Šport
3785 ogledov

Zvezdnik nazorno opisal svoj pekel: "Žgal sem si roko in se rezal za zabavo"

Kyrgios Profimedia
Eden najboljših tenisačev na svetu je odkrito spregovoril o duševnih težavah in z njimi povezano odvisnostjo od bolečine.

Nekdanji finalist Wimbledona Nick Kyrgios je v eksluzivnem pogovoru z britanskim novinarjem Piersom Morganom znova spregovoril o duševnih težavah, zaradi katerih je potreboval strokovno pomoč.

Njegova stiska je bila tako huda, da se je zatekal k samopoškodovanju in razmišljal celo o samomoru, preden se je prostovoljno zglasil na psihiatrični ustanovi v Londonu.

V veliko oporo mu je bil tudi dober prijatelj in mentor Andy Murray, s katerim sta že vrsto let v zelo dobrih odnosih.

Nick Kyrgios | Avtor: Epa Epa
"To so bili zares temni časi zame, če sem povsem iskren," je povedal Kyrgios, ki je dno dosegel kmalu po izpadu v drugem krogu Wimbledona leta 2019.

"Osvajal sem turnirje na ATP Touru, popival vsak večer, se samopoškodoval, žgal sem si roke in se rezal za zabavo. Postal sem odvisen od bolečine. Sovražil sem se. Sovražil sem se zbujati kot Nick Kyrgios," je povedal nekdanji 13. igralec sveta, ki je v karieri osvojil sedem turnirjev in zaigral najmanj v četrtfinalu vseh štirih največjih turniev. Največji uspeh na grand slamih je dosegel leta 2022 z uvrstivijo v finale Wimbledona, kjer je bil v štirih nizih od njega boljši Novak Đoković.

V najtežjih trenutkih mu je na pomoč priskočil Murray, ki je na enem izmed skupnih treningov opazil ureznine na Avstralčevi roki in o tem obvestil njegovega menedžerja Johna Morrisa. "Andy me je vedno podpiral. Že ko sem prišel na Tour, je prepoznal, da se še razvijam kot tenisač in me vzel pod svoje okrilje. Kasneje mu je postalo jasno, da me je po mojem nemogoče trenirati in da moram zato svojo pot. Vseeno mi je ves čas stal ob strani."

"Videl je posledice samopoškodovanja in me vprašal, kaj imam na roki. Bilo je že precej hudo. Andy mi je želel samo svetovati, a bil sem tako zaslepljen, da ga nisem poslušal. Seveda sem mu zelo hvaležen," je priznal Avstralec in razkril, zakaj se je odločil javno spregovoriti o svojih težavah.

Nick Kyrgios | Avtor: Epa Epa

"Čutim, da lahko tako pomagam ljudem in postanem nekakšen žarek upanja za vse, ki preživljajo težke čase. To je bila največja stvar, kar sem jih naredil v svoji karieri. To, da k meni prihajajo ljudje z resnimi težavami. Pošiljajo mi fotografije in sporočila, tudi tisti, ki razmišljajo o samomoru. Pogovarjam se z njimi in včasih se slišimo po telefonu. Na takšen način lahko pripomorem in na to sem zelo ponosen," je povedal.

Kyrgosa so v preteklem letu pestile pošodbe kolena, stopala in zapestja, zato je v letu 2023 odigral samo en dvoboj, za zdaj pa ni jasno, kdaj naj bi se vrnil na Tour. Nedavno se je prvič preizkusil vlogi strokovnega komentatorja za Tennis Channel med zaključnim turnirjev ATP Finals v Torinu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.