Šport
12 ogledov

Zupan: "Lahko storimo korak naprej!"

Žurnal24 main
Slovenske reprezentante v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji kmalu čaka začetek sezone. Trener skakalcev Matjaž Zupan pred zadnjimi treningi pravi: "Lahko naredimo korak dlje kot lani!"
V svetovnem pokalu se želimo trikrat povzpeti na stopničke, štirikrat prebiti med najboljših šest. Glede na motiviranost tekmovalcev in trenutno formo sem prepričan, da lahko naredimo še korak dlje od lani.
Matjaž Zupan

Konec novembra se bo tradicionalno v finskem Kuusamu začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo februarja 2011 v Oslu. Reprezentante v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji čakajo še sklepne priprave pred začetkom zimske sezone, ki se bo končala marca 2010 (17.–20.) v Planici.

"Poleti so fantje opravili dober trening za zimo, ki smo ji letos vse podredili. Šele tekme pa bodo seveda pokazale, v kakšni meri smo uresničili načrte. Testiranja in zadnji treningi kažejo, da vse poteka zelo dobro, zato se lahko zimske sezone veselimo. Pred nami so še zadnji treningi v Avstriji in Nemčiji, kjer bomo preizkusili ledeno smučino, medtem ko so kombinatorci že opravili nekaj tekaških treningov na snegu, nato pa se bomo odpravili proti severu. Tekme bodo glavni pokazatelj trenutnega stanja v ekipi," je na predstavitvi nordijske reprezentance v velenjskem Gorenju menil športni direktor Franci Petek.

"Zadnji del priprav septembra in oktobra nam je res dobro uspel, dobro smo dvignili motorično pripravo in glede na lansko sezono naredili korak naprej v tem obdobju, kar nas navdaja z optimizmom pred zimskim delom sezone. Počasi se morata tehnika in motorika združiti v celoto, kar smo pogrešali v poletni veliki nagradi. Želimo si, da bi nam še te zadnje priprave v Hinzenbachu in Klingenthalu dobro uspele, da gremo v miru v Kuusamo," je povedal glavni trener skakalne vrste Matjaž Zupan.

Najpomembneje je, da imam pred zimo dober občutek v sebi. Tako da z veseljem pričakujem prvi del treninga na ledeni smučini in zelo se že veselim, da se bližajo tekme.
Robert Kranjec

Cilji skakalcev v novi sezoni so po njegovih besedah SP, novoletna turneja in konec sezone v Planici: "Naš glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo v Oslu, kjer si želimo do šestega mesta. Tudi v obeh ekipnih tekmah smo lahko zelo visoko, saj imamo ob izkušenih skakalcih nekaj mladih. Drugi cilj sezone pa sta novoletna turneja in Planica. V svetovnem pokalu se želimo trikrat povzpeti na stopničke, štirikrat prebiti med najboljših šest. Glede na motiviranost tekmovalcev in trenutno formo sem prepričan, da lahko naredimo še korak dlje od lani."

Planica poleti SP 2010 petek Robert Kranjec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Moram reči, da sem čez poletje vse tekme z izjemo uvodnih dobro odskakal in da so mi treningi dobro uspeli. Ni bilo nobenih večjih nihanj v skokih in najpomembneje je, da imam pred zimo dober občutek v sebi. Tako da z veseljem pričakujem prvi del treninga na ledeni smučini in zelo se že veselim, da se bližajo tekme," je dejal najboljši slovenski skakalec minule zime, Robert Kranjec.

V Velenju so se pred začetkom sezone – ta se zanje začne v začetku decembra – predstavile tudi smučarske skakalke Maja Vtič, Eva Logar in Špela Rogelj. "Priprava skakalk je bila usmerjena predvsem v svetovno prvenstvo v Oslu, drugi cilj pa je mladinsko svetovno prvenstvo v Estoniji, kjer bomo prvič nastopili tudi v ekipnem tekmovanju. Poletni del sezone se je solidno iztekel, testiranja pred zimo pa so pokazala, da lahko v njo vstopimo optimistično in tudi sam jo že komaj čakam in se je veselim," je priprave ocenil trener Matjaž Triplat.

Pripravam skakalcev v Avstriji in Nemčiji – reprezentanci A in B bosta na zadnje priprave pred sezono odpotovali v petek – se bodo pridružili tudi nordijski kombinatorci. "Letos smo večji poudarek v pripravah na novo sezono namenili teku, zato so skoki nekoliko padli, a glede tega nimamo težav in prepričan sem, da bomo po vrnitvi iz Avstrije in Nemčije v zimo vstopili dobro pripravljeni. Tekaški trening smo opravili skupaj z žensko ekipo na čelu s Petro Majdič v Lillehammerju, ki se je vsem fantom zelo obrestoval," pa je pojasnil trener kombinatorcev Primož Triplat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.