Šport
16 ogledov

Zmaji v zadnji minuti strli Jesenice

Zmaji so bili blizu željene zmage, toda ni se jim izšlo. (Foto: MKV) Žurnal24 main
Tilia Olimpija je z zmago 4:3 na večnem derbiju proti Acroni Jesenicam ubila dve muhi na en mah. Poleg tega, da so v gosteh ugnali goreče rivale, so naredili tudi velik korak proti uvrstitvi v končnico.
Zmaji gostijo Sapo, železarji pa Salzburg
V naslednjem kolu bodo v petek Ljubljančani doma igrali z madžarsko Sapo, Jeseničani pa s Salzburgom.

Obračun slovenskih klubov v razširjenem avstrijskem prvenstvu je bil šesti in zadnji v tej sezoni v predtekmovanju. Še dodatno težo že tako vselej napetemu dvoboju je dajala lestvica, obe ekipi sta namreč na repu osmerice, ki se bo uvrstila v končnico. V medsebojnih dvobojih so bili v tej sezoni boljši rdeči, ki so dobili tri od prejšnjih petih derbijev, tudi zadnjega v Ljubljani. Za dodatno spodbudo domačih pa so poskrbeli še v jeseniškem klubu, saj so za gledalce končno odprli že nekaj časa zgrajeno tribuno za golom, ki pa je doslej na tekmah samevala. V Podmežakli se je tako zbralo več kot 4.500 gledalcev.

Ekipi sta derbi začeli poletno, domači za odtenek nevarneje. Rok Tičar je bil v drugi minuti sam pred Janom Chabero, a je vratar gostov njegov strel ubranil. Nevaren je bil še Robert Sabolič, Tičar pa v šesti minuti ni dobro zadel ploščka, ko je bil sam pred vrati. Na ljubljanski strani sta sposobnosti vratarja Michala Fikrta prva preizkusila Tomi Mustonen in Boštjan Goličič. Sredi tretjine so Jeseničani goste stisnili v njihovo tretjino, Olimpija pa je na pritisk odgovorila na najbolj učinkovit način, z golom. Matt Higgins je izkoristil težave Fikrta, ki je izgubil palico, ter plošček poslal za njegov hrbet. Minuto in pol pozneje so zeleno-beli vodili z 2:0, potem ko je v hitrem protinapadu plošček v gol spravil Aleš Mušič, sodnik pa je zadetek priznal po ogledu posnetka. Do konca prvega dela so bili spet aktivnejši domači hokejisti, vendar Klemnu Pretnarju, Marcu Cavosieju in Saboliču ni uspelo ugnati zanesljivega Chabere.

Gostje so že v prvi minuti nadaljevanja poskrbeli za hladen tuš za domače, saj je po novem ne najboljšem posredovanju Fikrta, ki ni pokril ploščka, v polno zadel John Hughes. A je bil nato odgovor domačih hiter in učinkovit. V 24. minuti, ob sploh prvi izključitvi na tekmi, ko je bil na klopi Žiga Pavlin, je po podaji izza gola zadel Doug Nolan. Niti minuto pozneje je bilo že 2:3, Eric Werner je ob številčni premoči (Žiga Pavlin je pred tem dobil kazen 2+2 minuti) plošček spretno potisnil v drsalko vratarja Chabere, od koder se je odbil v mrežo. Gostje nato niso izkoristili svoje prednosti z igralcem več, čeprav je imel Žiga Pance izjemno priložnost za povišanje vodstva. Igra se je povsem razživela, priložnosti pa so se kar vrstile. Več so jih imeli Jeseničani, ki so sredi tekme izenačili, spet po zelo učinkoviti akciji z igralcem več, ko je pred Chabero ostal sam Nolan. Do konca tretjine bi lahko gledalci videli še kakšen gol, toda Tičar in Cavosie pri domačih ter Hughes in Goličič pri gostih se, ko so bili sami pred vratarjem, niso najbolje znašli.

Zadnji del ni bil tako bogat z zadetki. Domači tudi niso bili več tako učinkoviti v igri 5-4, gostje so se dvakrat ubranili, pri slednjih pa je lepo priložnost zapravil Anže Ropret v 50. minuti, Chabera pa je ubranil strel Jegliču v 53. in Marjanu Manfredi v 54. minuti. Kazalo je že na podaljšek, a gostje so imeli v zadnji minuti na ledu igralca več. Hughes je 20 sekund pred koncem tekme zadel vratarja Fikrta v hrbet, plošček je končal v mreži, domačim pa je zmanjkalo časa še za en preobrat.

Izjavi po srečanju (Vir: Šport TV)

Michal Fikrt, vratar Acroni Jesenic:
"Danes smo imeli smolo. Zmagala je športna tekma. Zadnje štiri tekme bomo morali igrati na 110%, če želimo zmagati in se tako brez oziranja nazaj uvrstili v končnico."

John Hughes, napadalec Tilie Olimpije:
"Dobil sem visoko palico v obraz, izgubil sem zob. Vnovčili smo številčno premoč, kar nam je danes nasploh dobro uspevalo. Trije goli ob igri z igralcem več od štirih skupno niso kar tako. Mislim, da ne bi mogli zmagati ob boljšem času. Po vodstvu 3:0 so se Jeseničani vrnili, kar nas ni strlo. Ekipa je pokazala karakter in veliko srce. Tudi oni so velika ekipa, da jim je sploh uspel povratek. Končnica? Uf, ne prehitevajmo... nismo še niti blizu!"

Lestvica:
1. KAC Celovec* 74 točk
2. Red Bull Salzburg* 66
3. Vienna Capitals* 62
4. VSV Beljak 56
5. Graz 99ers 54
6. Black Wings Linz 54
7. Tilia Olimpija 50
8. Acroni Jesenice 46

9. Medveščak Zagreb 46
10. Sapa Fehervar 42

* že v končnici

Liga Ebel, 50. kolo:

Acroni Jesenice : Tilia Olimpija 3:4 (0:2, 3:1, 0:1)
Nolan (24, 31), Cavosie (25);Higgins (13), Mušič (14), Hughes (21, 60)

Red Bull Salzburg : Graz 99ers 5:4 (3:1, 1:3, 1:0)
Heshka (4, 20), Aubin (6), Lakos (30), Puschnik (49); Iberer (13), Harand (25), Lenes (25), Hancock (35)

Vienna Capitals : Medveščak Zagreb 6:3 (1:0, 2:1, 3:2)
Bouchard (6), Rebek (28), Pinter (35), Ulmer (50), Ofner (59), Fortier (60); Sertich (25, 41), Guidarelli (43)

Liwest Linz
: VSV Beljak 4:3 (1:1, 2:1, 0:1, 1:0) – po podaljšku
Mairitsch (2), Purdie (32), Ward (37, 65); Razingar (10), Langfeld (38), Kaspitz (60)

KAC Celovec : SAPA Fehervar 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)
Furey (13, 20, 29); Sofron (9), Palkovics (40)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.