Šport
5 ogledov

Zmaji upajo na boljše čase

Fabian Dahlem Saša Despot
Z današnjimi štirimi tekmami prvega kroga se začenja nova sezona lige Ebel.

Razširjeno avstrijsko hokejsko prvenstvo bo, tako kot v vrsti zadnjih sezon, pisano mednarodno obarvano, v njem pa bo tudi letos en slovenski predstavnik. Telemach Olimpija bo sezono začela doma v soboto proti Innsbrucku.

Pri slovenskih podprvakih imajo za sabo pestro dogajanje po lanski sezoni. Ne toliko na ledu, kjer je ekipa v ligi Ebel ostala brez končnice na zadnjem mestu, bolj vroče je bilo v pisarni. Črnemu scenariju, ki je grozil s propadom še drugega nekoč velikega slovenskega kluba, so se v Tivoliju izognili. S prisilno poravnavo nameravajo pod vodstvom predsednika Marka Popoviča stvari počasi spet spraviti v normalno delovanje, pri ciljih pred novo sezono pa so v taboru zmajev še precej zadržani.

Trener sicer ostaja isti, Nemec Fabian Dahlem bo spet moral poskušati potegniti najboljše iz kombinacije nekaj preizkušenih domačih igralcev, nekaj obetavnih mladih slovenskih hokejistov in številčne zasedbe tujske legije, med katerimi bodo poleg Severnoameričanov prvič tudi trije Avstrijci.

Medtem ko bodo Ljubljančani skušali popraviti lanski vtis in se prebiti z dna lestvice, so na vrhu razmerja moči dokaj jasna. Za favorite tudi letos veljajo igralci iz Salzburga, lanski prvaki, ki bodo lovili tretjo zaporedno lovoriko. Ekipa pod vodstvom Daniela Ratushnyja ne skriva želje po novem pohodu na vrh. Pri tem jim bodo skušali načrte prekrižati predvsem v ekipi Vienna Capitals, ki ima sicer trpke spomine na finale in štiri poraze brez zmage, in v Linzu, kjer pa imajo precej kadrovskih sprememb.

Poleg osmih avstrijskih klubov (Red Bull Salzburg, Vienna Capitals, Black Wings Linz, KAC Celovec, VSV Beljak, Graz 99ers, Dornbirn in Innsbruck) v ligi tudi letos nastopajo še ena slovenska (Telemach Olimpija), italijanska (Bolzano), madžarska (Sapa Fehervar) in češka ekipa (Orli Znojmo).

Pred novo sezono so v ligi Ebel uvedli tudi nekaj sprememb pravil. Med najbolj pomembnimi je novo točkovanje, z dosedanjih dveh točk za zmago so prešli na sistem 3-2-1-0 (tri točke za zmago v rednem delu, dve za uspeh po podaljšku ali kazenskih strelih, ena za poraz po dodatnem delu igre in nič za poraz v rednem delu). Po novem pa bodo drugačni tudi podaljški.

Dodatni del igre bo namesto pet minut trajal sedem, za nameček pa bodo po 64. minuti na ledu samo še po trije igralci v polju (začeli bodo po štirje), s čimer želijo dobiti več prostora za napade in odločitev tekem že pred kazenskimi streli.

Sezona bo v rednem delu po sistemu dvakrat vsak z vsakim doma in v gosteh (skupno 44 krogov) trajala do 17. januarja, potem sledi delitev na dve skupini s po šestimi moštvi: v zgornjem delu bodo tista, ki bodo imela že zagotovljen nastop v končnici in bodo igrala le še za razvrstitev, v spodnjem pa se bo šesterica borila še za dve mesti v četrtfinalu. V končnici, začela se bo 26. februarja, bodo vse stopnje igrali na štiri zmage, sezona pa se bo z morebitno sedmo tekmo finala končala najpozneje 14. aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.