Šport
28 ogledov

Zvezdni prah v Južni Afriki

Svetovno prvenstvo v nogometu bo poligon za obračune največjih. Vnovični obračun Žurnal24 main
Že res, da je nogomet moštvena igra, toda od učinka naslednjih igralcev bo odvisen tudi učinek njihovih reprezentanc na prihajajočem svetovnem prvenstvu. Kdo so in kakšne sezone so za njimi? Berite dalje ...

Kaká – podpovprečna sezona pri Realu Madridu bi kaj lahko blagodejno delovala na predstave Ricarda Izecsona dos Santosa Leiteja Kakája na prihajajočem SP. Multimilijonska okrepitev kraljevega kluba je igrala zgolj obrobno vlogo, v medijih pa so se pojavljale celo teorije zarote, da naj bi Real Kakaja namerno "skrival" zaradi (pre)slabih predstav … V Južnoafriško Republiko torej nekdanji dobitnik zlate žoge prihaja zelo svež in željan dokazovanja kot kdajkoli. Ob odsotnosti Ronaldinha bo imel proste roke med napadom in zvezno vrsto, kjer se bo odločala brazilska usoda v lovu na rekordno šesto zvezdico.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Fernando Torres – poškodbe so bile glavna beseda, ki je zaznamovala predprvenstveno dogajanje Fernanda Torresa pri Liverpoolu. V eni najslabših sezon v zgodovini kluba je Torres igral veliko manj, kot bi si želele tribune Anfielda, a kljub vsemu je izkoristek 22 golov na 18 tekmah učinek velemojstra. Kronično težavo z desnim kolenom je Torres rešil s hitro operacijo, okrevanje pa bo končano le teden ali dva pred SP. Kako zelo ga potrebuje Španija? Najbrž ne toliko kot Liverpool, a vendarle precej hudo, saj si želi "Furija" s svojo zlato generacijo po evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici leta 2008 premierno stopiti še na svetovni prestol. Fernando bi lahko prvenstvo kaj lahko izrabil tudi za svojo lastno samopromocijo, saj obstaja bore malo možnosti, da bi pri Redsih ostal po odhodu Rafaela Beniteza in trpel igranje v Evropski ligi. Diši po Manchestru Cityju, Chelseaju ...

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Wayne Rooney – nekdaj zgolj čudežni deček kratkih živcev je letos pri Manchestru Unitedu dozorel v velikem slogu. Še nikoli ni bila ekipa rdečih vragov tako zelo odvisna od učinka enega moža in prav njegova poškodba v zaključku sezone je po vsej verjetnosti pokončala njihove upe tako v prvenstvu kot v Ligi prvakov. Rooney je po odhodu Cristiana Ronalda spet postal prava "špica" - nič več životarjenja na krilu, kamor se je moral umikati monopolističnemu Portugalcu. Zdaj ga zanima samo in le gol, saj nikoli ne zapravi priložnosti, da iz ozadja kar naenkrat prodre med oba centralna branilca, kjer kot po pravilu ne greši. Angleži tako kot vedno spet upajo na famozni drugi naslov svetovnih prvakov. Rooney bi lahko postal novi Bobby Charlton

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lionel Messi – trenutek resnice za najboljšega (?) nogometaša na svetu ta hip. "Nikoli ne bo največji, dokler se ne dokaže tudi na SP!" je ena najpogostejših misli, povezanih z argentinskih čarodejev. Res je, da v dresu z državnim grbom nikoli ni blestel, toda kaj istega ne bi mogli reči tudi za argentinsko reprezentanco? Ene najbolj neprepričljivih kvalifikacij v zgodovini južnoameriške velikanke so dodobra izmozgale mlečnozobega selektorja Diega Armanda Maradono, ki nadaljuje z vpoklicem praktično vsakega nogometaša z argentinskim potnim listom. Za Messijem je nekaj neverjetnih predstav v dresu Barcelone, s katero je osvojil drugi zaporedni naslov prvaka Španije in izenačil strelski rekord brazilskega napadalca Ronalda (34 golov v eni sezoni). Kaj se bo zgodilo na SP? Messi potrebuje Argentino in Argentina potrebuje Messija.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Arjen Robben – morebitna zmaga v Ligi prvakov z münchenskim Bayernom in nadpovprečna predstava na prihajajočem SP bi Nizozemca Arjena Robbna kaj lahko izstrelila celo med kandidate za zlato žogo. Robben se je iz nerazumljenega umetnika pri Realu Madridu v bavarski prestolnici spremenil v igralca, sposobnega spremeniti tok igre v vsakem trenutku, z njim pa imajo Nizozemci še kako resne možnosti za presenečenje. "Nisem Messi. Seveda je on veliko boljši od mene," je po eni izmed navdušujočih predstav v Ligi prvakov dejal Robben. Če bo nadaljeval v takem slogu, kdo ve …

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Gianluigi BuffonJuventus je le še bleda senca nekdanje veličine in pri preprečevanju njegovega padca v italijansko sivino je bil nemočen tudi veliki in po mnenju mnogih najboljši vratar na svetu Gianluigi Buffon. Njegova prihodnost pri stari dami, pri kateri pa zaradi poškodbe letos tako ali tako ni veliko igral, je negotova. Če ne bo kakšnih revolucionarnih sprememb (beri: prihoda Rafaela Beniteza) je na kartah njegova dolgo napovedovana selitev k Manchestru Cityju. Z njo bi "Gigi" ubil dve muhi na en mah, saj bi krepko napolnil denarnico in, če bo sreča, igral tudi Ligo prvakov. Tudi z Buffonom v življenjski formi pa se zdi, da je za Italijane letos bore malo možnosti. Ups, saj res – Italijanov se ne sme nikoli odpisati.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Cristiano Ronaldo - ob prihodu portugalskega velezvezdnika k Realu Madridu se je njegov sestop z Otoka napovedoval kot veliki dvoboj za najboljšega nogometaša na svetu z Lionelom Messijem. Ronaldo je dvoboj precej konkretno izgubil, saj ga je Argentinec odpihnil po številu zadetkov in individualnih predstavah v dresu kluba. Za Ronaldom so, podobno kot pri njegovem velikem rivalu, izjemno slabe kvalifikacije v katerih je Portugalska do SP prigarala šele skozi dodatne kvalifikacije. Velika Cristianova želja, da bi spet postal najboljši nogometaš na svetu, se zdi le klic žejnega v puščavi. Razen če mu s soigralci ne uspe nekaj izjemnega.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Didier Drogba - glede na to, da je Slonokoščena Obala poimensko najmočnejša afriška predstavnica na prihajajočem SP je logično, da je Didier Drogba eden najboljših napadalcev na svetu. Sezona pri Chelseaju je bila znova vrhunska, prvič pa je postal tudi najboljši nogometaš leta po izboru navijačev modrih. Fizična in tehnična moč prvega napadalca "slonov" lahko v vsakem trenutku eksplodirata, kar bi skupaj s talentirano ekipo oranžnih, okrepljeno s prekaljenim mačkom Svenom-Göranom Erikssonom, lahko bila dobitna formula, afriška ekipa pa bi po dolgem času spet lahko prišla še kako daleč. Kdo bi si upal staviti proti ekipi z Drogbajem, Kolom in Yayo Touréjem, Emmanuelom Ebouéjem, Didierjem Zokorajem, Salomonom Kaloujem, Gervinhom ... ? Se nam je kar zdelo.

afri%C5%A1ki pokal narodov 2010 Slonoko%C5%A1%C4%8Dena obala, Didier Drogba | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Michael Essien - odsotnost "mašine" Michaela Essiena je prav gotovo zmanjkala Chelseaju v letošnji sezoni, katere dobršen del je Ganec spremljal z naslanjača. Kljub njegovi poškodbi na Afriškem pokalu narodov so njegovi mladi rojaki navdušili in prišli vse do finala, kjer pa je bil že tradicionalno premočen Egipt. Njegovo počasno okrevanje je skupaj z mnogimi komplikacijami prav gotovo slaba novica za "črne zvezde", a tudi napol pripravljeni Essien ostaja vezist, kakršnega v igri nogometa preprosto ni moč najti. Njegove izkušnje iz najbolj zahtevne lige na svetu bodo gotovo blagodejno vplivale na mlado moštvo, ki nima česa izgubiti. Žal je bilo Essienovo okrevanje neuspešno in v Južnoafriški republiki ga ne bo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Samuel Eto’o - zmagovalec menjave Zlatan Ibrahimović - Samuel Eto'o je zaenkrat prav gotovo kamerunski napadalec, ki po prestopu iz Barcelone ni nič na slabšem, saj je za razliko od švedskega kolega igral v finalu Lige prvakov in jo še tretjič v karieri tudi osvojil. "Samu" je sicer daleč od igralca, ki je bil vedno v igri za najboljšega strelca španske La Lige, a je z odločilnim golom proti Chelseaju tlakoval pot Interja v madridsko finale. Kamerun sicer nima najbolj velikih možnosti za morebitno presenečenje, gotovo pa se bodo "afriški levi" z vso težo naslonili ravno na novega idola Nerazzurrov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.