Šport
14 ogledov

Zmaji in železarji začeli z zmago

Zmaji in železarji v boju za končnico nujno potrebujejo nove točke, toda v zadnj Žurnal24 main
Prvo kolo lige Ebel se je končalo po željah slovenskih ljubiteljev hokeja. Tilia Olimpija je doma s 5:3 odpravila Vienna Capitals, Acroni Jesenice pa so v gosteh s 4:5 odpravile Sapo Fehervar.

Zmaji so se v prvem kolu lige Ebel proti Vienna Capitals domačim navijačem nato tudi predstavili v slogu svojega vzdevka. Igra je bila borbena, a Tilia Olimpija se je v prvem delu tekme morala predvsem braniti, saj je imela trikrat na ledu igralca manj. V tem elementu so bili domači uspešni, še bolj pa v 13. minuti, ko so imeli sami na ledu prednost 5-4. Le tri sekunde pred iztekom kazni za Dunajčane je v polno od daleč zadel Petr Šachl. Za Vienno sta bila najbolj nevarna Marcel Rodman in Dan Bjornlie, a se je vratar Aleš Sila izkazal. Drugi del je bil ob koncu povsem v znamenju domačih, vendar je bila pot do lepe prednosti naporna. Gostje so izenačili, ko so imeli številčno prednost 5-3, nato pa izničili še eno prednost Ljubljančanov, ko je Andrej Hebar lep prodor ob igralcu več kronal z zadetkom. V 37. minuti je bilo tako 2:2, sledile pa so minute domačih za hokejske učbenike. Najprej so zeleno-beli izkoristili zaporedni kazni dveh dunajskih igralcev in Nejc Berlisk je z močnim strelom iz bližine povišal na 3:2. Le minuto pozneje so zeleno-beli, ko so imeli na ledu še enega igralca več, izvedli nov uspešen napad, Šachl si je priboril plošček v tretjini gostov in ga nato tik ob vratnici poslal za hrbet Rudolfa Hummla. A sledil je še gol, ki je še posebej navdušil gledalce. Kljub izključitvi Cvetka v zadnji minuti druge tretjine so Ljubljančani krenili v napad, Matt Higgins pa je dosegel še peti ljubljanski zadetek. Nalet Dunaja v zadnji tretjini je bil pričakovan in hud. Prvih pet minut so imeli gostje nenehno enega ali dva igralca več na ledu, plod takšne prednosti pa je bil tretji gol Vienne v 44. minuti. Razmerje moči bi se lahko spremenilo v 45. minuti, ko je David Rodman po grobem naletu na Damjana Dervariča dobil petminutno kazen. Vendar prednosti domači niso izkoristili, ob preveč nezbrani igri bi lahko Bjornlie dosegel gol celo z igralcem manj, a je zgrešil nemogoče. Razmerje je bilo do konca podobno: Dunaj je napadal, bil nevarnejši ob številčnih prednostih, gola pa ni dosegel. šele v 60. minuti, ko so gostje iz igre potegnili vratarja, je Francois Bouchard zadel za 4:5, a je bilo za preobrat prepozno in Ljubljančani so sezono zasluženo začeli z zmago.

Železarji le s tremi tujci
Trener Acroni Jesenic Heikki Mälkiä je v Szekesfehervaru doživel trenerski krst v ligi Ebel. Finec je na Madžarsko pripeljal mlado moštvo z le tremi tujci v polju, še bolj pomlajeno, potem ko se je tik pred začetkom sezone zahvalil za sodelovanje kontroverznemu veteranu Toddu Eliku. Manjkal pa je tudi Marc Cavosie, ki bo po operaciji spet na ledu šele v dveh tednih, tako da je moral jeseniški strateg na novo sestaviti napadalne trojke.

Jeseničani uspešni na Madžarskem
Hokejisti Acronija Jesenic so po uvodni izključitvi Tomija Hafnerja prevzeli vajeti igre v svoje roke. Rok Tičar je železarje v četrti minuti popeljal v vodstvo, kar je bil znak za nalet gostov. Sledile so hitre akcije, nov zadetek pa je bil plod lepe kombinacije naveze Robert Sabolič-Rok Tičar-Žiga Jeglič z igralcem več. Za visoko vodstvo pred nadaljevanjem je slabi dve minuti pred koncem uvodne tretjine spet poskrbel Tičar. Jeseničani so nadaljevali v ritmu iz prvega dela, njihov trud, borbenost in disciplina pa sta bili poplačani še dvakrat v drugi tretjini. Najprej je v 25. minuti kapetan Hafner s strelom pod prečko zadel še četrtič, dobri dve minuti pozneje pa je bilo na semaforju že 0:5. Znova je imel glavno besedo Tičar, ki je skupaj z Brettom Lysakom dobro zaposlil Wada Skolneya, ta pa je plošček hladnokrvno spravil za hrbet Zoltana Hetenyija. Domači so se prebudili šele sredi tekme, Marton Vas je znižal na 1:5, to pa je pomenilo ofenzivo domačih. Slednja je bila poplačana štiri minute pred iztekom tretjine. Železarji so imeli ob uvodu zadnje tretjine na klopi za kaznovane Mitjo Robarja, številčno oslabljenost pa so kljub številnim poskusom domačih vzdržali. Vendar so nekaj jeseniških kriznih minut Madžari dobro izkoristili in na polovici zadnjega dela z dvema goloma v treh minutah prišli le na zadetek zaostanka. Vratar slovenskih prvakov Jaakko Suomalainen je imel zelo veliko dela, a je ostal zbran tudi v najbolj kritičnih trenutkih, tako da so Slovenci na koncu le odnesli obe točki iz Szekesfehervarja.

Liga Ebel, 1. kolo:


Sapa Fehervar : Acroni Jesenice 4:5 (0:3, 2:2, 2:0)
Vas (31), Mihaly (36), Sofron (46), Ladanyi (49); Tičar (4, 19), Jeglič (7), Hafner (25), Skolney (27)

Tilia Olimpija : Vienna Capitals 5:4 (1:0, 4:2,0:2)
Šachl (13, 40), Hebar (35), Berlisk (39), Higgins (40); Gratton (24, 44), Rotter (37), Bouchard (60)

Linz : Red Bull Salzburg 3:5 (1:1, 2:3, 0:1)
Leahy (6) Lukas (22), Cashman (36); Koch (20, 60), Brucker (30), Abid (32), Lakos (38)

Graz 99ers : Medveščak Zagreb 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Banham (34)

KAC : VSV 4:3 (1:2, 3:1, 1:0)
Craig (11, 22), Schumnig (23), Scofield (38), Kalt (59); Damon (6), Petrik (20), Ferland (36)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.