Šport
20 ogledov

Zmaji pred naslovom: osmica Jesenicam

Hannu Järvenpää in njegove varovance v četrtfinalu čaka Salzburg. (Foto: Boštjan Boštjan Tacol
Hokejisti Tilie Olimpije so na presenetljiv poraz na drugi finalni tekmi z Acronijem Jesenicami pozabili z domačo simultanko v Tivoliju in gorenjsko mrežo napolnili s kar osmimi goli (8:3). Zmaji lahko 12. slovensko zvezdico osvojijo na ponedeljkovi tekmi v Podmežakli.

Po prvih dveh finalnih tekmah je bilo izhodišče takšno kot pred začetkom: ekipi sta zmagali na svojem terenu, ker pa je letos finale krajši, igrajo le na tri zmage, je bila današnja tretja tekma že zelo pomembna. Moštvo z zmago bi si namreč že zagotovilo prvi zaključni plošček za končno zmago v ponedeljek na Jesenicah. Po precej boljši predstavi kot na prvih dveh obračunih so tokrat visoko z 8:3 zmagali Ljubljančani in si tako na stežaj odprli vrata do naslova prvaka.

Prvi so resno zapretili in tudi zadeli domači. Po akciji Mihe Verliča, Žige Panceta in branilca Domna Vedlina, ki je zadel, je moral gostujoči vratar Michal Fikrt po plošček v mrežo v peti minuti. Toda ljubljanski hokejisti so ponovili napako s prejšnjih tekem in z nezbranostjo dovolil tekmecem, da so se takoj oddolžili: Tomi Hafner je iz bližine zadel za 1:1 že 38 sekund pozneje. Na polovici tekme so imeli gostje prvič igralca več, česar pa niso izkoristili.

Nato so sledile ljubljanske minute. V 12. je najprej spretno zadel Žiga Pance, domači hokejisti pa so nato 24 sekund pozneje sami dosegli še en gol, ko je bil osamljeni Aleš Mušič natančen za 3:1. V naslednjih minutah so imeli gostje trikrat igralca več na ledu, a so z borbeno in vztrajno igro domači preprečili vsako nevarnost za svoj gol, izvabili pa tudi aplavz navijačev, ki so tokrat le nekoliko bolj kot na prvi tekmi napolnili tribune Tivolija. Jeseničani so bili v vseh teh "power-playih" nevarni le enkrat, ko so zadeli vratnico. V nasprotnem napadu so nato gostje s prekrškom ustavili Mateja Hočevarja in si prislužili izključitev.

Pri 7:1 Jeseničani blizu epske katastrofe

Domači so s prednostjo igralca več začeli drugo tretjino in jo tudi izkoristili, ko je bil na pravem mestu spet branilec Vedlin. V naslednjih minutah so se domači "razleteli" po ledu in gostom niso pustili do sape, zadetki v mreži tokrat ne najbolj razpoloženega Fikrta pa so kar deževali. Najprej je izid povišal Aleš Mušič s strelom izza gola, po katerem se je plošček od vratarja odbil v gol, podobo je bilo pri šestem golu, ko je bil natančen in spreten Justin Taylor, v 26. minuti pa je serijo zadetkov zeleno-beih končal še en branilec Igor Cvetek, ki je odlično prodrl pred gol in preigral dva Jeseničana, nato pa matiral še Fikrta.

Gostje se po vseh teh udarcih le počasi pobrali in dolgo niso sestavili nobene nevarnejše akcije, v drugi polovici tretjine pa so le nekajkrat preizkusili Pintariča. Domači niso bili več tako učinkoviti, Hočevar je sicer še zadel, a je bil pred tem v prepovedanem položaju, Žigi Pancetu pa je veselje preprečila prečka. Jeseničani so za uteho slabi tretjini dosegli lep drugi zadetek, ko je Anže Kuralt spremenil smer ploščku in ga poslal pod prečko, tretjino pa je nato jeseniški strelec po obračunu s pestmi z Brockom McBridom končal predčasno.

V zadnjem delu je strelski ritem domačih nekoliko popustil, vseeno pa so zeleno-beli zlahka nadzorovali dvoboj. Po prodoru je na 8:2 povišal David Sefič, domači hokejisti pa so si pripravili še nekaj zrelih priložnosti, a so se včasih tudi preveč zapletali pred vrati. Povsem brez dela ni bil niti Pintarič, ki je nekajkrat moral dobro posredovati, ni pa mogel preprečiti gola Branislava Bendika za 3:8 v 50. minuti. A takrat je bila tekma že zdavnaj odločena in zadnje minute so bile le formalnost.

Mušič: "Že danes bi lahko bilo konec finala"

"Danes se je pokazala realna slika obeh moštev. Če bi na prejšnjih tekmah pokazali takšno igro, bi bilo danes konec finala," je po tekmi dejal Aleš Mušič"Zdaj smo pokazali drugačen obraz in dobili tekmo. Če bomo na Jesenicah pokazali takšno tekmo, nam Jeseničani ne morejo parirati. Moramo le ponoviti isti pristop in že v ponedeljek lahko dvignemo pokal."

Trener Olimpije Hannu Järvenpää je bil po osmih zadetkih svojih varovancev razumljivo zadovoljen, a je obenem izrazil previdnost pri prehitrem slavju, saj je mnenja, da se lahko Jeseničani še vedno vrnejo v igro. "Pred tekmo smo se pogovorili o pristopu. Samo za to gre in danes sem lahko zadovoljen s tem, z odnosom igralcev. A nismo zaspali na lovorikah, zdaj bomo uživali v tej zmagi, potem pa se bomo pripravili na naslednjo tekmo. Ker lahko smo prepričani, da se Jeseničani ne bodo predali in se bodo borili do konca, dolgo so čakali na te tekme in nič ne morejo izgubiti. Čakajo nas težko delo, znoj in morda solze, a bomo zmagali," je dejal Järvenpää.

"Danes je bila takšna tekma, ko smo si sami dajali gole, mislim, da tri ali štiri. Zmagali so, ampak tako pač je ..." je po tekmi razlagal jeseniški hokejist Tomi Hafner"Ploščki so se nam odbijali, oni so imeli več sreče, vsak plošček je šel v gol. Nimamo kaj, tekma je izgubljena, ampak imamo dva dni časa in bomo na naslednjo prišli spočiti in komaj čakamo, da spet igramo. Oni morajo še enkrat zmagati in to nas vodi naprej."

Državno prvenstvo, finale, tretja tekma:

Tilia Olimpija : Acroni Jesenice 8:3 (3:1, 4:1, 1:1) /2:1/
Vedlin (6, 22), Ž. Pance (12), Mušič (12, 23), McBride (26), Cvetek (27), Sefič (44); Hafner (6), Kuralt (37), Bendik (50)

/X:Y/ - izid v zmagah, igrajo na tri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.