Šport
12 ogledov

Zmagi za Olimpijo in Jesenice

Odlična končnica je Ljubljančane ponesla do zmage. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V 13. kolu lige Ebel so Jeseničani v Podmežakli ugnali Dunajčane, Olimpija pa je dobila dvoboj s Salzburgom. Po številnih preobratih je slavila s 4:3. Železarji so po 13. kolih četrti, Ljubljančani sedmi.

Podobno kot v zadnjih tekmah je Ljubljančane pestila neučinkovitost. Domači hokejisti nikakor ne najdejo recepta za igro 5-4 in uvodna tretjina v tem elementu ni prinesla spremembe. Olimpija je imela v prvih desetih minutah trikrat igralca več na ledu, vendar je vratar Reinhard Divis ostal nepremagan. Salzburžani so po malem nenehno ogrožali Matijo Pintariča, toda lepše priložnosti so si ustvarili domači. Toda Peter Šachl in Matt Higgins sta v 17. miniti zapravila izjemni priložnosti, podobno pa Sami Ryhänen minuto pozneje. Kazen je prišla dve minuti pred koncem tretjine, ko so Salzburžani izvedli šolsko akcijo in vrgli domačo obrambo iz igre, Brent Aubin pa je plošček potisnil v gol.

Lestvica po 13. kolih:

1. Celovec 22
2. Beljak 20
3. R. B. Salzburg 16
4. A. Jesenice 15
5. Dunaj 14
6. Medveščak 13
7. T. Olimpija 11
8. Gradec 10
9. B. W. Linz 10
10. Sapa 8

Nadaljevanje je bilo podobno. Olimpija je bila celo nevarnejša, vendar je potrebovala deset akcij, da je dosegla en gol. Domači navijači so izenačenje dočakali na polovici tekme, ko je Šachl vendarle potisnil plošček v mrežo.  Vratar Pintarič pa ima zasluge, da se ni ponovil scenarij iz prvega dela, saj je z akrobatsko akcijo preprečil zadetek Manuelu Latusi.

Zadnja tretjina pa je prinesla razburljivo dogajanje, kup golov in srečen razplet za domače. Začelo se sicer ni najbolje, saj so gostje pokazali, kako je treba igrati "power-play" in povedli z 2:1. Odgovor zeleno-belih je bil hiter, Erik Pance je v tretje le zadel. Nato se je domačim hokejistom odprlo še v igri z igralcem več in v 49. minuti je prvič na tekmi takšno razmerje izkoristil Andrej Hebar. Povsem gladko pa le ni šlo. Domači so imeli pet minut pred koncem minuto na ledu kar dva igralca več, vendar učinka ni bilo. Njihovo neučinkovitost so gostje kaznovali in pet minut pred koncem je bilo 3:3.

Zadnjo besedo pa so vendarle imeli zeleno-beli. Po prodoru Šachla, ki je sodeloval pri treh golih, je sicer vratar tekmecev plošček še odbil, akcijo pa je spremljal Žiga Pance in odbitek pospravil za njegov hrbet. Zadnje minute so pomenile težko preizkušnjo za domačo obrambo, tudi brez vratarja Salzburga in s šestimi tekmeci v polju, še enega izenačenja pa ni bilo in Olimpija se je veselila dveh prigaranih točk.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Železarji so tekmo z Dunajem začeli zmedeno, tako da je imel že v prvi minuti Francois Fortier lepo priložnost za vodstvo gostov. Jaakka Suomalainena je rešila vratnica. Jeseničani so kmalu zatem zadihali in izsilili izključitev, Jürgen Penker pa je njihove poskuse z igralcem več ubranil. V šesti minuti pa je lepo podajo Roberta Saboliča v zadetek spremenil Rok Tičar Anže Kuralt in Miha Brus sta bila blizu golu v 18. minuti, v naslednjem napadu pa je imel po podaji Andreja Židana prosto pot proti dunajskim vratom Brett Lysak, ki je dosegel drugi zadetek na tekmi.

Tičar, Sabolič in Žiga Jeglič so v drugem delu stiskali goste v njihovi obrambni tretjini. Na drugi strani sta ravnotežje vzpostavila brata Rodman. Finski vratar v domačih vratih je imel veliko dela v 25. minuti, ko so imeli Jeseničani igralca manj. Jeseničani so imeli nato dva igralca več na ledu, toda po podajah Saboliča in Tičarja Jeglič s pol metra ni premagal Penkerja. Avstrijski reprezentančni vratar je moral tretjič po plošček v mrežo v 31. minuti. Podal je Tomo Hafner, s strelom med nogama Penkerju je svoj drugi gol na tekmi dosegel Lysak. Domači vratar je prvič klonil v 34. minuti ob dunajski prednosti 5-4, po nekaj zaporednih strelih se je plošček skotalil v gol, zadetek pa so pripisali Benoitu Grattonu.

Pred koncem je v obeh ekipah zavrela kri, po pretepih je sodnik izključil tri gostujoče igralce in dva Jeseničana. Železarji so z igralcem več tekmo varno pripeljali do konca in se veselili novih točk.

Jesenice so imele na začetku tretje tretjine še drugič na tekmi 22 sekund dva igralca več, gola pa ni bilo. Ko so bile moči znova izenačene, je močan strel Saboliča Penker ubranil. Zato pa je bilo drugače v 46. minuti, ko je vodstvo domačih povišal šele 19-letni Kuralt. Ob koncu tekme je Suomalainen ubranil nevaren strel Bjoernlieja, pri tem pa je prekršek napravil Sabolič. Gostje so znižali zaostanek z igralcem več v 58. minuti, spet je zadel Gratton. Minuto pozneje je imel Kanadčan priložnost za "hattrick", ko se je po podaji Jeremyja Rebeka nenadoma znašel sam pred Suomalainenom. Finski vratar pa je bil ta večer jeseniški junak in preprečil zadetek.

Liga Ebel, 13. kolo:

Acroni Jesenice : Vienna Capitals 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Tičar (6), Lysak (19, 31), Kuralt (46); Gratton (34), Bouchard (58)

Tilia Olimpija : Red Bull Salzburg 4:3 (0:1, 1:0, 3:2)
Šachl (28), E. Pance (44), Ž. Pance (57), Hebar (49); Aubin (19, 56), Lakos (42)

KAC Celovec : Liwest Linz 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
Graz 99ers : VSV Beljak 3:4 (2:0, 1:2, 0:2)
Medveščak Zagreb : SAPA Fehervar 6:0 (3:0, 3:0, 0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.