Šport
1082 ogledov

Znani športniki leta 2022

Urša Bogataj Profimedia
Kristjan Čeh, Urša Bogataj in mešana skakalna ekipa športniki leta 2022.

Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa prejmeta biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.

Glasovi 109 slovenskih športnih novinarjev so določili naslednike športne plezalke Janje Garnbret, kolesarja Tadeja Pogačarja in slovenske moške košarkarske reprezentance, ki so bili najboljši v 2021.

Čeh, svetovni prvak, evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige v metu diska, je dobil 174 točk in ugnal Pogačarja (141), najboljšega na svetovni kolesarski lestvici. Tretji je bil alpski smučar Žan Kranjec (119), srebrni veleslalomist olimpijskih iger na Kitajskem.

Urša Bogataj je prejela 231 točk za dve zlati kolajni na OI v Pekingu, posamezno in na mešani ekipni tekmi, tretja je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V glasovanju ji je sledila Janja Garnbret (219), trikratna evropska prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tretja je bila še druga smučarska skakalka Nika Križnar (85), ki je navdušila z bronom na OI med posameznicami in zlatom na mešani ekipni tekmi ter drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala

Na mešani ekipni tekmi sta na OI poleg Nike Križnar in Urše Bogataj skakala tudi Peter Prevc in Timi Zajc, z 61 glasovi pa je četverica postala ekipa leta.

Križnar, Bogataj, Prevc, Zajc | Avtor:

Društvo športnih novinarjev (DŠNS), ki skoraj pet desetletij in pol pripravlja izbor, je predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdancu Gabrovcu, ki se mu bo 16. decembra iztekel drugi štiriletni mandat, na slovesnosti v Cankarjevem domu v Ljubljani izreklo zahvalo za opravljeno delo in dobro sodelovanje.

Na proslavi so se spomnili tudi velikanov iz prvega obdobja samostojne Slovenije, ki so podelili priznanja naslednikom. Med nekdanjimi izjemnimi športniki so bili na odru atletinja Brigita Bukovec, veslač Iztok Čop, kajakaš Andraž Vehovar, rokometaša Tanja Polajnar in Rolando Pušnik, skakalec Franci Petek, telovadec Lojze Kolman in košarkarja Sabina Felc ter Peter Vilfan.

Razglasitev najboljših športnic, športnikov in ekip v državi je bila predlani zaradi epidemije koronavirusa v studiu RTV Slovenija prvič v zgodovini brez gledalcev, lani pa sredi decembra zaradi omejitvenih ukrepov pred polovično zasedeno Gallusovo dvorano in brez družabnega srečanja. Letos je prireditev znova potekala brez omejitev.

Voditelja tokratnega osrednjega športnega dogodka v državi ob koncu leta sta bila športna novinarja Gašper Bolhar in Irena Shyama Hlebš.

Za glasbeno spremljavo je skrbela skupina Lačni Franz, ki se po več kot štirih desetletjih ustvarjanja poslavlja od odrov. Režiserka je bila Urška Žnidaršič, karikature letošnjih dobitnikov je tako kot lani izdelala nekdanja košarkarica Danica Nana Guberinič, za video vsebine na zaslonih pa je poskrbel Miha Mramor.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, oblikoval pa ji je Luka Tratnik.

DŠNS je prireditev tudi letos pripravilo v sodelovanju z RTV Slovenija in OKS, ta je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice za olimpijske medalje, zlate plakete pa so dobili trenerji teh športnikov.

Pred podelitvijo je predsednik države Borut Pahor ob 15. uri v predsedniški palači pripravil svoj zadnji sprejem za športnike v svojem mandatu.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

Vrstni red v glasovanju športnik leta 2022:

Športnik leta:
 1. Kristjan Čeh      174 točk
 2. Tadej Pogačar      141
 3. Žan Kranjec       119
 4. Luka Dončić       93
 5. Tim Gajser        60
 6. Tim Mastnak       23
 7. Darko Jorgić       19
 8. Benjamin Savšek     11
 9. Luka Potočar       6
10. Toni Vodišek       5
11. Josip Iličič       3

Športnica leta:
 1. Urša Bogataj      231
 2. Janja Garnbret     219
 3. Nika Križnar       85
 4. Gloria Kotnik      59
 5. Tina Šutej        32
 6. Anja Osterman      20
 7. Ema Kozin         4
 8. Ajda Novak        1
 . Jekaterina Vedenejeva   1
 . Anka Pogačnik       1
 . Pia Babnik        1


Ekipa leta:
 1. smučarski skoki     61
(mešana smučarska skakalna ekipa Nika Križnar, Urša Bogataj, Peter Prevc, Timi Zajc)
 2. odbojka         40
(moška odbojkarska reprezentanca Slovenije)
 3. smučarski skoki      7
(moška smučarska skakalna ekipa Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos)
 4. kajak kanu        1
(Moška ekipa v slalomu na divjih vodah v kanuju Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič)

Fair play:
Polona Klemenčič in Ula Hafner

Najbolj obetavna mlada športna osebnost:
Pia Babnik
Komentarjev 1
 • Ender3 19:50 13.december 2022.

  Borči je, opravil zadnjo razprodajo...Naj končno že odpujsa ta narcisioidni politikant brez odgovornosti in kredibilnosti.