Šport
62 ogledov

Znani trenerji: Kunc ostaja, zraven tudi Jerry

Mitja Kunc pokal vitranc 2012 kranjska gora Saša Despot
Bolj ali manj je že znana sestava smučarskih reprezentanc v novi sezoni, katere vrhunec bodo zimske olimpijske igre v Sočiju. Novi direktor alpskih reprezentanc Dušan Blažič je po seji alpskega odbora razkril trenersko shemo, v kateri bosta osrednji vlogi imela tudi nekdanji vodja stroke Miha Verdnik in nekdanji vrhunski alpski smučar Mitja Kunc.

Reprezentance in trenerje, vključno z novim prvim možem alpskega smučanja, bo predvidoma 22. maja dokončno potrjeval še alpski zbor. Kranjčan Dušan Blažič, nekdanji direktor Elanove tekmovalne ekipe, njegov sin Jaka je košarkar pri ljubljanski Union Olimpiji, je v ponedeljek alpski odbor prepričal za vnovično uvedbo glavnih trenerjev moškega in ženskega pogona. Alpski odbor je tako novi trenerski shemi kot programu in proračunu v olimpijski sezoni prižgal zeleno luč.

Glavni trener moške reprezentance bo Miha Verdnik, ki je bil do leta 2011 na čelu smučarske stroke pri Smučarski zvezi Slovenije. Pri ženskah bo glavni trener Andrej Možina, ki bo hkrati opravljal tudi funkcijo trenerja za hitre discipline. Vodja mladinskega in otroškega programa bo Vlado Makuc, Blažičev predhodnik.

Trener za hitre discipline moške ekipe ostaja Tadej Platovšek, od novembra mu bo kot pomočnik pomagal novopečeni športni upokojenec Andrej Jerman, edini Slovenec z dvema smukaškima zmaga v svetovnem pokalu. Trener za tehnične discipline pri ženskah bo še naprej Denis Šteharnik, pri moških pa bo odgovorni trener ekipe za tehnične discipline v svetovnem pokalu Mitja Kunc, akter razvpite afere Frekvenca. Prejšnjega trenerja Marka Jurjeca ni več v novi trenerski shemi.

Testiranja že v tem tednu

Po Blažičevem načrtu bo najvišji status A imelo pet smučarjev, med njimi so zanesljivo smukača Andrej Šporn in Rok Perko ter slalomski veteran Mitja Valenčič, in štiri smučarke, Ilka Štuhec, Ana Drev, Maruša Ferk, ki prihaja po poškodbi, ter šampionka Tino Maze, ki trenira s svojo samostojno ekipo.

Sport 14.03.13, Tina Maze, Lenzerheide, Svica, alpsko smucanje, foto: EPA | Avtor: EPA EPA
"Nekaj manjših popravkov bo še pri smučarjih s statusom B, a kakšnih posebnih zapletov ne pričakujem," je danes v izjavi medijem na sedežu smučarske zveze dejal Blažič, ki je optimističen tudi z izvedbo programa.

"Že v tem tednu bomo začeli s testiranji opreme in kondicijskimi pripravami, v skladu s programom se bodo snežni treningi pričeli junija. Želim si predvsem večje enotnosti ter da se s pozitivno energijo znova zgradi ena reprezentanca, takšna kot bi morala biti že ves čas. Želim si večjega sodelovanja med ekipami, trenerji in tekmovalci," je razmišljal Blažič, ki bi želel na višjo raven dvigniti tudi kondicijsko pripravljenost tekmovalcev.

Prispevek ekipi Mazejeve 212.000 €

Novi vodja alpskih reprezentanc bo še v tem tednu skušal prepričati vodjo samostojne ekipe Tine Maze Andrea Massija, da bi se na katerem od treningov v Evropi Tini pridružila tudi katera od mlajših tekmovalk. Načrtujejo tudi trenerski seminar, na katerega nameravajo povabiti tudi Massija.

Brez prispevkov tekmovalcev za treninge, zlasti onstran Atlantika, zaradi omejenega proračuna ne bo šlo. "Za priprave v Čilu in Argentini bodo nekaj morali prispevati tudi tisti s statusom A, tekmovalci s statusom B pa bodo stroške za priprave v Južni Ameriki krili sami, njihovo nadaljnje samoplačništvo pa bo odvisno od dosežkov v evropskem pokalu," dodaja Blažič.

Skupni proračun alpskih disciplin znaša približno 1,8 milijona evrov, v kar pa je všteto vse od stroškov za avtomobile, funkcionalne stroške za treninge, prispevka zveze za Tino Maze v višini 212.000 evrov. Če se te postavke odšteje, pa je številka, s katero razpolagajo alpinci milijon evrov, kar pomeni še skrbnejše ravnanje s stroški.

Čaka jih trdo delo

"Brez poletnih priprav onstran luže očitno ne bo šlo, vendar pa je treba v zimskem času za priprave še bolj izrabiti domača smučišča ter se opreti na pomoč in sodelovanje z manjšimi ekipami," razkriva Blažič, ki načrtuje dolgoročno, čeprav je sklenil z zvezo le enoletno pogodbo.

"V enem letu se da narediti nekaj, ne pa vsega, tudi, če bi imeli najboljšega trenerja na svetu, bi težko karkoli izpeljali. Sami tekmovalci morajo v svojih glavah marsikaj spremeniti, nenazadnje se morajo zavedati, da jih čaka trdo delo, če želijo karkoli premakniti," je sklenil Blažič.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 19:59 07.maj 2013.

    Kdo je Kunca iz Športe zveze prestavil v Smučarsko. Kaj ima Kunc z reprezentanco . Do sedaj ni imel absolutno nič . In namesto, da se ga rešite , oziroma pustite tam , kjer ne dela škode , vi njega ...prikaži večga prepotentnega zdraharja v reprezentanco kot nagraditev pizdarije v Sladmingu. Bo po vaše potem v Sočiju , MASSI lahko sploh imel toki voki , ker ni član SZ in če ga že bo imel , odvistno od šefa Kunca , kako misli dajati TINI nasvete , če bo po hiearhiji imel Kunc na zvezah in na sploh glavno besedo !!!!! Očitno ne bo miru prej , predno Tina ne odide voziti za Tunguzijo . In z kakšnimi rezultati , Kunc sploh prihaja na Zvezo ?