Šport
1268 ogledov

Žreb postavil Slovence pred veliko preizkušnjo

slovenska rokometna reprezentanca Profimedia
"Glede na to, da smo se v žreb podali iz četrtega bobna, je bilo težko pričakovati kakšne ugodnosti, ko se ozremo na tekmece," je komentiral selektor Uroš Zorman.

Slovenska rokometna reprezentanca se bo na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta prihodnje leto gostili Poljska in Švedska, v skupini B pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo. Tako je danes določil žreb skupin v Katovicah. Najprej se bo 12. januarja v pomerila s Savdsko Arabija, dva dni kasneje s Poljsko, za konec pa 16. januarja še s Francijo.

V drugi del tekmovanja, ki bo med 18. in 22. januarjem bodo napredovale tri najboljše reprezentance skupine. Slovenijo v primeru napredovanja iz skupine A v Katovicah nato v skupini I v Krakovu čakajo tri dodatne tekme z najboljšo trojico skupine A, v kateri bodo igrale Španija, Črna gora, Čile in Iran. V četrtfinale bosta napredovali dve najboljši izbrani vrsti iz vsake izmed štirih skupin drugega dela.

Slovenska izbrana vrsta se je na SP, ki bo na sporedu med 11. in 29. januarjem prihodnje leto, uvrstila s posebnim povabilom Mednarodne rokometne zveze (IHF), pred tem je namreč v kvalifikacijah morala priznati premoč Srbiji s skupnim izidom 51:57.

Na prvenstvu bo zaradi posebnega povabila vseeno nastopila, in sicer desetič. Najboljši izid ji je uspel v Franciji pred petimi leti in pol, ko je zasedla tretje mesto. V Španiji je bila štiri leta prej četrta.

Uroš Zorman | Avtor: Twitter/Rokometna zveza SLO Twitter/Rokometna zveza SLO
"Glede na to, da smo se v žreb podali iz četrtega bobna, je bilo težko pričakovati kakšne ugodnosti, ko se ozremo na tekmece. Med žrebom kroglic iz prvega bobna smo imeli možnost, da se naši skupini pridruži Francija ali novi afriški prvak. Do trenutka odločitve je bil žreb dokaj ugoden. A na koncu smo za tekmece dobili Francoze, poleg njih pa še gostitelje Poljake in Savdsko Arabijo. Skupina je zagotovo atraktivna, na tekmah bo potrebno pokazati največ, česar smo sposobni. Seveda je v boju za višja mesta pomembno tudi, s katero skupino se združiš v drugem delu. Tu je bil žreb malenkost bolj ugoden, kar ne gre zanemariti. Potrebno je gledati pozitivno," je za Rokometno zvezo Slovenije (RZS) dejal selektor Uroš Zorman.

V skupini se bodo Zormanovi pomerili s Francozi, ki so šestkrat slavili na SP, obenem pa so še trikratni evropski in trikratni olimpijski prvaki. Po podatkih tekem na spletni strani RZS so Slovenci skupno v vseh tekmovanjih, vključno s prijateljskimi tekmami odigrali 25 obračunov proti galskim petelinom, trikrat so slavili, trikrat pa remizirali. Na SP še nimajo zmage, na petih tekmah so enkrat remizirali.

Poljaki sicer zgodovinsko gledano niso tako uspešni kot Francozi, a bodo imeli podporo domačega občinstva. Sicer pa gre za enkratne svetovne podprvake, trikrat so bili bronasti. Z EP medalje nimajo, na OI pa so bili enkrat bronasti, in sicer leta 1976 v Montrealu. S Poljaki je Slovenija igrala skupno 16-krat in devetkrat slavila, enkrat je odigrala remi. Na SP sta si reprezentanci razdelili po eno zmago.

Savdska Arabija, ki bo na SP prav tako kot Slovenija nastopila desetič, bo za slovensko izbrano vrsto večja neznanka. Nazadnje so se Slovenci z azijskim predstavnikom merili pred petimi leti in pripravljalno tekmo dobili z 31:19. S štirikrat bronasto reprezentanco azijskega prvenstva so Slovenci odigrali še tri pripravljalne tekme in prav vse dobili. Prvo leta 1997 (35:19), drugo in tretjo pa dve leti kasneje (31:29; 33:22). Dvakrat so slavili tudi na SP (2013, 2001).

rokometna žoga | Avtor: Profimedia Profimedia

* Žreb skupin za SP 2023:
- skupina A:
Španija
Črna gora
Čile
Iran

- skupina B:
Francija
Poljska
Savdska Arabija
Slovenija

- skupina C:
Švedska
Brazilija
Urugvaj
Afriški predstavnik (2)

- skupina D:
Islandija
Portugalska
Madžarska
Južna Koreja

- skupina E:
Nemčija
Katar
Srbija
Afriški predstavnik (5)

- skupina F:
Norveška
Severna Makedonija
Argentina
Nizozemska

- skupina G:
Afriški predstavnik (1)
Hrvaška
Afriški predstavnik (3)
ZDA

- skupina H:
Danska
Belgija
Bahrajn
Afriški predstavnik (4)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.