Šport
19 ogledov

Zmaji še korak od napredovanja

Tilia Olimpija Sapa Fehervar Boštjan Tacol
Močno oslabljeni hokejisti Tilie Olimpije (manjkalo je kar šest igralcev) so v gosteh z 2:1 dobili peto tekmo četrtfinala lige Ebel proti Sapi Fehervar in v zmagah povedli s 3:2. Zmaji bodo imeli prvo zaključno žogo v četrtek v dvorani Tivoli.

Zadnja domača tekma je dala ljubljanskim igralcem novih moči, saj so skupni izid v zmagah izenačili na 2:2. A obenem so se zavedali, da za uspeh v četrtfinalu nujno potrebujejo tudi eno zmago v gosteh. Priložnost za prvo so imeli danes in jo po odlični predstavi na koncu tudi izkoristili ter se s prigarano zmago z 2:1 domov vračajo s skupnim vodstvom v zmagah, ki ga lahko že čez dva dni v Tivoliju spremenijo v nadaljevanje lige v polfinalu.

Žal je uspeh zasenčila nova poškodba, tokrat jo je skupil eden ključnih mož ekipe, vratar Jean Phillipe Lamoureux, ki so ga pred koncem druge tretjine na nosilih odpeljali z ledu; po prvih informacijah si je natrgal kolenske vezi.

Zmaji so še vedno močno oslabljeni, saj so poškodbe zdesetkale njihovo ekipo, zadnji žrtvi v nedeljo sta bila Scott Hotham in Petr Šachl. Tokrat sta bila v postavi vendarle tudi Jamie Fraser, ki le ni bil huje poškodovan po nerodnem padcu na hrbet na prejšnjem dvoboju, ter Boštjan Groznik, ki pa še ni povsem zdrav. A so zmaji stisnili zobe, v taboru iz Tivolija pa so se določili tudi za dobro potezo, da so zaradi naporne poti v Szekeshefervar tja odšli že dan pred tekmo.

Vse to se je obrestovalo. Igra Ljubljančanov je bila povsem drugačna kot na prvih dveh gostovanjih, ko so jih domači stisnili že na začetku in hitro dosegali gole. Tokrat so ritem narekovali zeleno-beli, že v sedmi minuti pa je gostujoče moštvo povedlo, potem ko je bil pred golom na pravem mestu Justin Tylor in podajo Johna Hughesa spremenil v gol. Ob koncu tretjine je bil v samostojnem prodoru še Boštjan Goličič, ki pa ni premagal Adama Munroja za 2:0.

V drugi tretjini so gostje nadaljevali tam, kjer so v prvi začeli. Niso se ustrašili gostiteljev, ti pa so bili daleč od strelske forme s prvih dveh domačih tekem. Priložnosti so imeli predvsem gostje, med drugim je Hughes zadel vratnico. Ljubljančani so v tem delu tekme z borbenostjo in požrtvovalnostjo v obrambi preživeli tudi skoraj dve minuti igre z le tremi hokejisti proti petim madžarskim. A trenutek strahu za goste je prišel v 38. minuti. V gneči pred vrati je domači hokejist Chad Klassen z naletom končal na vratarju Lamoureuxu, ki se je takoj prijel za koleno. Zdravniška ekipa zmajev mu je skušala pomagati, vendar je moral odlični vratar tekmo končati na nosilih, s katerimi so ga odpeljali z ledu. To je bil velik udarec za zmaje, med vratnici pa je stopil mladi Matic Boh, saj zaradi kazni v ekipi še vedno ni Matije Pintariča.

Boh pa se je v odločilnih trenutkih izkazal. Hokejisti Sape so namreč v zadnjih 20 minutah zaigrali na vse ali nič in nekajkrat nevarno ogrozili ljubljanskega vratarja. Toda Boh in njegovi branilci niso klonili. Ko je deset minut pred koncem Eric Pance po hitrem protinapadu premagal Munroja in povišal na 2:0, so zmaji lažje zadihali. Tekma pa še ni bila odločena, sodniki so znova poslali na klop za kaznovane dva Ljubljančana hkrati. Minuto ob razmerju 3-5 so gostje zdržali, ko pa so bili na ledu po štirje na obeh straneh, je domačim vendarle uspelo zadeti. Za preobrat pa je bilo prepozno, gostje so zdržali še njihov nalet v zadnjih dveh minutah in pol ter se zasluženo veselili prvega uspeha v gosteh v tej končnici.

Liga Ebel, četrtfinale, pete tekme:

SAPA Fehervar : Tilia Olimpija 1:2 (0:1, 0:0, 1:1) /2:3/
Mihaly (57); Taylor (7), Eric Pance (51)

Liwest Linz : Vienna Capitals 3:6 (1:1, 1:3, 1:2) /3:2/
Murphy (9), Ouellette (26), Mairitsch (43); Gratton (20), Seidel (24), Ferland (26, 60), Gunnarsson (33, 44)

Red Bull Salzburg : KAC Celovec 1:2 (0:1, 1:1, 0:0) /2:3/
Trattnig (24); Lammers (18), Schumnig (25)

Medveščak je Orle iz Znojma že izločil s 4:0 v zmagah in se kot prvi uvrstil v polfinale.

// - izid v zmagah, igrajo na štiri zmage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.