Šport
15 ogledov

Zmaji meljejo vse pred seboj

Damjan Dervarič  tilia olimpija Boštjan Tacol
Hokejisti Tilie Olimpije so v 8. kolu lige Ebel na domačem ledu v Tivoliju po kazenskih strelih z 2:1 ugnali Vienno Capitals in ostajajo neporaženi pred svojimi gledalci. ACroni Jesenice so utrpele nov poraz proti Graz 99ers, ki je slavil s 3:2.

Ljubljanski hokejisti so v prejšnjem kolu, čeprav oslabljeni, po podaljšku zmagali v Zagrebu in si tako priigrali prodor tik pod vrh lestvice, kjer so imeli pred nedeljskimi tekmami enako število točk kot Celovec. Tokrat so v Tivoli prišli hokejisti z Dunaja, ki so bili bolj sveži kot domači, saj so bili v petek prosti.

Svežina pa gostom vsaj na začetku ni pomagala. Domači so si hitro ustvarili terensko premoč, tudi zaradi kazni na dunajski strani. Potem ko je ob prvi številčni prednosti vratar gostov Reinhard Divis še ubranil nekaj poskusov Ljubljančanov, je bil nemočen v sedmi minuti, ko je po natančni podaji Erica Panceta v polno s silovitim strelom zadel Tomi Mustonen. Zeleno-beli so sicer delali tudi napake v obrambi in včasih plošček dobesedno podali tekmecem, a jih je reševal znova zelo razpoloženi vratar Jean Phillipe Lamoureux. Tako ne Francois Fortier ne Dan Bjoernlie nista izkoristila svojih priložnosti, izid pa se nato do konca tretjine ni več spremenil, čeprav so prav ob koncu prvič na tekmi imeli igralca več tudi Dunajčani.

Drugi del se je začel po že znanem scenariju iz Tivolija: zaradi težav z ledom je bil dvoboj prekinjen za četrt ure. Ko so ga nadaljevali, pa so domači prestavili v šesto prestavo. Olimpija je v uvodnih desetih minutah poletela po ledu in si pripravila vsaj pet zrelih priložnosti za povišanje vodstva. Ustavila je nista niti dve številčni premoči tekmecev, na drugi strani pa ne Boštjan Goličič ne Anže Ropret ne Žiga Pance niso znali spraviti ploščka za hrbet Divisa, ki je bil nekajkrat že v izgubljenem položaju. Sredi tekme sta dvoboj popestrila še dva obračuna s pestmi, dobila sta ju domača igralca, po katerih pa so tekmo predčasno končali Boštjan Groznik, Miha Verlič, Jonathan Ferland in Taylor Hoist.

Ljubljančani so visok ritem obdržali tudi v uvodnih minutah zadnjega dela, a plošček ni in ni šel v mrežo, pa čeprav je bil Aleš Mušič povsem sam pred vrati, Jamie Fraser pa je po hitrem protinapadu po nepotrebnem iskal soigralca za podajo. Veliko dela je imel tudi Divis še ob strelih Erica Panceta in Goličiča. Bolj ko se je tekma bližala koncu, nevarnejši so postajali tekmeci, Vienna pa je izenačila šest minut pred koncem, ko je Lamoureuxu plošček ob vratnici ušel čez črto. Kljub močnemu dunajskemu pritisku v zadnjih minutah pa je ostalo pri 1:1.

V podaljšku po nekoliko previdnejši igri obeh ekip gola ni bilo, tako da so o dobitniku druge točke odločali kazenski streli. Pri teh so bili boljši domači, vratar Lamoureux je ubranil tri, odločilni gol pa je dosegel Eric Pance. V naslednjem kolu se bodo Ljubljančani v petek podali v Szekesfehervar k Sapi.

Poraz Jeseničanov v Gradcu

Jeseničani so v prejšnjem kolu le dosegli prvo zmago v prvenstvu, s katero so nakazali pobeg z dna lestvice. Za takšen korak bi bila zelo dobrodošla že zmaga v Gradcu, kjer je domača ekipa sezono začela polovično uspešno in bila pred današnjim dvobojem na osmem mestu. Domači so tokrat igrali brez poškodovanega najboljšega strelca Zdeneka Blatnyja, v graški ekipi pa so manjkali še kaznovani Rody Short ter poškodovana Guillaume Lefevbre in Robert Lembacher. A tudi hokejisti Acroni Jesenic so na Štajersko pripotovali s tremi manjkajočimi, že od tekme s KAC-em v moštvu ni Matevža Ermana, v pretepu proti Beljaku si je roko poškodoval še Žiga Grahut, zaradi bolečin v preponi pa je doma ostal Jaka Ankerst.

Obramba železarjev je v uvodnih minutah delovala brezhibno kljub naletom Gradca, svoje je dodal še vratar Michal Fikrt. Toda že v peti minuti je moral ledeno ploskev zaradi poškodbe zapustiti Martin Tuma, ki so ga odpeljali na pregled v bolnišnico. Dogodek je vplival na varovance Heikkija Mälkiäja, ki so nadaljevali precej manj zbrano, posledica pa sta bila dva zadetka v Fikrtovi mreži v presledku dveh minut. Rdečim do zadetka ni pomagalo niti 38 sekund igre z dvema igralcema več.

Tudi v nadaljevanju so domači še naprej dajali ton igri in železarjem niso pustili razviti igre. Gostom so se priložnosti ponujale v protinapadih, toda pravih zaključnih strelov ni bilo na pretek ali pa so postali plen domačega vratarja Fabiana Weinhandla. V 29. minuti pa je moral domači vratar le po plošček v svojo mrežo, po natančni podaji Andreja Židana na modro črto je ustrelil Tomi Hafner in zadel za znižanje. Vendar so le slabe pol minute po zadetku gostje ostali brez kaznovanega Anžeta Kuralta, domači pa so številčno prednost unovčili 18 sekund pred iztekom kazni.

Navkljub zaostanku so se slovenski hokejisti v zadnjih 20 minutah podali v odločen boj. Napadi so se vrstili kot po tekočem traku, gostje so poskušali od blizu in daleč, toda vrata Gradca so zanje ostala zaprta, tudi po zaslugi Weinhandla. Na drugi strani so bili gostitelji nevarni le ob prednosti igralca več. Po bliskoviti akciji je za zanimivo končnico le poskrbel James Sixsmith, ki je hokejistom Jesenic prinesel še nekaj upanja, toda mreža domačih se nato ni več zatresla in točki sta ostali v Gradcu. Jeseničani bodo v naslednjem kolu v petek doma gostili češke novince iz Znojma.

Liga Ebel, 8. kolo:

Tilia Olimpija : Vienna Capitals 2:1 (1:0, 0:0, 0:1) - kazenski streli
Mustonen (7), Eric Pance (kazenski strel); Lupaschuk (53)

Graz 99ers : Acroni Jesenice 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Woger (9), Van Ballegooie (11), Jarrett (31); Hafner (29), Sixsmith (53)

SAPA Fehervar : Medveščak Zagreb 3:2 (1:2, 1:0, 0:0) - po podaljšku
Ryan (16), Vaš (33), Sofron (65); Morency (10), Macaulay (18)

KAC Celovec : Orli Znojmo 5:1 (3:0, 2:0, 0:1)
Herburger (11), Kalt (15), Pirmann (17), Koch (36), Lammers (37); Seda (58)

Liwest Linz : Red Bull Salzburg 6:4 (4:2, 0:1, 2:1)
Irmen (9, 12), Lebler (10), Lukas (19), Mairitsch (57), Ouellette (59); Aubin (14, 29), Williams (17), Carrier (49)

VSV Beljak prost.

Komentarjev 1
  • Tomaž Furdi 21:21 02.oktober 2011.

    ni res! OLIMPIJA je tekmo proti medveščaku dobila v OT (overtime), kar je podaljšek! Bravo Zmaji!