Šport
15 ogledov

Zmaji sestrelili Orle, medvedi pojedli železarje

Acroni Jesenice - Tilia Olimpija Boštjan Tacol
Hokejisti Acronija Jesenic so v šestih minutah prve tretjine proti Medveščaku v Podmežakli dobili kar štiri zadetke. Medvedi so se železarjev v nadaljevanju tekme usmilili, vseeno pa so v domači mreži pustili petardo (0:5). Železarjem so v težkih časih na pomoč sicer priskočili tudi zvesti navijači. Tilia Olimpija je v Tivoliju premagala Orle Znojmo (5:2).

Hokejisti Tilie Olimpije so v prejšnjem kolu dobili derbi proti v zadnjem času resda precej oslabljenim hokejistom Acronija Jesenic ter nakazali izhod iz manjše krize, ko so tudi izgubili nekaj mest na lestvici. Tokrat so, na tretji zaporedni tekmi v Tivoliju, gostili novince v ligi iz Znojma.

Ekipi sta dvoboj začeli v dokaj počasnem ritmu, prvi pa so do priložnosti prišli gostje in jo v peti minuti tudi izkoristili. Vendar se Čehi niso prav dolgo veselili vodstva, saj so domači le dobre pol minute pozneje po hitri akciji in strelu Anžeta Ropreta takoj izenačili. Tudi v nadaljevanju igra ni bila dosti živahnejša, gostje pa so bili neuspešni ob številčni prednosti. Bolj uspešni pa so bili v tem elementu Ljubljančani, ki imajo v tej sezoni sicer pogosto težave z realizacijo "power-playa", tokrat pa je v polno zadel Tomi Mustonen. Takoj zatem je bil v prodoru še Žiga Pance, a je vratar Ondrej Kacetl njegov strel ubranil. Domači vratar Jean Phillipe Lamoureux pa se je moral izkazati ob koncu tretjine, ko so njegovi soigralci popustili v obrambi in so hokejisti Znojma prišli do nekaj nevarnih strelov.

Podobno je bilo v drugem delu. Ljubljančani so imeli rahlo terensko premoč, dvakrat tudi igralca več na ledu, ko so se med drugim Čehi branili tudi z namernim premikanjem vrat. A gola ni bilo, v sicer redkih nasprotnih napadih pa so bili še vedno nevarni tudi gostje. Zmaji pa so lažje zadihali v 33. minuti, ko je John Hughes preigral obrambo tekmecev ter iz vrat potegnil še Kacetla, potem pa zadrsal za gol in podal branilcu Sergeju Smirnovu, ki mu ni bilo težko zadeti. Zadetek je dal krila domačim. Toda ploščki po strelih Huhgesa in Mustonena niso končali za hrbtom gostujočega vratarja, čeprav so imeli zeleno-beli ob koncu drugega dela še enkrat na ledu igralca več.

A tekmeci se še niso predali in so v začetku zadnje tretjine močno pritisnili. Ljubljančani pa so odgovorili na najboljši način, z golom, ko je Eric Pance ob številčni prednosti v 44. minuti hiter prodor kronal z natančnim strelom. Pet minut pozneje je bilo 5:1, ko je po podaji Petra Šachla iz bližine zadel mladi Ken Ograjenšek, za piko na i visoki zmagi pa je nato Lamoureux ubranil še kazenski strel Petru Pucherju. Isti igralec je nato sicer zadel za končnih 5:2, kar pa ni več vplivalo na potek tekme. V naslednjem kolu se bodo zmaji v petek podali na gostovanje k vodilnemu Linzu.

Petarda medvedov ubogim železarjem

Jeseniški hokejisti so se v zadnjih dneh znašli v nezavidljivem položaju. Tekmovalno so, odkar so zaradi težav s plačili ostali brez skorajda vseh tujcev, doživeli tri poraze, tudi z večnimi tekmeci iz Ljubljane v nedeljo.

Zagrebški Medveščak je že v uvodnih 20 minutah odločil dvoboj. Mladim in zdesetkanim železarjem se je močno poznala utrujenost hudega ritma tekem v zadnjih dneh. Gostje so izkoristili napake domačih, priložnosti železarjev pa so ostale neizkoriščene po zaslugi Roberta Kristana. Jeseničani sicer niso začeli slabo. Po podaji Jake Ankersta je Antti Pusa preveril dnevno formo Kristana, ki ni dovolil zadetka. Jeseničan v zagrebških vratih se je izkazal še po strelu Andreja Židana. V peti minuti so železarji storili hudo napako v obrambni tretjini, kar je izkoristil Gal Koren in premagal Michala Fikrta. V deseti minuti je Frank Banham zadel, ko so imeli gostje igralca več. V nadaljevanju prve tretjine se je Pusa najprej zapletel pred Kristanom, nato pa je vratar gostov njegov strel ubranil. Domači so si privoščili novo napako pred svojim golom, kar je kaznoval Ryan Kinasewich. Fikrta je takrat v vratih zamenjal Gašper Krošelj. "Kanonada" pa se je kljub temu nadaljevala, v 16. minuti je zadel še Tomislav Zanoski.

Kristan je v drugi tretjini ohranil mrežo nedotaknjeno po poskusih Puse in Jureta Dolinška. Zato pa so bili ob številčni prednosti uspešnejši gostje, zadel je Sasha Pokulok. V 33. minuti je poskusil šele 16-letni Nik Pem, Kristan se spet ni dal. Nato se je Ankerst znašel sam pred zagrebškim golom, Kristan je bil spet zmagovalec, po strelu Puse pa mu je pomagala še vratnica.

Že pred začetkom zadnjega dela tekme je bil dvoboj odločen. Jeseničani pa so želeli doseči vsaj častni gol, gostje so le še občasno ogrozili vrata domačih. Najlepšo priložnost Zagrebčanov v zadnji tretjini je v zaključku tekme zapravil Joel Prpic. Medveščak je tako dobil deveto od zadnjih desetih tekem, Jesenice pa so doživele četrti zaporedni poraz po odhodu tujih igralcev. V naslednjem kolu bodo Jeseničani v petek doma gostili Dunajčane.

Jeseničanom na pomoč priskočili navijači

Finančno stanje na Jesenicah že nekaj časa ni nič kaj rožnato. V zadnjem času pa se je vse skupaj poslabšalo do te mere, da mnogi resno govorijo celo o propadu jeseniškega hokeja, kar je zagotovo nekaj najslabšega, kar lahko doleti slovenski hokej. Da ne bi prišlo do najslabšega možnega scenarija, so skupaj stopili ljubitelji najhitrejše moštvene igre na Gorenjskem. Navijači Acroni Jesenic so se tako odločili organizirati akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov za pomoč svojim ljubljencem. Prispevke lahko navijači rdečih oklepnikov donirajo od torka, 22. novembra, pa vse do ponedeljka, 26. decembra, ko bo v Podmežakli večni derbi proti Tilii Olimpiji, prav tako pa lahko posamezniki donirajo med domačimi tekmami in vsak drug dan med 18. in 19. uro v trgovini pod dvorano Podmežakla. Navijači bodo denar zbirali tudi v večjih akcijah pred trgovinskimi centri na Gorenjskem, doniranje pa bo mogoče tudi v izbranih lokalih na Jesenicah in v bližnji okolici. Vsekakor hvalevredna poteza jeseniških navijačev, ki so še enkrat več dokazali, da jim ni vseeno, kaj se dogaja z njihovim ljubljenim klubom.

Liga Ebel, 24. kolo:

Tilia Olimpija : Orli Znojmo 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Ropret (4), Mustonen (13), Smirnov (33), E. Pance (44), Ograjenšek (48); Beroun (4), Pucher (55)

Acroni Jesenice : Medveščak Zagreb 0:5 (0:4, 0:1, 0:0)
Banham (10), Kanaet (10), Kinasewich (14), Zanoški (16), Pokulok (27)

SAPA Fehervar : Black Wings Linz 3:4 (0:0, 3:1, 0:3)

Graz 99ers : Vienna Capitals 2:3 (1:1, 1:0, 0:1; 0:1)

KAC Celovec : Red Bull Salzburg 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

VSV Beljak prost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.