Šport
22 ogledov

Zreli fantje in vražje Slovenke

Dvanajst fantov bo letos zastopalo slovenske barve. Bo kateri med njimi prvi Slo Žurnal24 main
Tako fantje kot dekleta si v novi sezoni alpskega smučanja želijo kolajno na SP. Smučarji so zreli za svetovni vrh, prva dama reprezentance kljub odcepitvi ostaja Tina Maze.
 

Preberite še

Intervju: Aleš Gorza
Intervju: Mateja Robnik Intervju: Ante Kostelić

Andrej Jerman , Aleš Gorza , Mitja Dragšič in Bernard Vajdič bodo tudi v novi, 43. sezoni svetovnega pokala, ki se bo začela konec tedna v Söldnu , najbolj "vroči" slovenski smučarji. Vodja moške reprezentance Urban Planinšek opozarja tudi na Mitjo Valenčiča : "Letos bo marsikoga presenetil."

 
 

Zadnji dve sezoni sta bili res dobri in če bom te rezultate ponovil, bom zelo zadovoljen. Si pa seveda vsak športnik želi napredovati, zato tudi jaz vsako leto želim več.

Andrej Jerman

 
Še bolje kot lani
Tri stopničke (Jerman v smuku in Gorza dvakrat v superveleslalomu), 19 uvrstitev med deseterico in 1279 točk je izkupiček lanske sezone, ki jo želi Planinškova ekipa letos vsaj ponoviti. Fantje motiv zagotovo imajo, tudi zato, ker so morali pred to sezono prvič seči v svoj žep, da so lahko nemoteno trenirali. Pred začetkom sezone belega cirkusa je najbolj samozavesten Dragšič: "Lani sem bil na slalomih šesti, peti in četrti. Ker smo v šoli vsi imeli matematiko, vemo, kaj zdaj sledi." Ostali Slovenci so v svojih napovedih veliko bolj zadržani, si pa vsi želijo narediti korak naprej.

Strinjajo se tudi v tem, da bo vrhunec sezone februarsko SP v Val d’Iserju . "Da je jasno – na SP štejejo le kolajne. Peto mesto, žal, ne pomeni nič. Kdo se pa danes še spomni, da je bil Mitja Kunc četrti na OI v Lillehamerju," spet ni ovinkaril Dragšič. Tudi Planinšek je priznal, da je odličje dosegljivo: "Fantje trenirajo zato, da bi bili na vrhu, in nekateri imajo za to tudi realne možnosti. Naš cilj je tudi, da bi imeli na zaključku svetovnega pokala po dva finalista v vsaki disciplini. Če ju bomo imeli, bo to vrhunsko."

Vrhunec letošnje zime bo februarja, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo. © Sportnet

 
Je v Slovenkah še kaj vražjega? To se pred začetkom sezone sprašujejo vsi ljubitelji smučanja. Največja neznanka je najboljša slovenska smučarka zadnjih let Tina Maze , ki še sama ne ve, ali spet spada v svetovni vrh. Kljub temu je poslovni direktor alpske reprezentance Matjaž Šarabon samozavestno napovedal, da se bodo Slovenke s SP vrnile s kolajno.

 

Lani razen prebliska Mazejeve porazna sezona

Prva smukaška zmaga. Tina Maze je s slavjem v St. Moritzu rešila, kolikor se je dalo, svojo lansko sezono in sezono ženske reprezentance, ki je skupaj zbrala 531 točk. 13 točk več je recimo zbrala lani 14. v skupnem seštevku svetovnega pokala Kanadčanka Emily Brydon.

Trenira več kot kadarkoli
Črnjanka, ki se je pred sezono odločila, da ne bo trenirala pod taktirko novega trenerja Boža Jaklina in da bo smuči Rossignol zamenjala s Stöcklijevimi, je pred novo sezono zelo motivirana. Prav tako naj bi trenirala veliko več in bolj zavzeto kot prejšnja leta. To je seveda razumljivo, saj jo bo njena samostojna pot stala okoli sto tisoč evrov. In samo z dobrimi rezultati bo lahko pokrila trenutni minus, okoli petdeset tisoč evrov, na svojem računu. Tudi njen glavni cilj je Val d’Isere: "Osredotočila se bom na SP in poskušala prav tam doseči največ v tej sezoni." Na vprašanje, ali bo napovedana kolajna s februarskega svetovnega prvenstva njena, pa je Mazejeva odgovorila kratko in jedrnato: "Upam."

Tina Maze (ob njej je Andrej Jerman) kljub odcepitvi ostaja prva dama reprezentance. Tudi cilj smučark je kolajna s SP. © Anže Petkovšek

 
Nadarjene brez rezultatov
Če bi kolajno osvojila katerakoli druga Slovenka, bi lahko govorili o čudežu. Do zdaj namreč še nobena ni bila niti blizu stopničk v svetovnem pokalu. Ana Drev je celo edina, ki se je že uvrstila med najboljših deset, in še to samo enkrat. Poleg tega si je na pripravah v Čilu koleno poškodovala najbolj perspektivna Ilka Štuhec , za katero je sezona že končana. "Po poškodbi so cilji bolj skromni. Želim si finale," je pred sobotnim veleslalomom dejala Drevova. Samozavestna je bila v svojih napovedih Mateja Robnik : "Uvrstitev v finale veleslaloma zame ni več dovolj. Želim si več, že v Söldnu." Na ledeniku Rettenbach bo nastopila še Maruša Ferk , ki ji Jaklin napoveduje najlepšo prihodnost.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.