Šport
8 ogledov

Zmaji pokorili železarje

sport_banham_olimpija_tacol
1/12
Žurnal24 main
V 419. večnem derbiju je Tilia Olimpija s 5:2 premagala Acroni Jesenice in tako slavila po štirih zaporednih porazih, Jeseničani so izgubili še tretjič v nizu. Hattrick Banhama.

Po dolgem času je bil Tivoli spet dodobra napolnjen, saj so v glavno mesto prikorakali hokejisti Jesenic. Ti so po boljših predstavah pod vodstvom novega trenerja Mika Posme na zadnjih dveh tekmah spet doživeli poraz, medtem ko Ljubljančani že štiri tekme niso osvojili točke. Pred ekipama je bila tekma velike nevarnosti, kar se je pokazalo že v uvodnih minutah.

Obračun sta namreč začeli nervozno in nikakor nista ustavili igre. Že v tretji minuti je bil izključen Gašper Sušanj in Olimpija je imela z igralcem več lepo priložnost, da bi povedla proti najslabši ekipi lige, ko gre za igro z igralcem manj na ledu, a je niso izkoristili. Železarji v tem elementu niso bili nič boljši. Še več; v zadnji minuti prvega dela so imeli celo dva igralca več na ledu. Povratnik na slovenski hokejski sceni Todd Elik je lepo našel Tomaža Razingarja, mu podal na palico, a se je ta preslabo odzval, da bi lahko presenetil visokomotiviranega Aleša Silo, ki je reševal svoje soigralce.


V drugem delu nekoliko bolj dinamična predstava obeh ekip. Na začetku je Sila še naprej reševal Olimpijo in zdelo se je, da ga bodo Jeseničani povsem razbranili, a se to ni zgodilo. V sedmi minuti druge tretjine je Slivnik našel Makrova, ki se je znašel med dvema branilcema Olimpije. Poskušal je preigravati, se zapletel, vendar je kljub temu ohranil ravnotežje, nato pa šolsko streljal iz zapestja in med nogami premagal ljubljanskega vratarja. V nadaljevanju so imeli zeleno-beli igralca več na ledu. Izključen je bil Pretnar, a to ni ogrozilo jeseniškega vodstva. Ti so ga zapravili v 32. minuti tekme, ko je Pance z roko prestregel plošček, ga vrgel na led in ustrelil. Do priložnosti je prišel Jurij Goličič in še enkrat sprožil. Grumet Morris je ubranil, na mestu pa je bil Banham, ki je z leve strani potisnil plošček za njegov hrbet. Kot bi bil v šoku, so slovenski državni prvaki minuto kasneje prejeli še en gol. Elik je naredil napako pri podaji, ki jo je prestregel Goličič, z leve strani zadrsal proti Grumetu Morrisonu in ga rutinirano premagal.

 

Lestvica:
1. Graz 99ers 26 - 41
2. Black Wings Linz 26 - 37
3. Vienna Capitals 25 - 31
4. Red Bull Salzburg 25 - 30
5. Sapa Fehervar 25 - 29
6. VSV Beljak 25 - 28
7. KAC Celovec 26 - 27
8. Medveščak Zagreb 26 - 25
9. Tilia Olimpija 25 – 18
10. Acroni Jesenice 25 – 11

V tretjem delu pa največ akcije. Razmerje strelov je bilo kar 24:12 v prid Ljubljančanov, predvsem zaradi številnih izključitev Jeseničanov. Po 'power playu' je Banham v 46. minuti povišal rezultat na 3:1 in potem ko je dobre pol minute kasneje zadel še Pance prav tako z igralcem več je bilo upanja na drugo jeseniško zmago v Tivoliju v ligi Ebel praktično konec. Nato so se hokejisti Olimpije preveč sprostili, železarji so dvakrat nevarno zapretili prek Razingarja in Saboliča, agresivna igra pa se je obrestovala v 57. minuti, ko je na drugi zaporedni tekmi zadel Marjan Manfreda in znižal na 4:2.

Posma se je tik pred koncem odločil, da bo tekmo nadaljeval brez vratarja in z igralcem več v polju, kar pa se ni izkazalo za pametno potezo, saj je še tretji gol (v prazno mrežo) na tekmi dosegel Banham. Velja omeniti, da je Posma na koncu požel velik aplavz, kljub temu, da je presedlal v konkurenčno moštvo in dosegel prvi poraz na večnih derbijih v ligi Ebel ...

Izjave po tekmi:
Mike Posma, trener Jesenic: "Danes sem okusil, kako je igrati v Tivoliju v gosteh. Vesel sem, da sem se vrnil, a hkrati tudi razočaran, nad končnim rezultatom moje ekipe. Tekmo so odločile izključitve. Imeli smo veliko priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili. Kljub porazu bomo še naprej trdo delali."

Todd Elik, hokejist Jesenic: "Vesel sem, da sem se vrnil v Tivoli. Gledalci so me toplo sprejeli, za kar sem jim zelo hvaležen. Tekmo je odločila igra pet na tri, kar znajo igralci kot je Banham še kako izkoristiti. Zdaj moramo gledati naprej, saj nas že v nedeljo čaka nova tekma."

Matjaž Sekelj, trener in direktor Olimpije: "Imeli smo malo časa, da bi stvari po menjavi trenerja spreminjali. Ob igri 5:3 sem začutil, da moramo tekmo rešiti. Jeseničani so zaradi izključitev padli v igri, zelo dobro pa je, da smo to znali izkoristiti sebi v prid."

Frank Banham, hokejist Olimpije: "Tekme proti Jesenicam so vedno napete. Vzdušje je bilo odlično,  zato je ta derbi eden največjih v Evropi. Osvojili smo dve pomembni točki in upam, da bomo v tem slogu nadaljevali."

Liga Ebel, 26. kolo:

KAC Celovec : Graz 99ers 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Geier 6.; Pare 14., Norris 48., 50.
 
Tilia Olimpija : Acroni Jesenice 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)
Banham 33., 46., 59. Goličič 34., Pance 47.; Makrov 28., Manfreda 57.

VSV Beljak : SAPA Fehervar 5:3 (3:0, 2:1, 0:2)
Raffl 10., McLeod 12., Ban 13., Kristler 31., Ferland 35.; Kovacs 22., Horvath 42., Mihaly 48.

Medveščak Zagreb : Liwest Linz 6:4 (0:2, 4:0, 2:2)
Prpich 21., Sertich 22., Fox 25., Seeley 31., Hecimovic 42., Ouellette 57.; Iberer 6., 52., Purdie 7., Leahy 54.

Torek, 1. december:
Vienna Capitals – Red Bull Salzburg (ob 19.15)


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.