Šport
27 ogledov

"Žoga je grozna! Zanič!"

stadion Cape Town žoga Jabulani SP 2010 Žurnal24 main
Jabulani - posebna žoga, s katero bodo nogometaši igrali na bližnjem svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, vratarjem ni preveč všeč. "Žoga je grozna! Zanič. Zelo slaba," trdi vratar Brazilije.

Čilski čuvaj mreže Claudio Bravo je potožil, da je žoga narejena posebej zato, da bo vratarjem grenila življenje, primerjal pa jo je kar z žogo za odbojko na mivki - je zelo hitra in težko jo je ujeti. "Žoga je povsem podobna tisti za odbojko na mivki. Še posebej, ko je vlažno, jo je nemogoče ujeti. Težko je oceniti, kam bo letela pri strelih," je dejal Bravo in potožil: "Dandanes je najtežje biti vratar - in to samo zaradi žog. Te so krive za napake, saj se zaradi novih materialov premikajo na čudne, nepričakovane načine." Čile bo na mundialu igral v skupini H skupaj s Hondurasom, Švico in Španijo.

Jabulani, ki v jeziku isiZulu - tega govori skoraj četrtina prebivalcev JAR - pomeni praznovati oziroma slaviti, je po mnenju njenih snovalcev pri Adidasu najboljša doslej. Na žogi je 11 različnih barv, kar pomeni 11 igralcev vsakega moštva, 11 uradnih jezikov Južnoafriške republike in 11 južnoafriških plemen, zaradi katerih je ta dežela na skrajnem jugu Afrike ena etnično najbolj raznolikih na svetu. Barvitost hkrati ponazarja tudi barvitost Afrike in je v skladu z zunanjim videzom glavnega stadiona SP Soccer City v Johannesburgu.

Žoga je povsem podobna tisti za odbojko na mivki.
Claudio Bravo

Mednarodna nogometna zveza in Adidas sta uradno žogo predstavila četrtega decembra lani v Cape Townu. Kot pravijo, je zaradi osmih sferično ulitih 3D-panel, ki jo sestavljajo, popolnoma okrogla in bolj natančna kot kdaj koli prej. Novo razviti profil Grip'n'Groove naj bi nogometašem ponujal žogo s stabilnim letom in popolnim oprijemom v vseh razmerah.

A s tem se ne strinja niti vratar brazilske izbrane vrste Julio Cesar, ki se z žogo prav tako še ni spoprijateljil. "Žoga je grozna! Zanič. Zelo slaba. Spominja na tiste, ki jih lahko kupiš v poceni veleblagovnicah," je na novinarski konferenci v Johannesburgu, potem ko je selecao opravil svoj prvi trening na prizorišču SP, ogorčeno dejal 30-letni vratar milanskega Interja.

V nogometu vsi želijo videti zadetke. "Samo zato so naredili takšno žogo. Je povsem takšna po okusu napadalcev in res na škodo vsem vratarjem. Vendar nas ni nihče silil, naj si izberemo takšen poklic," je dejal Cesar. Napadalec Nilmar (Villarreal) se je s svojim reprezentančnim kolegom strinjal: "Za napadalce je žoga odlična. Zelo je hitra, spreminja smer, zato zlahka razumem, zakaj jo vratarji sovražijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.