Šport
16 ogledov

Zmagovalci Toura favoriti na Vuelti

quintana froom valverde tour de france EPA
Letošnja kolesarska dirka po Španiji, že 70. po vrsti, ki se začne v soboto, bo dobila novega zmagovalca, saj lanskega prvaka Španca Alberta Contadorja ne bo na startu.

Za prestiž se bodo udarili trije najboljši iz letošnje francoske pentlje, Britanec Christopher Froome, Kolumbijec Nairo Quintana in Španec Alejandro Valverde.

Froome, Quintana in Valverde so dirko po Franciji končali na prvih treh mestih, tudi na zadnjem "grand touru" sezone pa jih uvrščajo med najresnejše kandidate za skupno zmago.

V boj za najvišja mesta se bodo skušali vmešati še Italijan Vincenzo Nibali, lanski zmagovalec Toura, ki bo imel zraven rojaka Fabia Aruja, nevarna sta lahko tudi Američan Teejay van Garderen in Andrew Talansky, Irec Daniel Martin, tudi Poljak Rafal Majka ima svoje načrte, v zadnjih dveh letih je dobro na domači dirki kolesaril tudi Joaquim Rodriguez. Contadorja ne bo v karavani, saj je po Touru zbolel in že končal sezono.

Froome napada dvojček Tour-Vuelta

Zvezdnik ekipe Sky Froome bi z morebitno zmago postal tretji kolesar z dvojčkom Tour-Vuelta, pred njim je to uspelo Francozoma Jacquesu Anquetilu leta 1963 in Bernardu Hinaultu leta 1978.

Quintana in Valverde, moštvena kolega pri Movistarju, sta v zadnjem tednu Toura pokazala, da je Britanec ranljiv in premagljiv, predvsem Kolumbijec je z agresivno vožnjo v predzadnji etapi naredil precej škode Britancu.

Po mnenju mnogih je na špansko pentljo najmočnejšo ekipo pripeljala Astana, ki je ob bok Nibaliju in Aruju postavila še Mikela Lando. Osemkratni zmagovalec etap na Vuelti Rodriguez je bil na domači dirki vselej motiviran, v zadnjih dveh letih je bil na koncu četrti. Na roko mu naj bi šla predvsem 11. etapa v Andori, saj je kolesar Katjuše pomagal pri njeni zasnovi.

"Na to dirko imam izjemne spomine, vesel sem, da sem spet tu. Po Touru sem se dobro spočil in sem pripravljen na nov izziv. Dirka bo vsekakor zelo tekmovalna, saj bo udeležba močna. To je dobro za navijače in gledalce. Dirka bo težka. To je kolesarjenje, kjer se lahko zgodi vse, toda mi imamo odlično ekipo in smo pripravljeni na začetek," napoveduje Froome.

kolesarji tour de france froome sky team | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.