Šport
56 ogledov

Znani vsi štirje polfinalisti

Kanada Nemčija EPA
V polfinale svetovnega prvenstva so se popoldne prebili Rusi in Finci, zvečer pa še Švedi in Kanadčani.

Hokejisti Kanade so bili v tem četrtfinalu jasni favoriti. V svoji skupini v Parizu so brez težav osvojili prvo mesto, dve točki so oddali le Švici, medtem ko so Nemci trepetali do zadnjega in se uvrstili naprej na zadnji tekmi predtekmovanja z Latvijo po kazenskih strelih.

A gostitelji prvenstva so upali tudi na močno podporo s tribun, ki je bila v Kölnu doslej za domače hokejiste vedno izjemna. Kljub kanadski premoči so Nemci zdržali skoraj celotno prvo tretjino, potem pa dobili zadek v 18. minuti, ko so imeli na ledu igralca manj.

Kanadska premoč se je stopnjevala, v drugem delu do polovice Nemci niso imeli niti enega strela na gol, v vsej tretjini pa le enega. Na drugi strani so imeli tekmeci strelske vaje (skupno kar 50 strelov), toda nemški vratar Philipp Grubauer (48 obramb) je imel spet izjemen večer. Ubranil je skorajda vse, a je podobno kot v prvem delu tudi v drugi tretjini klonil tik pred koncem, ko je Kanadi le uspelo premoč spremeniti še v gol.

V zadnji tretjini je bila podoba na ledu enaka, le izjemnim obrambam vratarja so Nemci dodali zadetek celo z igralcem manj. A za presenečenje je bilo to le premalo, Nemci so se ob aplavzu svojih navijačev poslovili, Kanada pa si je zagotovila boj za medalje.

Sodniki pomagali Švedom

Švedska Švica | Avtor: EPA EPA

Hokejisti Švice veljajo za eno najprijetnejših presenečenj tega SP. V predtekmovanju so, potem ko so se sicer na prvi tekmi s Slovenci komajda rešili po zapravljenem vodstvu s 4:0, zaigrali odlično in si brez poraza v rednem delu tekem priborili drugo mesto v skupini.

To je pomenilo, da so morali kot tretji iz druge skupine k njim v "goste" v Pariz priti Švedi. Današnji večerni četrtfinale je bil sicer zadnja pariška tekma tega SP, saj se bo tekmovanje s polfinalom preselilo le v Köln.

Švedi so hitro pokazali, da jih dosedanje uspešno delo Švice v Parizu ne zanima. Hiter gol Nicklasa Backströma je pomenil, da so bili Švedi takoj v prednosti, pozneje pa so Švicarji le vzpostavili ravnotežje, Gaetan Haas pa je v 13. minuti izenačil z golom med nogama vratarja Henrika Lundqvista.

V nadaljevanju so imeli pobudo in več nevarnih priložnosti Švicarji. Zadeli pa niso, kar se jim je maščevalo v 34. minuti, ko je William Nylander ušel v protinapad in zadel za švedsko vodstvo.
Švedi so kmalu po začetku zadnjega dela vodstvo še povišali, močneje pritisnili in četrtfinale se je Švici začel oddaljevati.

Še bolj po 55. minuti, ko so Švicarji sicer dosegli gol, ki pa ga sodniki niso priznali, za preobrat pa jim je nato kljub igri brez vratarja v zadnjih treh minutah zmanjkalo časa in za medalje se bodo borili Švedi, ki so tako kot Rusi imeli uspešen izlet v Pariz iz Nemčije.

Zmagovalec tega četrtfinala bo v soboto v Nemčiji igrala popoldansko tekmo za uvrstitev v veliki finale s Finsko.

Finci presenetili Američane

Finska - ZDA | Avtor: EPA EPA

Hokejisti Finske so v četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva v Kölnu premagali ZDA (2:0). V polfinalu bodo igrali proti sosedom Švedom.

Američani so osvojili prvo mesto v svoji skupini, potem ko so klonili le proti Nemčiji, po tem porazu pa nanizali same zmage. Finci so bili v Parizu četrti, njihove ne prav prepričljive predstave na tem tekmovanju pa so status favorita dajale Američanom.

ZDA pa so po izenačeni prvi tretjini, ko zadetkov še ni bilo, morale v lov za Finci. Ti so imeli takoj ob začetku drugega dela na ledu igralca več in ga tudi izkoristili, zadel je Mikko Rantanen. To je bil tudi edini zadetek po 40 minutah, Finci so imeli nekaj več priložnosti zaradi več ameriških kazni, toda ekipi sta odločitev preložili na zadnji del tekme. V tem so spet prvi udarili Finci, za povišanje na 2:0 je poskrbel Joonas Kemppainen.

Američani so morali tvegati. Že skoraj tri minute pred koncem zadnje tretjine so iz gola potegnili vratarja Jimmyja Howarda, a so nato naredili prekršek za izključitev, brez dodatne prednosti pa tudi ob igralcu v polju namesto vratarja niso mogli zrežirati preobrata in Finska se je uvrstila v polfinale. Za ZDA, ki so dobile šest od sedmih tekem v predtekmovanju, se je SP končalo tudi po zaslugi finskega vratarja Harija Satterija, ki je na prvenstvu prvič ostal nepremagan.

Zbornaja komanda odpravila Čehe

Rusija - Češka | Avtor: EPA EPA

Hokejisti Rusije so se v prvem četrtfinalu v Parizu, uvrstili med štiri najboljše (3:0). Čehi so v Parizu igrali že od začetka, s tretjim mestom v predtekmovanju pa so naleteli na Ruse, ki so se morali v Francijo preseliti zaradi uvrstitve Nemčije v četrtfinale, sicer bi igrali v Kölnu. V polfinalu se bodo Rusi merili proti Kanadčanom.

Na tribunah dvorane Bercy se je zbralo razmeroma malo navijačev za to stopnjo tekmovanja, prevladovali pa so ruski; po izenačenem začetku so pobudo kmalu prevzeli tudi ruski hokejisti, si pripravili dve lepi priložnosti, z igralcem več pa nato tudi povedli. Vajo so ob novem "power playu" ponovili pet minut pozneje in že po prvi tretjini imeli lepo prednost.

Čehi so skušali priti bližje v drugi tretjini, imeli so terensko premoč in več strelov, toda vratar Andrej Vasiljevski je bil zanesljiv. Rusi so v zadnjem delu spet stopili na plin, Češka pa ni imela prave priložnosti za preobrat. Rusi ji po več minut niso dovolili igre pred svojim golom, sami pa so nenehno ogrožali češkega vratarja Pavla Francouza.

Tekmo bi lahko dokončno odločil že Jevgenij Dadonov po samostojnem prodoru v 51. minuti, a je Francouz strel obranil. Brez moči pa je bil nekaj minut pozneje, ko sta bila pred njim sama dva Rusa, zadel pa je Artemi Panarin.

SP elitne divizije, četrtfinale:

Rusija - Češka 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Orlov 9., Kučerov 14., Panarin 54.

ZDA - Finska 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Rantanen 22., Kemppainen 47.

Kanada - Nemčija 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Scheifele 18., Skinner 39.; Seidenberg 54.

Švica - Švedska 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Haas 13.; Bäckström 5., Nylander 34., Edler 44.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.