Šport
22 ogledov

Zmaji v končnico, železarji izpadli

Olimpija se je po dveh letih znova uvrstila v končnico lige Ebel. (Foto: Anže Pe Žurnal24 main
Tilia Olimpija se je kljub porazu v predzadnjem kolu lige Ebel zaradi poraza večnih tekmecev iz Jesenic po dveh letih le uvrstila v končnico. Železarji se na drugi strani znova poslavljajo po rednem delu.

Ljubljančani bi si lahko z zmago v prejšnjem kolu proti Medveščaku dokončno zagotovili končnico. Samo točka pa je pomenila, da bi teoretično še vedno lahko ostali brez vsaj osmega mesta. Kljub vsemu so še vedno sami odločali o svoji usodi, v primeru dveh porazov pa bi morali računati na "pomoč" tekmecev v boju za končnico Medvščaka ali Jesenic.

Čeprav Ljubljančani v zadnjih letih niso imeli veliko uspeha na Dunaju, so vedeli, kaj jim prinaša osvojena točka. Zato so začeli zelo dobro in že v peti minuti se je pred domačim vratarjem znašel Anže Ropret, a je bil vratar Jürgen Penker uspešnejši. Potem so zmaji v 12. minuti povedli, ko je Penkerja z leve strani skorajda iz mrtvega kota presenetil branilec Burke Henry. Le 30 sekund pozneje je imel Žiga Pance priložnost za 2:0, a je Penker s skrajnimi močmi ubranil njegov strel. Nato so domači izenačili, čeprav so Ljubljančani protestirali, da so ob tem naredili prekršek. Dunajčani pa so praktično ob zvoku sirene z igralcem več tudi prvič prešli v vodstvo.

Ko je Vienna že v 22. minuti povedla s 3:1, je kazalo, da se bo dvoboj odvil po željah domačih. Toda sredi tekme je branilec Žiga Pavlin z zadetkom za 2:3 goste spet vrnil v igro in pred zadnjo tretjino je bilo še vse odprto.

Zadnji del pa se je začel po ljubljanskih notah. Akcijo je začel John Hughes, ki je ušel prek celega igrišča, Šachl je nato nadaljeval, dokončal pa Žiga Pance in izenačil na 3:3. Toda zeleno-beli se niso prav dolgo veselili. Eden najboljših slovenskih hokejistov Marcel Rodman je le 56 sekund pozneje Dunaj spet popeljal do vodstva. Izid 4:3 je ostal do konca tekme, čeprav so gostje še poskušali priti do izenačenja, Ropret je celo zadel vratnico, Higgins pa je v 56. minuti streljal čez gol. Zmaji so poskušali tudi brez vratarja, a se izid ni spremenil.

Ta poraz pa je bil na koncu sladek, saj so si Ljubljančani po porazu Jeseničanov zagotovili končnico. O tem, ali bodo sedmi ali osmi, pa bo odločil dvoboj na daljavo: v zadnjem krogu bodo igrali doma s Celovčani, Zagrebčani, ki imajo točko manj, pa prav tako doma proti Sapi.

Jesničani se poslavljajo
Jeseničani
so v torek lovili zadnji vlak za končnico. Če bi Medveščak na tokratni tekmi zmagal, Jeseničani pa izgubili, bi bilo njihovih sanj o končnici konec že pred petkovim zadnjim krogom.

Čeh Michal Fikrt v jeseniških vratih se je prvič izkazal v četrti minuti, ko je ubranil strel Stefanu Herzogu, ter potem, ko je Quinn Hancock pred vrati ploščku spremenil smer. Po podaji Mitje Robarja se Marjan Manfreda osamljen ni najbolje znašel pred vrati Fabiana Weinhandla. Jeseničani so bili nenevarni tudi ob prvi priložnosti z igralcem več. Po poskusu Roka Tičarja v 15. minuti se je plošček od vratnice odbil do vratarja Weinhandla, ki jo je zadržal. V zadnji minuti prve tretjine je Tomo Hafner močno ustrelil z modre črte, Weinhandl pa je plošček odbil.

Na začetku druge tretjine je bil za dve minuti izključen Robert Sabolič. Jeseničani so se z igralcem manj ubranili. Sabolič se je takoj po vrnitvi na led sam znašel pred Weinhandlom, ki pa je bil v dvoboju na štiri oči zmagovalec. Patrick Harand je nato v zraku zadel plošček, ki se je odbil od ograde, in dosegel gol. Glavni sodnik pa po ogledu videoposnetka zaradi visoke palice zadetka ni priznal. Michael Bayrack je s strelom iz zapestja skušal presenetiti vratarja gostov, a se ta ni dal. V 38. minuti je po strelu Yannika Tremblaya odbiti plošček v mrežo potisnil Christopf Harand. Na enak način so gostje dosegli tudi drugi zadetek pol minute pred zadnjim odmorom, zadel je Michael Oullette.

Fikrt je preprečil nov zadetek v 41. minuti, ko je ubranil strel Patricku Harandu, na drugi strani pa je Weinhandl ubranil dva strela Žige Jegliča. V 53. minuti sta si v lase skočila Matthias Iberer in Doug Nolan, ki sta prejela vsak po dve plus dve in 10 minut disciplinske kazni. Bayrack je dosegel gol priključka v 54. minuti. Avstrijski vratar je nato zaustavil strel Klemna Pretnarja. Usodo železarjev, tako na tekmi kot na splošno v letošnji sezoni, pa je po uspešno izvedenem protinapadu zapečatil Patrick Harand.

S 16. porazom v domači dvorani so se tako Jeseničani poslovili od domačih gledalcev v ligi Ebel. Premoč Gradcu pa so morali priznati že petič v sezoni. Železarji po porazu (in zmagi Medveščaka v Celovcu s 4:1) ostajajo brez možnosti za končnico in se bodo po petkovem gostovanju v Beljaku lahko v miru pripravljali na končnico sezone v slovenskem DP.

Lestvica:
1. KAC Celovec 76 točk
2. Red Bull Salzburg* 68
3. Vienna Capitals* 66
4. VSV Beljak* 61
5. Black Wings Linz* 57
6. Graz 99ers* 56
7. Tilia Olimpija* 53
8. Medveščak Zagreb* 52
9. Acroni Jesenice 49
10. Sapa Fehervar 47

* - v končnici

Liga Ebel, 53. kolo:

Vienna Capitals : Tilia Olimpija 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Gratton (13), Rotter (20), Dolezal (22), M. Rodman (46); Henry (12), Pavlin (31), Ž. Pance (45)

Acroni Jesenice : Graz 99ers 1:3 (0:0, 0:2, 1:0)
Bayrack (54); C. Harand (38), P. Harand (60), Ouellette (40)

KAC Celovec : Medveščak Zagreb 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
Geier (51); Banham (13), Maclean (22), Kanaet (33), Hečimovič (36)

SAPA Fehervar : Liwest Linz 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Mihaly (3), Ackeström (27), Ladanyi (32), Sofron (43), Horvath (45)

Red Bull Salzburg : VSV Beljak 3:2 (1:2, 1:0, 0:0) - po podaljšku
Bruckner (3), Koch (25), Trattnig (65); Degon (7), Mitchell (10)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.