najboljših močeh.

"Tonyja Parkerja sem spoznal že kot fanta pri 17 letih. Odrasel je v enega izmed najboljših organizatorjev igre na svetu; bilo bi prepotentno reči, da vem, kako ga je treba zaustaviti. To bomo vsekakor poizkusili in naj da bog, da bo nekomu od fantov to tudi uspelo. Tako kot je Joksa ustavil Vassilisa Spanoulisa, tudi Rudyju Fernándezu smo dovolili le štiri točke. A pri tako velikem igralcu nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ. Naj da 35 točk, samo da zaustavimo preostale štiri igralce. To ne bo dovolj za njihovo zmago," je dejal Maljković.

Pred bogom in narodom

O Franciji sicer šjor Boža govori z velikim spoštovanjem: "Kaj naj rečem? Pred EP smo vsi Francijo in Španijo uvrščali med največje favorite za zlato. To velja še danes. Imajo sedem zdajšnjih ali nekdanjih NBA-igralcev, preostala peterica pa igra v velikih evropskih klubih. Gre za tekmeca, ki ga je treba spoštovati. Ko igraš proti tako visoki ekipi, ki je fizično močnejša od nas, je pomembno to, kar fante učim že tri leta. Če se bodo potrudili, bodo lahko mirno spali ob zmagi ali porazu. Slabo se spi, če ne pokažeš vsega. Pred bogom in narodom se je treba potruditi na najboljši možen način. So zelo močni, tudi mi pa nismo slabi. Zavedamo se, kje smo, tej masi navijačev, ki nam zelo pomagajo, pa želimo podariti še nekaj več sreče in veselja. Vsak od nas ima svojo čast, tudi ime in priimek, za katera se je treba boriti. Tu je še nacionalni interes, ki je zelo velik. Brez tega se košarkarji niti ne bi udeležili tega EP, še zlasti Goran Dragić, ki je kljub grožnjam s kaznijo in proti pravilom Lige NBA prišel sem in dejal, da ga to ne zanima in da želi igrati. Ne dvomite, da se bomo potrudili, ali bo to dovolj, pa ne vem."

So velika ekipa

Francija na tem prvenstvu sicer ni blestela. Že na prvi tekmi jo je ugnala zelo oslabljena in pomlajena Nemčija, nato pa sta sledila še poraza z Litvo in Srbijo. Morda pa bo svoj pravi obraz pokazala šele v četrtfinalu. "Tega se tudi bojim. Oni so velika ekipa. Mobilizirali se bodo zaradi pomembnosti tekme. Enako velja za Španijo. Ekipa se lahko zbere in odigra dobro ravno takrat, ko je to najpomembnejše. Francozi v tekmo ne bodo šli s podcenjujočim odnosom, vedo, kaj pomeni četrtfinale. A to vemo tudi mi."

Na vprašanje, ali je Srbija pokazala način, kako zaigrati proti Francozom, je slovenski selektor odvrnil: "Nekaj elementov lahko uporabimo. Bil sem na tej tekmi. Srbija je igrala dobro košarko, še posebno pomembno vlogo je imel Nenad Krstić. Zasluženo so premagali Francijo. Je nekaj elementov, ki jih bomo uporabili tudi mi. A vsakdo se na dvoboj pripravi drugače. V garderobah smo našli skavting o nas. Kot bi nas nekdo dal na rentgen. Skavting je zelo napredoval. Tu ni skrivnosti, vsak ima na voljo fantastične podatke. Na koncu pa se pomeri 12 igralcev proti drugim 12, košarka je veščina, velike tekme pa so za pogumne ljudi. Tekmo bo dobil, kdor bo pogumnejši."

Komentarjev 1
  • krtmen1 12:44 18.september 2013.

    "maljković: Zmagal bo pogumnejši"Neumnost, zmagal bodo Francozi.