Šport
14 ogledov

Znana sta kolesarja leta

Luka Mezgec EPA
Luka Mezgec in Tanja Žakelj sta kolesarja leta 2014 po izboru Kolesarske zveze Slovenije.

Cestni kolesar Luka Mezgec je nagrado na prireditvi Večer zvezd na Ljubljanskem gradu prejel zaradi šestih sprinterskih zmag. Gorska kolesarka Žakljeva je letos osvojila naslov evropske prvakinje, svetovni pokal pa je končala na skupnem tretjem mestu.

Žakljeva, tekmovalka slovenske profesionalne ekipe Unior Tools, je na EP v nemškem St. Wendelu osvojila zlato odličje, slovenski uspeh pa je dopolnila Blaža Klemenčič. Kolesarka iz Ledin nad Idrijo je svetovni pokal končala na tretjem mestu, na svetovnem prvenstvu v Lillehammerju pa je bila tik za dobitnicami medalj, na četrtem mestu. Za Žakljevo je to drugi naziv kolesarke leta, prejela ga je tudi lani.

Šest zmag v sezoni

Mezgec iz ekipe Giant-Shimano je v letošnji sezoni nanizal šest zmag, poleg tiste v Trstu, na zadnji etapi dirke po Italiji, je trikrat slavil še na dirki po Kataloniji, zmagal je tudi etapo na dirki po Pekingu in belgijsko enodnevno dirko Handzame Classic. Na zmagovalnem odru je bil v letu 2014 še sedemkrat, tudi na državnem prvenstvu, ko je bil drugi.

"Mislim, da če imaš kot mlad kolesar neko željo nekaj doseči in to tekom kariere uresničiš, je lep občutek in mi to hkrati pomeni motivacijo, nove zmage in trdo delo v prihodnje," je misli strnil Mezgec. "Vsako nagrado, ki jo dobim po koncu sezone, jemljem enovito, je ne primerjam s prejšnjimi. Upam, da jih bo še čim več. To je potrditev, da so opazili moje rezultate. Konec koncev imam v Sloveniji ostro konkurenco, kar je dobro zame in ostala dekleta," pa je povedala Žakljeva.

Lovorike za posebne dosežke na področju cestnega kolesarstva sta dobila Simon Špilak, najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, in Jure Kocjan, trenutno vodilni kolesar ameriškega celinskega pokala.

Med gorski kolesarji so nagrade za posebne dosežke prejeli Zarja Černilogar, zmagovalka evropskega pokala, Klemenčičeva, evropska podprvakinja in peta na SP, in Miha Halzer, ki je v letu 2014 dosegel prvo in do sedaj edino slovensko zmago v svetovnem pokalu v disciplini eliminator.

Poleg tega je Kolesarska zveza Slovenije podelila še nekaj nagrad. V amaterski kategoriji sta ju dobila Ajda Opeka, svetovna prvakinja na cestni dirki, in Igor Kopše, prav tako dobitnik zlata na SP v Ljubljani na cestni dirki, v kronometru pa je bil drugi.

Najboljša gorsko-kolesarska ekipa je Unior Tools, med cestnimi ekipami je slavila Adria Mobil, BTC City Ljubljana je dobila nagrado za posebne dosežke. Franc Hvasti je prejel priznanje za dolgoletno uspešno delo v kolesarskem športu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.