Šport
18 ogledov

Zmaji slavili, železarji (znova) izgubili

Žurnal24 main
Tilia Olimpija je v 30. kolu lige Ebel prišla do zelo pomembne gostujoče zmage proti Gradcu, ki je padel s 5:3. Acroni Jesenice v gosteh proti Linzu klonile šele po kazenskih strelih.
Jeseničani na Dunaj, Ljubljančani na Koroško
Jeseniški hokejisti so z osvojeno točko proti Linzu vsekakor zadovoljni, čaka pa jih že novo zahtevno gostovanje, v torek se bodo odpravili v avstrijsko prestolnico. Ljubljančane pa čaka dvojni koroški spored. V zadnjih tekmah koledarskega leta 2010 bodo v torek v Tivoliju gostili Beljačane, v četrtek pa če Celovčane, ki so v 30. kolu doživeli boleč poraz s Salzburgom (1:7), vseeno pa ostajajo na prvem mestu lige.

Hokejisti Tilie Olimpije so v prejšnjem kolu doma izgubili s Salzburgom, vseeno pa v podaljšku dobili pomembno točko proti ekipi z vrha lestvice. Tokrat so se zmaji podali na gostovanje v Gradec, kjer v zadnjih sezonah niso imeli prav veliko uspeha, na desetih tekmah so slavili le enkrat, februarja 2008. Tokrat pa so Ljubljančani začeli zares uspešno. Čeprav je imel Gradec številčno premoč, je Tomi Mustonen z natančnim in silovitim strelom dosegel vodilni gol. Le 20 sekund kasneje bi John Hughes lahko podvojil prednost, a je bil domači vratar Fabian Weinhandl na mestu. Domači so nato pritisnili, vendar je imel svoj dan vratar zeleno-belih Jan Chabera, ki je v prvi tretjini ustavil 17 strelov Gradca. Na drugi strani je zmaje v izdatnejše vodstvo popeljal Matt Higgnins.

Tudi začetek druge tretjine je bil izvrsten za goste, Hughes je po samostojni akciji pred golom našel Higginsa, ta je le podstavil palico in plošček je končal v mreži. Piko na i je v 29. minuti postavil Aleš Mušič za 4:0. Takrat so domači navijači svojim igralcem že namenili prve žvižge, a so se nekoliko potolažili po golu za 1:4. V 31. minuti bi lahko gostje zadeli še enkrat, a so si v protinapadu slabo podali, Gradec pa je na drugi strani dosegel gol, ki pa ga je glavni sodnik razveljavil zaradi oviranja vratarja Chabere. Nato so Gradčani z igralcem več le dosegli še drugi gol. V zadnji tretjini so domači krenili še bolj odločno, a se Čeh v vratih Olimpije ni dal. Na koncu je imel 43 obramb. Gradec je ob koncu dvoboja skušal priti do podaljška z igro brez vratarja, zmaji pa so hitro dosegli še peti gol in potrdili zmago, ki je ni mogel preprečiti niti prejeti gol z modre črte 80 sekund pred koncem.

Nov poraz železarjev
Železarji so pred dvema dnevoma tesno izgubili sosedski obračun z Beljačani, tokrat pa jih je čakal še dvoboj železarskih ekip proti Linzu, ki je bil v zadnjih treh tekmah na domačem ledu nepremagljiv. Trener Heikki Mälkiä je imel tokrat na voljo skorajda popolno postavo. Po poškodbi se je vrnil Toni Dahlman, v moštvu je bil vnovič Mitja Robar. Začetek gostov je bil obetaven, saj so začeli zelo poletno in navdahnjeno, si že v uvodnih minutah priigrali nekaj polpriložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene, zato pa so zadeli domači iz protinapada. Za minimalno vodstvo je zadel Daniel Oberkofler. Nadaljevanje je potekalo predvsem pred vrati Lorenza Hirna, ki je zelo uspešno nadomestil Alexa Westlunda, ki mu je trener Collins namenil nekaj počitka. Po strelu Erica Wernerja je mladega domačega vratarja rešila vratnica.

Jeseničani so si v drugem delu priigrali izenačenje, do katerega so prišli po dolgem obleganju domačih vrat. Za veselje je poskrbel Robert Sabolič, ki je zadel že 17. v sezoni in potrdil sloves najboljšega strelca železarjev v tej sezoni. V celotni drugi tretjini je bil promet gostejši pred domačimi vrati, za hokejiste Jesenic ni bilo izgubljenega ploščka, borbenost je bila na visoki ravni. Svoje priložnosti so imeli tudi gostitelji, ki so se osredotočali na protinapade, v jeseniških vratih pa je bil izjemno zanesljiv Mitch O'Keefe.

Zadnji del ni prinesel tako razburljivega hokeja kot uvodni tretjini, obe moštvi sta igrali zelo previdno, brez prevelikega tveganja, tudi strelov na vrata je bilo manj kot v uvodnih dveh tretjinah, zato je bil neodločne rezultat po koncu rednega dela kar pravičen. Podobno je bilo tudi v podaljšku. Ker tudi podaljšek ni prinesel odločitve, so bili na vrsti kazenski streli, pri katerih so bili tudi tokrat uspešnejši domači, zadel je edino Robert Shearer, ki je tudi odločil zmagovalca.

Lestvica:
1. KAC Celovec 48 točk
2. Red Bull Salzburg 42
3. Vienna Capitals 40
4. VSV Beljak 35
5. Graz 99ers 30
6. Tilia Olimpija 29
7. Black Wings Linz 29
8. Medveščak Zagreb 28
9. Sapa Fehervar 28
10. Acroni Jesenice 23

Liga Ebel, 30. kolo:

Liwest Linz : Acroni Jesenice 2:1 (1:0, 0:1, 0:0) - po kazenskih strelih
Oberkofler (3), Shearer (kazenski strel); Sabolič (32)

Graz 99ers : Tilia Olimpija 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)
Klimbacher (30), Tremblay (35), Werenka (59); Mustonen (6, 59), Higgins (15), Hughes (24), Mušič (29) 

Red Bull Salzburg : KAC Celovec 7:1 (3:0, 2:1, 1:0)
Trattnig (4), Welser (6), Koch (13, 32, 60), Heshka (25), Pewal (52); Shantz (31)

VSV Beljak : SAPA Fehervar 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Ferland (22), Unterluggauer (58); Johansson (11), Mihaly (14), Fekete (50)

Medveščak Zagreb : Vienna Capitals 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)
Filewich (14); D. Rodman (26), Dolezal (29), M. Rodman (51), Oraze (54)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.