Šport
9 ogledov

Zupan: Gradili bomo ekipo

Matjaž Zupan bo po letu dni premora zopet vodil slovenske orle k novim uspehom n Žurnal24 main
Matjaž Zupan bo po letu 2006 spet prevzel krmilo slovenske skakalne reprezentance. Če se bo vsaj približal uspehom svojega prejšnjega vodenja, se Slovencem obetajo lepši časi.
 

Trenerski uspehi 2000–2006

OI 2002: bron – ekipno

SP 2005: zlato – Benkovič

SP 2005: bron – ekipno

4 zmage za svetovni pokal

Pod taktirko Matjaža Zupana je Slovenija med letoma 2000 in 2006 osvojila tri kolajne na največjih tekmovanjih. Na SP leta 2005 je prvak na srednji skakalnici postal Rok Benkovič , bron pa je dobila ekipa v sestavi Primož Peterka , Jure Bogataj , Jernej Damjan in Rok Benkovič. Tri leta prej na ZOI v Salt Lake Cityju so Sloveniji bron pribojevali Primož Peterka, Peter Žonta , Damjan Fras in Robert Kranjec.

V zadnjem letu in pol Zupanove odsotnosti, ko je slovenske orle vodil Finec Ari-Pekka Nikkola , so uspehi veliko manjši, povrh vsega pa je skakalne smuči na klin obesil Benkovič. Žonta se po poškodbi ni več vrnil med najboljše, slabo kaže tudi s formo Peterke, ki je že dolgo brez uspeha, stalno pa se išče tudi Kranjec. "Izguba tekmovalca, kot je Benkovič je za Slovenijo velika. Imamo, kar imamo. Z drugimi moramo delati naprej in poskušati priti čim višje," je pogovor za zurnal24.si začel Zupan, ki je navedel vzroke za povratek v reprezentanco, ki ga mora potrditi še zbor za skoke in nordijsko kombinacijo, vendar je to zgolj še formalnost.


Matjaž Zupan bo v prihodnjih dneh videl, na koga lahko računa in na koga ne. © Špela Mohorič

 

 
 

Pomemben je tudi izziv in doma ga vidim, še posebno pod dobrimi pogoji za delo. V veselje mi je bilo priti nazaj.

Matjaž Zupan

 
"Situacija se je umirila. Vodenje so prevzeli ljudje, ki imajo zelo podobne poglede na skakanje kot jaz. Predvsem s prihodom športnega direktorja Francija Petka bomo cilje lažje izpeljali. Petek ima izkušnje v skokih in je že napravil korak naprej v smeri izboljšanja dela. Pomemben je tudi izziv in doma ga vidim, še posebno pod dobrimi pogoji za delo. V veselje mi je bilo priti nazaj," razlaga trener, pod čigar vodstvom je Slovenija v svetovnem pokalu dobila štiri tekme (dve Peterka, po eno pa Žonta in Kranjec).

Tudi s Primožem Ulago , ki je bil kamen spotike in vzrok Zupanovega odhoda v Češko B-reprezentanco, naj ne bi bilo več trenj: "Določena nesoglasja so v preteklosti bila, a so že pozabljena. Zdaj Primož opravlja delo menedžerja in se ne ukvarja s trenerji. Če se bomo vsi držali svojega dela, ne vidim nobene ovire. S Primožem sem že bil v stiku in nimava nikakršnih zamer. Skupaj bomo poskušali ustvarjati dobre rezultate," z optimizmom na svoje delo gleda 41-letni strokovnjak, ki se je v svoji skakalni karieri leta 1988 v Calgaryju na ZOI okitil s srebrno kolajno v ekipni tekmi.


Pod Zupanovim vodstvom je Slovenija na ekipni tekmi SP 2005 prišla do brona. © AFP

 
Zupan se bo v naslednjih dneh poglobil v analize in posameznike, na katere bo računal v prihodnji sezoni. "Govoril nisem še z nobenim od tekmovalcev, sem pa vesel, ko sem slišal, da se veselijo mojega povratka. To je dobra osnova za delo naprej," pravi Zupan, ki ni odpisal niti Peterke, za katerega meni, da je še lačen skakanja. Med vodenjem na Češkem je spremljal Slovence v svetovnem in evropskem pokalu, njegov načrt za prihodnje pa je povezovanje in graditev ekipe: "Poznam fante, nekaj je zelo zanimivih in nadarjenih. O imenih za zdaj ne bi govoril. Analizo in pogovore bom opravil v prihodnjih dneh. Naslednji dve sezoni sta zelo pestri, vrhunec pa bodo prav gotovo olimpijske igre. Sistem dela bo treba postaviti malo širše, ne samo za A- in B-ekipo. Tesnejše bo sodelovanje s skakalnimi šolami, kot je šola v Kranju, z njihovimi trenerji. Trenerje je treba bolj povezati med seboj," pravi Zupan, ki bo imel ob sebi tudi pomočnika, to pa naj ne bi bil Nikkola. Več naj bi bilo znanega že v enem tednu.

 
 

Zgraditi bomo poskušali ekipo. Kako daleč jo bomo pripeljali, pa je za zdaj zgolj ugibanje. V športu je mogoče vse. Že zdaj ne zaostajamo veliko.

Matjaž Zupan

 
Glavni cilj bo Vancouver in OI leta 2010. Je realna ponovitev brona iz Salt Lake Cityja? "Zgraditi bomo poskušali ekipo. Kako daleč jo bomo pripeljali, pa je za zdaj zgolj ugibanje. V športu je mogoče vse . Že zdaj ne zaostajamo veliko." S proračunom za delo je Zupan zadovoljen, saj naj bi bil ta že v prejšnji sezoni dovolj visok, čeprav se sam ne bi branil kakega dodatka. Finance velikokrat odločajo tudi pri materialih. Zupanovo mnenje o tem je naslednje: "O kombinezonih je bilo v preteklosti veliko govora. Avstrijci vlagajo v kombinezone veliko denarja, tu jim ne moremo konkurirati. Poskušali bomo narediti korak naprej v tej smeri. Včasih pa gre vendarle bolj za stvar zaupanja kot pa opreme."

Za konec nas je zanimalo še, kako so njegovo odločitev o odhodu sprejeli na Češkem: "Želeli so, naj ostanem. Sam sem se na koncu odločil drugače. Na Češkem sem imel dobre pogoje, s fanti smo se razumeli, tudi s pomočnikom sva bila v dobrih odnosih. Doma pa je vseeno najlepše."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.