Šport
10 ogledov

Zmagal Super Bowl, danes jé čevapčiče

Silverhawks Vukovi 2010 Reuben Droughns Žurnal24 main
V Ljubljani pri Silverhawksih je kot trener Vukovov gostoval Reuben Droughns. Pred tremi leti je z NY Giants zmagal na Super Bowlu. Z njim smo obujali spomine in klepetali o am. nogometu v naši regiji.
Reuben Droughns prihaja iz Kalifornije, a se je ustalil v Denverju. Leta 2000 so ga na naboru za ligo NFL izbrali Detroit Lions. Uveljavil se je v času igranja za Denver Broncos (2002–2004), potem ko je v zadnji sezoni pritekel prek 1200 jardov. Naslednji dve sezoni je odlično igral za Cleveland Browns. Kariero je sklenil pri New York Giants in leta 2008 z njimi na Super Bowlu premagal favorizirane New England Patriots. Po končani igralski karieri je Reuben letos spomladi trenersko pot začel pri Vukovih v Beogradu.

Reuben, ko smo slišali, da prihajate, zmagovalec Super Bowla, k Vukovom oziroma v ligo CEFL, je bila to velika novica. Kako ste se znašli tukaj?
Že dlje sva bila v stiku s predsednikom Vukovov in končno sem se odločil, da pridem v Beograd. Za zdaj mi ni žal. Pred prihodom sicer nisem vedel veliko o ameriškem nogometu v tej regiji. A so mi Američani, ki igrajo pri Vukovih, povedali, kakšen nogomet se igra tukaj in kaj lahko pričakujem.

In kaj si mislite o ravni ameriškega nogometa, ki se igra v tej ligi?
Za vsako ligo je začetek težak. A mislim, da je veliko prostora za napredek.

Kakšne so vaše naloge v ekipi Vukovov?
Da to ekipo spravim na še višjo raven in da morda ti fantje nekoč dobijo možnost igranja v Ameriki.

Je to služba, ki ste si jo želeli po koncu igralske kariere?
Ja, res sem si želel postati trener. To je moja prva priložnost, da si naredim kariero kot trener. Čez tri ali štiri leta pa se bom preizkusil s treniranjem v Ameriki – v nogometu na kolidžu, ne nujno v NFL.

Tudi zato sem tukaj, da prinesem nekaj navdušenja za to igro. V Evropi je kar nekaj talenta za ameriški nogomet.
Reuben Droughns
Stari ste 32 let. Ko stojite ob igrišču, ali ni več želje, da bi vstopili v igro in spet zaigrali? Silverhawks so se kar malo ustrašili, da boste tudi igrali in ne le trenirali.
Ne, ne, ni možnosti, da bi še kdaj igral (smeh). Strast do igre sicer ostaja, a poznam svoje omejitve in vem, da je z mano konec. Mislim, da sem imel dolgo, uspešno kariero in da sem se dobro zabaval. Tekač je v vrhunski formi tri, štiri sezone.

Silverhawks se vam letos dobro upirajo, a na obeh tekmah ste jih premagali.
Obe ekipi sta igrali zelo dobro. Silverhawks so naš najmočnejši tekmec. Nekaj naših igralcev je bilo nekoliko utrujenih, a vseeno bi morali igrati bolj disciplinirano. Silverhawks so se dobro borili. Capitanio je igral res dobro. Povozil nas je. Zagotovo imate pri Silverhawksih nekaj zelo nadarjenih igralcev.

Kako dolgo nameravate ostati pri Vukovih?
Upam, da nekaj let, da jim bom res lahko pomagal do igranja na višji ravni. Morda nam uspe priti tudi na Euro Bowl.

Pred tremi leti ste z New York Giants postali prvak Super Bowla. Lahko opišete občutke, ko osvojite za Američane najpomembnejšo športno lovoriko?
Najboljši občutek na svetu! Še toliko lepše je, če ga osvojiš v klubu iz velikega mesta, kot je New York. Imeli smo dobro ekipo, igrali smo drug za drugega, igrali smo s srcem. Najboljše je bilo, da smo premagali ekipo, za katero so vsi mislili, da bo sezono končala neporažena (op. a.: New England Patriots). Lepo je, da smo šli v zgodovino kot ekipa, ki je premagala eno najboljših moštev.

Imate šampionski prstan na kakšnem posebnem mestu?
Ja. Dal sem ga svojemu kolidžu.

Na Super Bowlu ste igrali v posebnem moštvu, tudi sicer tisto sezono niste dobili veliko priložnosti. Ste bili kaj razočarani, saj vemo, da ste si res želeli več igrati z Brandonom Jacobsom?
Ja, res sem si želel. A sem obenem vedel, da počasi končujem kariero.

New York Giants imajo v Sloveniji veliko navijačev. Nam lahko poveste kaj več o njihovih zvezdnikih Eliju Manningu, Brandonu Jacobsu, pa denimo o Plaxicu Burressu, ki je končal v zaporu?
Vsi so res super fantje! Eli sploh ni tako sramežljiv fant, kot vsi mislijo. Je šaljivec. V slačilnici je super fant, je dober vodja ekipe. Brandon je moj dober prijatelj. Z njim sem nazadnje govoril pred enim tednom. Je prava žival. Ker je velik fant, vsi mislijo, da ni prijazen, a je zelo prijeten. Rad ima otroke. Je eden najboljših igralcev, s katerim sem kdaj igral. Plaxico je dober fant in tako je škoda, da se mu je to zgodilo (op. a.: ustrelil se je z neprijavljeno pištolo in moral v zapor). Ko zaslužiš veliko denarja, moraš paziti, da ne delaš neumnosti. Kot igralec pa je lahko tisti, ki spreobrne potek igre. Z njim ima vsaka ekipa lahko več samozavesti, da zmaga. Vsekakor se lahko vrne in odigra še nekaj sezon.

Brandon je moj dober prijatelj. Je prava žival. Ker je velik fant, vsi mislijo, da ni prijazen, a je zelo prijeten
Reuben Droughns
Leta 2004 sta imeli z Denver Broncos sezono s prek 1200 pretečenimi jardi. Leto kasneje ste to ponovili s Cleveland Browns. Kako se spominjate teh dveh sezon?
Bili sta res zabavni. Pri Broncos sem igral z Shannonom Sharpom in Johnom Lynchem. Tam sem dobil priložnost, da se uveljavim v ligi. Browns pa imajo zelo lepo tradicijo dobrih tekačev in tako sem dobil priložnost, da stopim v čevlje Jima Browna (op. a.: legendarni tekač Clevelanda s konca 50. in začetka 60. let).

Katero ekipo danes bolj štejete za svojo: Giants, Browns, Broncos …?
Rekel bi, da Giants, ker sem z njimi osvojil Super Bowl. Še vedno jih spremljam in navijam zanje.

Broncos so brez šampionskih prstanov že 12 let. Mislite, da se lahko vrnejo v vrh lige? Na naboru so izbrali Tima Tebowa, o katerem se toliko govori.
Ne vem, če bodo kaj kmalu osvojili Super Bowl. Odgovor o Tebowu pa bi vsi radi vedeli. Upam, da mu uspe v ligi. Če mu bodo dali čas, bo zelo dober.

Če se vrneva v Evropo. Kako je v Beogradu? To pač ni New York ali Denver.
Zelo, zelo drugače! Sem iz Kalifornije, a sem se ustalil v Koloradu. V Beogradu so ljudje zelo prijazni, tako da mi je prijetno. Malo sicer pogrešam dom, a ljudje so me sprejeli za svojega.

Zdi se, da Američani na Srbijo še vedno gledajo kot na vojno območje. Imam prav?
Ja, ja. Vsi so mi govorili: "Kaj niso še vedno v vojni?" Preden prideš, te je mogoče res malo strah, a hitro spoznaš, da je mesto lepo, da te ljudje spoštujejo.

Kaj pa srbska hrana? Imajo nekaj specialitet. So všeč tudi Američanu?
Ja, meso je res dobro. Jejo pa tudi veliko kruha, česar sam nisem navajen. Čevapčiči so mi zelo všeč. Super je tudi tisto, kar nastrgajo … kako se že reče …

Kebab?
Ja, to.

Z Vukovi je Droughns v soboto z 28:15 premagal ljubljanske Silverhawks. Poglejte v galeriji.

Kako vam je všeč Ljubljana? Če ste jo sploh imeli možnost videti.
Sem, sem. Sinoči sem res užival v mestu. Malo smo šli po starem delu. Res imate lepo mesto. Ljudje so zelo prijazni. Upam, da bomo še igrali tukaj (smeh).

Ste le za ameriški nogomet ali spremljate tudi evropskega? Čez nekaj dni na SP Američani namreč igrate proti Sloveniji?
Kaj res? Žal mi je, a navijal bom za ZDA (smeh). Zagotovo bo dobra tekma. Nogomet res bolj malo spremljam, a mislim, da danes igramo z Anglijo, kajne (op. a.: z Reubenom smo se pogovarjali v soboto)?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.