Šport
13 ogledov

Žolnirjeva: Zadnja kolajna v kimonu

marjan fabjan urška žolnir EPA
Slovenska judoistka Urška Žolnir je zatrdila, da se po ekipni bronasti kolajni na EP v Montpellierju vrača v trenerske vode in s tem ob blazino.


Slovenska zlata olimpijka Urška Žolnir je na nedavno končanem evropskem prvenstvu v judu v Montpellierju nastopala v dvojni vlogi. Prve dni posamičnega prvenstva kot trenerka reprezentančnih kolegic, zadnji dan, ko je bilo na sporedu še ekipno prvenstvo, pa tudi kot borka, pri čemer je osvojila bronasto kolajno.

Žolnirjeva se uradno športno ni upokojila, po olimpijskih igrah v Londonu 2012, kjer je osvojila zlato kolajno v konkurenci do 63 kilogramov, je borbe spremljala predvsem ob blazini kot trenerka klubskih judoistk. Hkrati je še vedno trenirala, bila za sparing kolegicam iz celjskega kluba Sankaku in jim pomagala z nasveti.

Dve borbi, dve zmagi

Pred tedni je podpisala zaposlitveno pogodbo z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS), ki ji v zameno za nenastopanje ponuja zaposlitev za daljši čas. A skupaj s trenerjem Marjanom Fabjanom sta se odločila, da Žolnirjeva nastopi na tokratnem evropskem prvenstvu v ekipni konkurenci. Dvakrat je stopila na tatami in dvakrat zmagala. V borbah še vedno uživa, a meni, da je to njena zadnja kolajna v kimonu.

"Res je bilo lepo, znova sem začutila ta žar borbe, to vzdušje, tribuno ... Minilo je leto in osem mesecev, odkar sem se nazadnje borila. Kondicije imam dovolj, a nisem začutila tistega pravega juda. Pa vseeno, z nastopom sem zadovoljna, zdaj pa se vračam v trenersko obleko," je po ekipni kolajni dejala Žolnirjeva.

''V kimonu sem kot pajac''

Svoj vrhunec je dosegla v Londonu, ugnala vse tekmice, tudi v Montpellierju je blazino v obeh nastopih zapustila nepremagana. "Pogovarjali smo se, da bi nastopila, Fabi me je prijavil ... A nisem vedela vse do konca. Tukaj sem tako kupila kimono, dobila zgolj eno številko za na hrbet, in ko sem morala zamenjati belo za modro, so mi hitro odparali številko z ene in jo našili na drugo. V kimonu sem kot pajac, saj mi je malo prevelika, a zmage sem res vesela," je povedala slovenska šampionka.

Kaj bo zdaj, ne ve. Ali je s tem nastopom zaposlitev pri OKS postavila na kocko, bo videla v prihodnjih dneh, a želja po novem uspehu in morda dokončnem slovesu od tekmovališč je bila premočna. "To je zgodovinska kolajna, dobila bo posebno mesto, tako kot olimpijski odličji. S kimoni smo malo improvizirali, ampak mislim, da je to zanimiva zgodba. Rekla sem si, poskusi uživati, dobro sem se počutila, imela sem nekaj treme, mislila sem, da se bom izgubila na blazini, a je potem nekako šlo," je dejala Žolnirjeva, ki je za prvo judoistično olimpijsko odličje, takrat bronasto, poskrbela že leta 2004 v Atenah.

Tokrat je spet poskrbela za zgodovino. Če je pred dvema letoma postala prva ženska, ki je osvojila zlato kolajno za Slovenijo na olimpijskih igrah, je zdaj spet navdušila z novim mejnikom v karieri, tokrat judoistični – prvo ekipno člansko kolajno za svojo državo. A kot zagotavlja, se zdaj vrača v trenerske vode.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:39 28.april 2014.

    Je nekdo tu in v tej državi fuknjen ? Država nedovoli in celo prepoveduje , da njen plačani USLUŽBENEC ad hoc nastopi v svojem prostem času v disciplini , kjer je najn.boljši na svetu . V svojem prostem času in ...prikaži več brez reprezentančnega treninga in priprav. Kristančič , je tvoje slikanje po in na vsakem koraku v Sočiju bil samo trezultat tvoje osebne promocije ali si si res želel in veselil zmag naših športnikov ? Na vse te traparije , ki so prišle na dan , je tako vprašanje popolnoma na mestu !